دو تکذیبیه رئیس کل بانک مرکزی
رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه «تامین مالی هزار شرکت دانشبنیان» در ساختمان وزارت اقتصاد، دو شایعه مهم را تکذیب کرد.
به گزارش بنکر (Banker)، موضوع نخست، درباره عدم ارائه خدمت بانکی به افراد بیحجاب بود. علی صالحآبادی درخصوص منع ارائه خدمت بانکی به بیحجابان توضیح داد: «به هیچ وجه این موضوع صحت ندارد و ارائه خدمات بانکی براساس روال قبلی و بدون مشکل در حال انجام است.» رئیس کل در پاسخ به سوال دیگری درخصوص برخی شایعات درباره استعفای خود گفت: «این موضوع نیز کذب محض است.»
تکذیبیه مهم رئیس کل بانک مرکزی
روز گذشته رئیسکل بانکمرکزی در حاشیه یک نشست تخصصی، ضمن تشریح برنامههای اعتباری دولت، دو شایعه مهم درخصوص محدودشدن خدمات بانکی برای بیحجابها و استعفای خود را تکذیب کرد. در روزهای گذشته، این خبر مطرحشده بود که قرار است که حساب افراد بدحجاب مسدود شود. برخی حتی در این شرایط معتقد بودند که این شایعه باعث خروج سپرده میشود که این تکذیب رئیسکل، به این شایعات نیز پایان داد. موضوع دیگر نیز درخصوص برکناری یا استعفای رئیسکل بود که صالحآبادی تاکید کرد؛ این موضوع نیز صحت ندارد.
مسیر تامینمالی دانشبنیانها
روز چهارشنبه جلسه انعقاد قرارداد همکاری میان بانک قرضالحسنه مهر ایران و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برای اعطای یکهزار فقره وام به شرکتهای دانشبنیان برگزار شد. در این جلسه احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، علی صالحآبادی، رئیسکل بانکمرکزی، روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور و غلامرضا مصباحیمقدم، عضو شورای فقهی بانکمرکزی بههمراه هیاتمدیره بانک قرضالحسنه مهر ایران برگزار شد. مقامات دولتی حاضر در نشست به برنامههای دولت درخصوص حمایت از شرکتهای دانشبنیان و حامیان آنها پرداختند.
وضعیت مطلوب بانکهای قرضالحسنه
علی صالحآبادی در این نشست به کیفیت خوب عملکرد بانکهای قرضالحسنه اشاره کرد و گفت: بانکهای قرضالحسنه به نسبت سایر بانکها از نظر نقدینگی و ترازنامه وضعیت مطلوبتری دارند. وی افزود: از نظر شاخصهای سلامت بانکی و ترازنامه سود و زیان نیز وضعیت مطلوبتری دارند. اقدامات متعددی مانند ارائه خدمات غیرحضوری در این حوزه در بانکمرکزی انجام شدهاست. معنا ندارد کسی بخواهد برای وامهای خرد به بانک مراجعه کند. دستورالعملی را بانکمرکزی اعلام کرد تا امکان این کار فراهم شود. انتظار میرود این کار در بانکهای قرضالحسنه گسترش پیدا کند.
صالحآبادی گفت: ریسک نکول وامهای قرضالحسنه پایین است، در نتیجه دستورالعملی را به شبکه بانکی اعلام کردیم که در آن عنوان وثایق درنظر گرفته شد. وامهای قرضالحسنه برای اشخاص حقیقی به ۲۰۰میلیون و حقوقی به ۵۰۰میلیون افزایش یافت. مشکل اصلی در حوزه وثایق بود. بانکها قرارداد لازمالاجرا داشتند که در آن وام خرد دیده نشده بود، در نتیجه ما وثایق مانند چک، سفته و حتی سیمکارت را درنظر گرفتیم.
اعتباردهی براساس اعتبارسنجی
او همچنین درخصوص تسهیل دریافت وام هم گفت: انتظار بر این است که اعتبارسنجی نقش پررنگتری بهجای وثیقه داشته باشد. کسی که رتبه خوبی دارد باید بتواند با وثایق سهل وام دریافت کند. این موضوع مشوقی برای خوشحسابی است. البته بسیاری از رفتارهای اجتماعی فرد را نیز میتوان در رتبه او درنظر گرفت. در مورد بانکهای قرضالحسنه امکان رشد ترازنامه را تا پنجدرصد درنظر گرفتیم. طی یک ماه اخیر مقررات صندوقهای قرضالحسنه تصویب شد. نرمافزار شفق نیز در بانکمرکزی رونمایی شد تا صندوقهای قرضالحسنه امکان عملیات بانکی با آن را داشته باشند و بانکمرکزی نیز نظارت کند. بانکمرکزی به حوزه قرضالحسنه بهعنوان حوزهای که به زندگی مردم کمک میکند توجه میکند.
عملکرد تسهیلاتدهی به دانشبنیانها
صالحآبادی در این جلسه به نقش بانکهای قرضالحسنه در تامینمالی شرکتهای دانشبنیان اشاره کرد. او در اینخصوص آمارهایی را نیز ارائه کرد. بر اساس گفتههای صالحآبادی، مانده تسهیلات کل بانکها در حوزه شرکتهای دانشبنیان از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۰۵هزار میلیاردتومان بوده که از این حیث نسبت به مدت مشابه سالگذشته حدود ۵/ ۹۸درصد رشد داشته است. همچنین میزان تسهیلات اعطایی هم حدود ۹۰هزارمیلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سالگذشته رشد ۱۲۳درصدی را تجربه کردهاست. وی درخصوص ارائه خدمات غیرحضوری بانکها گفت: ارائه خدمات غیرحضوری از مهمترین اقدامات است که دستورالعملی را به شبکه بانکی ابلاغ کردیم تا خدمات مختلف اعم از سفته الکترونیکی و امضای الکترونیکی و افتتاح حساب بدون نیاز به مراجعه به شعب و… را به مردم ارائه دهند. انتظار میرود بانکهای قرضالحسنه نیز با توجه به مشتریان بسیاری که دارند هم در این بخش بهترین عملکرد را داشته باشند چراکه این بستر فراهم است.
او درخصوص اعطای تسهیلات خرد و تسهیل فرآیند آنهم اذعان کرد: اقدام مهم بعدی تسهیل پرداخت وامهای خرد با سهلترین و کمترین وثایق است که در این راستا نیز دستورالعملی را به شبکه بانکی ابلاغ کردیم که انواع وثایق در آن معرفی شدهاست. هدف این است که اعتبارسنجی نقش پررنگتری نسبت به وثایق داشته باشد.
تکذیب ارائه خدمت به بدحجابان
در حاشیه این نشست و در جمع خبرنگاران، صالحآبادی به برخی شایعات مطرحشده در فضایمجازی هم پاسخ داد. او در پاسخ به این موضوع که ممکن است اعطای خدمات بانکی به بدحجابان مختل شود، اعلام داشت که عملیاتهای بانکی طبق روال سابق بدون هیچمشکلی در جریان است. او همچنین شایعات مربوط به استعفای خود را کذب محض دانست.
تعیین نرخ سود در فضای رقابتی
صالحآبادی در جمع خبرنگاران درخصوص نرخ سود اوراق گفت: نرخ سود بازار سرمایه در فضای رقابتی است. در اینخصوص مشوقهایی در شورای پول و اعتبار تعیین شد تا اوراق در حوزه تامینمالی تولید مورداستفاده قرار بگیرد. وی در مورد ارز موردنیاز واردات خودرو گفت: در حالحاضر تدارک مالی و ارزی واردات خودرو دیده شدهاست و هیچ مشکلی از این بابت نیست.
نرخ تورم کاهش مییابد
رئیسکل بانکمرکزی درخصوص تفاوت آمار تورم بانک مرکزی و مرکز آمار ایران گفت: محاسبات بانکمرکزی و مرکز آمار تفاوتهایی در مورد بازه زمانی و جزئیات محاسبات دارد اما با توجه به روندهای موجود شاهد کاهش تورم هستیم. سالگذشته و در ابتدای کار دولت تورم حدود ۳/ ۵۹ بود اما امروز به کمتر از ۴۰درصد رسیده است. البته که همچنان موردتایید ما نیست اما در حال تلاش هستیم تا این نرخ کاهش پیدا کند.
تلاش دولت برای حمایت از دانشبنیانها
احسان خاندوزی در این جلسه به نقش بالای بانکها در تامینمالی پروژهها در کشور اشاره کرد. او درخصوص بحث تامینمالی به این موضوع اشاره کرد که وزارت اقتصاد را میتوان نهادکلان تامینمالی امور کشوری دانست. وی در اینخصوص اشاره کرد: پشتیبانی از تامینمالی اقتصاد بهمعنای عام نیز به عهده وزارت اقتصاد است. در حوزه مالیات و سایر ابزارهای درآمدزایی تلاش کردیم تا بیشترین جذابیت به شرکتهای دانشبنیان تعلق بگیرد. اتفاقی که در قانون تحقق جهش دانشبنیان رخداد، یکی از رخدادهای خوبی است که انجامشدهاست.
خاندوزی درخصوص برنامههای آتی دولت به این موضوع اشاره کرد که امیدوار است سازمان برنامه و بودجهدر سالآینده برنامه خود را طوری تنظیم کند که امکان حمایت از تولید و شرکتهای دانشبنیان فراهم شود. او در اینخصوص گفت: بررسی لایحه بودجه سالآینده در حال انجام است و پیشنهاد ما این است که با توجه بهوجود رکود در برخی بخشها لازم است تا حمایت مالیاتی لازم انجام شود. قطعا وقتی صنعتی در کشور رشد میکند، درآمد ملی نیز افزایش خواهد یافت، در نتیجه درآمد دولت نیز رشد خواهد کرد. امیدوار هستیم سهمی از مالیات که توسط سازمان برنامه و بودجهدر بودجه درنظر گرفته میشود به گونهای باشد که امکان حمایت از تولید بهویژه دانشبنیانها فراهم شود.
وی از تلاشهای صندوقهای نوآوری برای هموارسازی مسیر حمایتها از شرکتهای دانشبنیان هم تقدیر کرد و در اینخصوص گفت: صندوقهای نوآوری خود کمک کردند تا ریسک این تسهیلات کاهش پیدا کند. اینکه بانک و صندوقهای پژوهش و فناوری با یکدیگر کار میکنند بسیار ارزشمند است. با توجه به عملکرد بسیار بهتر بانکهای قرضالحسنه نسبت به بانکهای تجاری، میتوان گفت که آنها بسیار کمهزینهتر عمل میکنند.