تقویت بورس با اختصاص صندوق سرمایه گذاری به متولدان 1401 ؟
وزیر اقتصاد از اختصاص صندوق سرمایه گذاری به متولدان 1401 خبر داد.
وزیر اقتصاد در پاسخ به سوالات در رابطه با دلایل تخصیص صندوق به متولدان۱۴۰۱، توضیح داد که این موضوع هم موجبات آشنایی خانوارها با بازار سهام را فراهم خواهد کرد و هم دولت از این طریق میتواند به تقویت بازار سرمایه بپردازد. مطابق بررسیها کشورهایی که رشد منفی جمعیت دارند یا شیب رشد جمعیت در آنها نزولی است، برای تغییر روند موالید و تغییر ساختار جمعیت برنامههای گوناگونی را اجرا میکنند. در ایران اخیرا بحث واگذاری واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری به متولدان ۱۴۰۱ مطرح شده است.
شارژ بورس با متولدان 1401
کشورهایی که رشد منفی جمعیت دارند یا شیب رشد جمعیت در آنها نزولی است یا شتاب آن کاهشیافته، برای تغییر روند موالید و تغییر ساختار جمعیت برنامههای گوناگونی را اجرا میکنند؛ مثلا در برخی کشورها بستههای مختلف حمایتی و طرحهای دیگری برای تشویق به فرزندآوری اجرایی میشود.
در ایران اخیرا بحث واگذاری واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری به متولدان مطرح شد. موضوعی که تا به حال در کشورهای دیگر به این شکل اجرایی نشدهاست. بهنظر میرسد در راستای بهبود رشد جمعیت، فراهمکردن فضای اقتصادی و بستر مناسب برای افزایش رفاه جامعه، تورم و نرخ بیکاری پایین و اقتصادی که دارای رشد اقتصادی معقول باشد بسیار کارگشاتر از تشویقهای اینچنینی است. در مطلب حاضر وزیر اقتصاد در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» به توضیح ابعاد و کم و کیف واگذاری واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری به متولدین پرداخته است.
هزینهای که دولت برای صندوقهای قابلمعامله سهام نوزادان، درنظر گرفته چقدر است؟
طبق ماده(۱۱) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، دولت مکلف است از ابتدای سال۱۴۰۰ تا سقف سالانه ۱۰هزار میلیاردریال جهت خرید واحدهای صندوق سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس بهنام فرزندان متولد شده اختصاص دهد و طبق تبصره(۱) ذیل این ماده، هر سالبه میزان نرخ تورم سالانه اعلامی مرکز آمار ایران به مبلغ مذکور اضافه میشود. در این ارتباط طبق بند(ر) تبصره(۲) قانون بودجه سال۱۴۰۱ تا سقف ۱۵هزارمیلیاردریال از محل ردیف ۱۳۰۴۲۵ قانون بودجه برای خرید واحدهای صندوقهای مذکور اختصاص یافت و ثبتنام از متقاضیان این طرح انجام پذیرفته است.
چرا صندوقهای بورسی درنظر گرفته شدهاست؟ چه تضمینی وجود دارد که تا ۲۴ سالآینده این صندوقها باقیبماند؟ چه تضمینی وجود دارد که این صندوقها سودده باشند؟
بر اساس بند(ر) تبصره(۲) قانون بودجهسال۱۴۰۱ کل کشور و ماده(۱۱) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب سال۱۴۰۰ مجلس شورایاسلامی، قانونگذار، دولت مکلف به تخصیص مبلغی (در قانون بودجه۱۴۰۱، مبلغ ۱۵میلیونریال و در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، مبلغ ۱۰میلیونریال) به ازای هر فرزند متولدشده از ابتدای سال۱۴۰۰، صرفا در جهت خرید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس بهنام فرزند است. باتوجه به اینکه در حکم ماده(۱۱) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، «صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس» تصریح شدهاست، لذا این امر یک تکلیف قانونی بوده که بر عهده دولت قرار گرفتهاست. علاوه بر آن لازم به اشاره است به موجب تبصره(۲) ماده(۱۰) آییننامه اجرایی ماده(۱۱) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بند(ر) تبصره(۲) قانون مادهواحده بودجه سال۱۴۰۱ کل کشور (تصویبنامه شماره ۱۱۷۲۱۸/ ت ۶۰۰۵۴ هـ مورخ ۴/ ۷/ ۱۴۰۱ هیاتوزیران) سازمان بورس موظف است در صورت انحلال هریک از صندوقهای سرمایهگذاری نسبت به اطلاعرسانی به ولی قانونی متولدان از طریق ارسال پیامک جهت جابهجایی واحدهای صندوقها اقدام کند. درخصوص سوددهی صندوقها نیز لازم به توضیح است طبق ماده(۹) آییننامه فوقالذکر، سازمان بورس و اوراقبهادار موظف است مشخصات صندوقها از جمله بازدهی صندوق را در ادوار سه ماهه، ۶ ماهه و سالانه برای اطلاعرسانی مشمولان در اختیار بانک عامل (بانک ملی و پستبانک ایران) و پنجره ملی خدمات دولت هوشمند قرار دهد و بانک آن را در تابلوی اعلانات شعب خود و پایگاه اطلاعرسانی خود قرار دهد. بر این اساس ولی قانونی هریک از مشمولان میتوانند با توجه به بازدهی صندوقها اقدام به خرید کنند، ضمن آنکه طبق ماده(۱۴) آییننامه مذکور، جابهجایی واحدهای صندوقهای خریداریشده نیز امکانپذیر است. از طرفی لازم به توجه است که در هر امر سرمایهگذاری، سود و زیان دو روی یک سکه قرار داشته، لذا نمیتوان بهطور قطع در مورد منافع یک سرمایهگذاری در بلندمدت اظهارنظر کرد، ولی باید توجه داشت که خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله علاوهبر تقویت بازار سرمایه و ایجاد امکان تجهیز منابع در بازار اولیه آن، یکی از روشهای متداول سرمایهگذاری در سایر کشورها بوده که از طریق آن، خانوارها میتوانند اقدام به ذخیره پسانداز خود و تامین منابع برای مخارج آتی فرزندان کنند. البته این روش سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه هنوز در کشور بهخوبی معرفی نشده، لذا اطلاعرسانی توسط دولت میتواند در جهت توسعه دانش در این حوزه درمیان آحاد مردم موثر واقع شود.
چرا این طرح ۷ سالاجرا میشود و فرزندان قبل از سال۱۴۰۰ و بعد سال۱۴۰۷ درنظر گرفته نمیشوند؟
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت (مصوب سال۱۴۰۰) با موافقت مجلس شورایاسلامی بهطور آزمایشی بهصورت ۷ سالتصویبشده و بر این اساس اختصاص واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری به متولدان نیز تا پایان دوره آزمایشی قانون قابلانجام است، لذا درخصوص ادامه آن پس از دوره مذکور، در مجلس شورایاسلامی تصمیمگیری خواهد شد.
دنیایاقتصاد