درمان اگزمای گوش و مهمترین نشانه های آن
درمان اگزمای گوش دارای شیوه های زیادی می باشد که یکی از این شیوه درمان خانگی است و انواع دیگر این روش ها استفاده از دارو و مصرف قطره را شامل می شود. البته شما در ابتدا باید علائم و دلایل آن بشناسید تا در ابتدا به پزشک مراجعه کنید
اگزمای مجرای گوش نوعی بیماری است که موجب تحریک پذیری، به وجود آمدن احساس سوزش و خارش و برخی مواقع درد در پوست کانال گوش می شود. اگزمای گوش برای افراد مختلف دارای شدت های مختلفی است و برای بعضی از اشخاص فقط به شکل التهاب سطحی بروز می دهد. ما در ادامه این مطلب راه های درمان اگزمای گوش را برای شما توضیح می دهیم.
آشنایی با راه های درمان اگزمای گوش و نشانه های آن
شدت صدمه اگزمای گوش به نوع آن و علتی که باعث این بیماری می شود، بستگی دارد. اگزمای پشت گوش یکی از انواه رایج این بیماری می باشد ولی در بعضی موارد نیز این بیماری در درون گوش ایجاد می شود و در صورت عدم معالجه به سطح خارجی گوش رسیده و نواحی اطراف آن را تحت تاثیر قرار می دهد. حتی در بعضی از مواقع صورت و چهره شخص را در بر می گیرد. با اینکه شیوه های گوناگونی برای درمان اگزمای گوش وجود دارد و این بیماری به راحتی معالجه می شود، ولی با این همه حال جلوگیری از وقوع آن بسیار ساده تر و بهتر از تلاش برای درمان می باشد. خیلی از اشخاص درباره این سوال می کنند که نشانه های اگزمای گوش چه مواردی را شامل می شود و چگونه قادر به تشخیص این بیماری هستیم؟ در حقیقت نشانه هایی که نشان دهنده ابتلای شخص به اگزمای گوش باشد، به آسانی قابل تشخیص است و هر شخصی می تواند آن را متوجه شود. التهاب گوش، قرمز شدن پوست اطراف گوش، احساس درد درون گوش، پوسته پوسته شدن گوش، احساس خارش داخل گوش و در اطراف گوش به ویژه در پشت گوش، ترشحات نازک که از گوش بیرون میریزد، احساس سوزش در نواحی گوش و … از جمله نشانه های اگزمای گوش هستند. توجه داشته باشید که خیلی از این نشانه ها در بیماری هایی مثل زخم پشت گوش، زخم داخل گوش و سوزش گوش مشاهده می شود به همین سبب امکان دارد شخص، در تشخیص این بیماری دچار اشتباه شده و نشانه های اگزما را ناشی از بیماری های دیگری بداند. توجه داشته باشید که در زخم پشت گوش، پوست اطراف گوشت در موراد نادری پوسته پوسته می شود و اغلب برجستگی هایی مثل جوش یا زخم های کوچک اطراف پوست را فرا می گیرند، زخم داخل گوش هم همانگونه از اسم آن مشخص است در داخل گوش اتفاق می افتد و شما قادر نیستید نشانه های آن را در اطراف ناحیه گوش متوجه شوید.
در سوزش گوش نیز، گوش اطراف آن دارای حالتی بسیار خشک هستند. پس در تشخیص اگزما گوش با دیگر بیماری ها دچار استباه نشوید، هر چند هر یک از این نشانه ها را که در خود مشاهده کردید باید به سراغ یک متخصص بیماری پوست بروید تا بعد از معاینه و انجام آزمایش های گوناگون، بیماری شما مشخص شود. در صورتی که به هر علتی توانایی مراجعه حضوری به پزشک را ندارید قادر هستید از یک دکتر پوست آنلاین کمک بگیرید تا با پرسش و پاسخ و مشاهده گوش و واحی زخم، بیماری شما مشخص شود.
دلایل اگزمای گوش
علل زیادی برای ابتلا به بیماری اگزمای گوش وجود دارد و این بیماری تحت شعاع عوامل گوناگونی بروز می دهد. از جمله عللی که باعث به وجود آمدن اگزمای گوش می شوند عبارت است از:
۱. خشکی بیش از اندازه پوست گوش و اگزما
پوست بعضی از اشخاص از بافت حساسی برخوردار است و فورا خشک می شود. اگر این خشک شدن از حالت طبیعی خود بیشتر شود، گوش و پوست نواحی آن را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب به وجود آمدن التهاب و خارش در آن ها می شود حتی در بعضی از موارد امکان دارد ترک های پوستی به وجود آیند. این نوع از بیماری بیشتر در پشت گوش یا لاله گوش به وجود می آید. دلیل خشکی داخل گوش به این علت است که گوش قادر نیست رطوبت خود را نگه دارد. اگر شما هم به خشکی بیش از حد پوست با استفاده کردن از نرم کننده ها و مرطوب کننده قادر هستید تا حد زیادی رطوبت مورد احتیاج پوست خود را تامین کرده و از ابتلا شدن به اگزما جلوگیری کنید.
۲. اوتیت خارجی گوش
ورود اشیا خارجی یا مایعات گوناگون به داخل گوش یکی از اصلی ترین علل بروز این بیماری در اشخاص به شمار می رود. رایج ترین موراد گزارش شده از اوتیت خارجی ورود آب، صابون و یا شامپو به داخل مجرای گوش است. به صورتی که شخص هیچ تلاشی برای خارج کردن آن ها یا خشک کردن آب درون گوش نکرده و مایعات باقی مانده در گوش موجب تحریک پوست مجرای گوش شده اند. در اثر تحریک گوش، پوست نواحی آن به التهاب و خارش دچار می شوند و اگزمای گوش بروز پیدا می کند. به همین سبب پزشکان توصیه می کنند که پس از حمامف گوش های خود را به صورت کامل خشک کنید.
۳. آلرژی
یکی از اصلی ترین علل ابتلای شخص به اگزمای گوش به مواد گوناگون است. این بیماری که ب اگزمای گوش خارجی نیز معروف است، در صورت به جود آمدن حساسیت گوش و پوست اطراف آن به بعضی از محصولات بروز می دهد. از جمله موادی که موجب به وجود آمدن آلرژی در گوش و بروز اگزما می شوند عبارت است از:
- سمعک
- قطره گوش
- نیکل
- محصولات آرایشی و بهداشتی
- زیورآلات و جواهرات
- شامپوها و مواد شوینده مختلف
خانم ها به علت استفاده از جواهرات مخصوصا گوش وارده و استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی، نسبت به مردان بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری ناشی از آلرژی قرار دارند. همچنین توجه داشته باشید که زیورآلاتی که از جنس نیکل باشند خطر ابتلا به این نوع از اگزمای را دو چندان می کنند.
۴. تغییرات آب و هوایی
بدن انسان ها در مقابل تغییرات آب و هوایی حساس می باشد، اگر تغییرات آب و هوا آنی و بسیار زیاد باشد مثلا از یک منطقه استوایی به یک منطقه سرد و خشک بروید، به احتمال زیاد گوش و پوست شما حساسیت نشان داده و تحریک می شود. این نوع بیماری اغلب در افراد سالخورده که به علت پیری و ضعف بدنی حساسیت بیشتری به تغییرات آب و هوایی دارند، شیوع دارند. یکی دیگر از عوارض این نوع از بیماری باعث به وجود آمدن ترک در پوست می شود.
انواع اگزمای گوش
این بیماری دارای انواع گوناگونی می باشد که در زیر برای شما توضیح می دهیم:
اگزما درماتیت یا سبوریک گوش
قسمت هایی از بدن مانند گوش که در آن غدد سباسه وجود دارد قسمت اصلی بروز اگزما سبوریک یا درماتیک است.این نوع از اگزما در خفیف ترین نوع خود، نیز موجب پوسته پوسته شدن و قرمزی در ورودی کانال گوش خارجی می شود. در صورتی که شما به نوع حاد اگزما درماتیت یا سبوریک ابتلا یافته باشید، قرمزی پوست و شکاف های روی آن عمیق تر شده و در کانال گوش گسترش پیدا می کند. این اگزما اگر درمان نشود قسمت هایی از پوست سر و گردن را پوشش می دهد. اگزما درماتیت یا سبوریک در اشخاص مسن و افرادی که در معرض تغییرات آب و هوایی قرار گرفته اند اتفاق می افتد.
درماتیت تماسی گوش
درماتیت تماسی را می توان یکی از رایج ترین نوع اگزمای گوش است. این اگزما در وضعیتی اتفاق می افتد که پوست توسط مواد حساسیت زا تحریک شود. این کار باعث قرمزی پوست و به وجود آمدن خارش در آن می شود. شامپو ها، ژل مو، اسپری مو، صاف کننده های مو و عطر نموه نه های شایعی هستند که این توانایی را دارند که باعث تحریک گوش شوند. از آن گذشته مو ها و وشایل مصنوعی، سنجاق ها و گیره های مو، وسایل حمام، رنگ مو، کلاه ها، گوشواره ها و وسایل بدلی و … نیز قادر هستند باعث بروز درماتیت تماسی در اشخاص شوند. بعضی دیگر از دارو های موضعی نیز برخی مواقع باعث بروز حساسیت پوست و بروز اگزما می شوند. دقت کنید که اگر وسیله ها و زیورآلاتی که در بالا به آن اشاره کردیم از جنس نیکل باشند احتمال حساسیت و بروز درماتیک تماسی بیشتر می شود.
اگزما اتوپیک گوش
این نوع از اگزما به طور معمول با قرمزی، خشکی و پوسته پوسته شدن پوست پشت گوش ظاهر می شود. در این صورت پوست در خطر جذب آلودگی عفونت قرار می گیرد. اگزما اتوپیک در قسمت متصل کننده گوش و صورت اتفاق می افتد. شایان ذکر است که این نوع اگزما با احساس درد و سوزش همراه می باشد. اگزما اتوپیک اگر درمان نشود بر روی پوشت قسمت های دیگر تاثیر می گذارد.
همانطور که دیدید هر کدام از انواع اگزما، نشانه های مخصوص خود را دارد و برای معالجه پوسته شدن پشت گوش، استفاده روش بهبودی خاص به نوع اگزما بستگی دارد.
نحوه جلوگیری از اگزمای گوش
اولین راه جلوگیری از اگزمای گوش، خشک نگه داشتن گوش و دوری از جذب رطوبت توسط آن می باشد. حمام و استخر مهمترین مکانی هستند که شما باید این نکته ها را رعایت بفرمایید. یکی از بهترین کارها برای جلوگیری از اگزمای گوش استفاده از کلاه های مخصوص استخر برای پیشگیری از ورود آب و کلر به گوش است.
عدم استفاده از گوشواره ها و اکسسوری های بدلی . اجناس بدلی نامرغوب یکی از بهترین شیوه ها در پیشگیری از ابتلا به این بیماری محسوب می شوند. و توصیه می شود از فرو بردن اشیا خارجی به داخل گوش به شدت اجتناب کنید.
گوش پاک کن یکی از ابزاری است که می تواند برای شما مشکل به وجود بیاورد به همین سبب در زمان استفاده از آن بسیار احتیاط داشته باشید. تلاش کنید زمان استفاده از اشیا گوناگون جنس آن ها غیر نیکل باشد تا احتمال بروز حساسیت و اگزمای گوش کاهش پیدا کند.
برای اینکه از خشک شدن بیش از اندازه پوست جلوگیری کنید از نرم کننده ها استفاده کنید. هر شب گوش خود را با آب گرم شستشو دهید. برای پوست های حساس از کرم ها و لوازم بهداشتی که مناسب این پوست ها هستند استفاده کنید.
ضروری است این نکته را برای شما بیان کنیم که جلوگیری کردن از ابتلا به اگزمای گوش بسیار راحت تر از معالجه و اگزمای گوش است به همین علت پزشکان توصیه می کنند که نکات جلوگیری از اگزما را جدی بگیرید و با رعایت آن ها از ابتلا به این بیماری محفوظ بمانید. توجه کنید که شما قادر هستید با مشورت گرفتن از یک دکتر اگزما شیوه های دیگری را برای جلوگیری از اگزما یاد می گیرید.
انواع روش های معالجه اگزمای گوش
شما با شیوه های گوناگونی قادر به معالجه اگزما خود هستید. البته نوع شیوه درمانی به نوع اگزما و شدت آن بستگی دارد و توسط دکتر پوست تشخیص داده می شود. در ادامه شیوه های معالجه این بیماری را را برای شما بیان کردیم.
روش های خانگی
معالجه خانگی اگزمای گوش برای بیماری خفیف چاره شاز است و اگر اگزمای شما حاد باشد باید برای معالجه به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. البته شیوه های معالجه خانگی نیز حتما باید از سمت پزشک تجویز شوند و شخص از هر گونه شیوه معالجه خانگی به صورت خودسرانه پرهیز کنید. انواع روش های معالجه خانگی عبارت است از:
- تغییر سبک زندگی
- خشک نگه داشتن محل اگزما
- استفاده از کرم های مرطوب کننده قوی
- استفاده از دارو های بدون نسخه
- مصرف پماد برای اگزمای گوش ( نوع پماد اگزما گوش توسط پزشک تجویز شده و تعداد استفاده روزانه آن حتما باید به واسطه پزشک متخصص بیماری های پوست مشخص شود)
توجه داشته باشید که در صورتی که شیوه های معالجه خانگی را به شکل خودسرانه استفاده کنید افزون بر اینکه بیماری شما معالجه نمی شود حتی در زمان هایی که امکان دارد موجب بدتر شدن اگزمای شما نیز شود.
مصرف قطره گوش
یکی از شایع ترین شیوه هایی که پزشکان برای معالجه پوسته شدن داخل گوش، استفاده می شوند، قطره می باشد. امروز قطره های گوناگونی برای معالجه اگزما تولید می شوند. نوع قطره و مقدار استفاده از آن توسط پزشک و بعد از معاینه شخص مشخص می شود.
مصرف داروهای اگزما
امکان دارد پزشکان برای معالجه اگزمای گوش داروهای متفاوتی را برای بیمار تجویز کنند. امروزه انواع گوناگونی از داروی اگزمای گوش تولید و وارد بازار می شوند. هر کدام از این دارو ها برای درمان نوع خاصی از انواع اگزما تولید شده اند. به همین سبب ضروری است تا پزشک نوع دارو و میزان استفاده آن را تعیین کند. طبیعتا اشخاصی که به صورت خودسرانه برای معالجه اگزمای خود از دارو استفاده می کنند، افزون بر اینکه تاثیری در جریان بهبودی ان ها ندارد بلکه امکان دارد بیماری حادتر شود و مدت زمان بیشتری برای معالجه احتیاج باشد.
توجه داشته باشید که هر چه در درمان پوسته شدن پشت گوش فورا به پزشک مراجعه کنید، بیماری شما سریع تر درمان می شود. به همین جهت پزشکان توصیه می کنند که زمانی که عامل غیر عادی در گوش یا نواحی اطراف آن را مشاهده کردید فورا به یک متخصص رجوع کنید.
زمان مراجعه به پزشک
این بیماری به عنوان یک بیماری شایع شناخته می شود که می تواند تحت عوامل گوناگونی مانند حساسیت به گرده افشانی، نیش زدن حشرات، آلرژی به مواد مختلف مثل شامپو، زیورآلات، نیکل، باقی ماندن آب در گوش و … ایجاد می شوند. این بماری انواع گوناگونی دارد و تمامی آن ها قابلیت این را دارند که معالجه شوند. پزشکان غالبا از قطره و پماد برای درمان این بیماری استفاده می کنند. در حالی که قطره اگزمای گوش و پماد های زیادی در بازار وجود دارند ولی شما با مراجعه به پزشک می توانید متناسب با شرایط بیماری خود بهترین پماد برای این بیماری را تهیه کنید و از آن استفاده کنید. شایان ذکر است که اگزمای گوش غالبا با نشانه هایی مثل التهاب گوش، قرمز شدن پوست اطراف گوش، احساس درد درون گوش و در اطراف گوش به ویژه در پشت گوش، ترشحات نازک که از گوش بیرون می ریزد، احساس سوزش در نواحی گوش و … همراه می باشد.
حال که این مطلب خاتمه یافت بری آشنایی بیشتر با مطالبی در حوزه بیماری ها بر لینک های عفونت گوش میانی و اختلال گوش میانی کلیک کنید.
منبع : آرگا