شناخت بیماری پارونیشیا، روش های درمان و پیشگیری از ابتلای مجدد
در این مطلب شما را با بیماری پارونیشیا و علل ایجاد آن و همچنین روش های درمانی اش را برای شما عزیزان مورد بررسی قرار می دهیم.
بیماری پارونیشیا یکی از عفونت های اطراف ناخن می باشد که منجر به ایجاد تورم و قرمزی در اطراف ناخن های پا و دست می شود. در واقع این عفونت بسیار شایع می باشد و هر فردی ممکن است با آن رو به رو شود و در ادامه شما را بیشتر با این بیماری آشنا خواهیم کرد.
آشنایی با بیماری پارونیشیا
پارونیشیا یکی از عفونت های می باشد که حاشیه صدف ناخن را در بر می گیرد و التهاب شدید در آن ناحیه ایجاد می کند و گاهی این التهاب منجر به ایجاد درد و آبسه های همراه با چرک می شود. عوامل ایجاد کننده این بیماری هم باکتری ها و هم نوعی قارچ به نام کاندیدا می باشد و هر دوی این عوامل منجر به ایجاد بیماری پارونیشیا می شود. در واقع این بیماری ممکن است برای برخی آهسته و برای برخی به صورت سریع ایجاد شود و تازه دو سه روز از بین برود با این حال اگر درمان نشود ممکن است اثرات بیماری روی ناخن شما باقی بماند و عفونت شدید تر شود و همچنین باید بدانید که ممکن است بخشی از ناخن فرد در صورت درمان نامناسب از بین برود ولی اگر این بیماری درمان شود اثری از خود روی ناخن های شما به جای نخواهد گذاشت.
باید بدانید که این بیماری می تواند انگشتان دست و پای شما را درگیر نماید و ممکن است در هر سن و سالی رخ بدهند و مختص به سن خاصی نمی باشد از این رو بهتر است آن را بهتر بشناسید تا بتوانید در صورت مشاهده آن سریع تر درمان را به کار گرفته و از بروز عفونت های شدید تر پیشگیری کنید.
نشانه ها
بیماری دارای نشانه ها و علائم خاصی می باشد و باید بدانید که پارونیشیا می تواند نشانه های خاصی را با خود به همراه داشته باشد و این نشانه ها عبارتند از :
- تورم و درد شدید در اطراف ناخن ها
- آبسه های شدید چرکی
- تغییر در قوام ناخن و سخت شدن آن ها
- تغییر شکل دائمی ناخن
- تخریب شدن ناخن
- جدا شدن ناخن از بستر
جالب است بدانید که دو نوع از این بیماری وجود دارد که یکی از آن ها نوع حاد بوده و در طول چند ساعت تا چند روز ایجاد می شود و عفونت سطحی ایجاد می کند و با درمان سریع بهبود پیدا می نماید و نوع دیگران مزمن می باشد و علائم ممکن است بیشتر از ۶ روز ادامه دار شود.
در واقع پارونیشیای مزمن شدید تر از نوع حاد می باشد و همزمان می تواند چندین انگشت فرد را درگیر نماید همچنین علائم نوع حاد و مزمن به شدت شبیه هم بوده و از روی سیر بیماری می توان این دو مورد را از یکدیگر جدا نمود.
علل ایجاد بیماری
پارونیشیا دارای علل مختلفی می باشد و باید بدانید که عفونت گوشه ناخن زمانی ایجاد می شود که پوست اطراف آن از بین رفته و راهی برای ورود میکروب ها باز شود. همچنین باید بدانید که از دیگر عوامل عفونت زا این بیماری معمولاً باکتری ها می باشند و آسیب هایی که به ناخن ها وارد می شود باعث می شود رشد باکتری ها در پوست اطراف آن افزایش پیدا کرده و در نتیجه فرد دچار این بیماری می شود. در موارد گوناگون جویدن ناخن، کاشت ناخن و آسیب بیش از حد به کوتیکول ناخن و همچنین استفاده از ابزار های مانیکور به صورت مداوم منجر به ایجاد عفونت باکتریایی در پوست خواهد شد. البته باید بدانید که اگر این بیماری از نوع باکتریایی باشد به سرعت به درمان پاسخ خواهد داد و شما سریع تر بهبود خواهید یافت.
اما علت پارونیشیا مزمن قارچ کاندیدا می باشد. در واقع قارچ ها در محیط های مرطوب و تاریک به خوبی می توانند رشد کنند بنابراین اگر با آب زیاد سر و کار دارید بهتر است از دستکش استفاده کنید و همچنین سعی کنید خود را در معرض محیط های مرطوب و تاریک نگه ندارید زیرا امکان بروز این بیماری برای شما وجود دارد.
نوع قارچی این بیماری بر خلاف نوع باکتریایی آن به درمان پاسخ چندان مناسبی نمی دهد و مقاوم تر می باشد و اگر عفونت گسترش پیدا کند ممکن است استخوان ها و تاندون های شما را نیز درگیر کرده و یا حتی این عفونت وارد جریان خون خواهد شد.
تشخیص بیماری
بیماری پارونیشیا یکی از بیماری هایی می باشد که دارای تشخیص بسیار ساده بوده و پزشک زمانی که تورم، التهاب و درد اطراف ناخن شما را مشاهده می کند می تواند آن را تشخیص دهد و درمان های لازم را برای بیمار انجام دهد. اما در صورتی که عفونت درمان مناسب پاسخ ندهد باید نمونه برداری صورت گرفته و عامل ایجاد کننده عفونت را تشخیص داده و سپس برای درمان مجددا اقدام شود تا نتیجه گیری درست تری صورت بگیرد.
عوامل خطر زا
سیل از عوامل هستند که می توانند این بیماری را شدت داده و یا افزایش خطر ابتلا به آن را ایجاد کند این عوامل عبارتند از :
- ابتلا به سایر بیماری های پوستی
- ابتلا به ضعف در سیستم ایمنی
- داشتن تماس مداوم با رطوبت
- داشتن بیماری دیابت
درمان پارونیشیا
در نظر داشته باشید که اگر علائم شما بسیار خفیف باشد و عفونت به زیر بستر ناخن ها منتشر نشده باشد می توانید آن را در منزل به راحتی درمان کنید و برای این کار کافی است ۳ تا ۴ بار در روز دست خود را در آب گرم قرار داده و این کار را به مدت ۱۵ دقیقه انجام دهید. در واقع این کار منجر به بهبود التهابات اطراف ناخن شما خواهد شد و اگر بعد از چند روز نتوانستید آن را درمان کنید بهتر است از روش های دیگری استفاده نمایید.
درمان عفونت در گوشه ناخن به شدت علائم و یا مزمن بودن آن بستگی دارد و باید بدانید که در نوع حاد این بیماری که علائم فرد خفیف است قرار دادن دست در آب گرم ۳ تا ۴ بار در روز و هر بار به مدت ۱۵ دقیقه کافی است و می تواند به درمان کمک کند.
در شرایطی که عامل ایجاد کننده این بیماری باکتری ها باشند استفاده از آنتی بیوتیک ها که توسط پزشک تجویز شده اند بسیار مناسب است. این آنتی بیوتیک ها شامل دیکلوسایکلین و کلیندامایسین می باشد یادتان باشد که از آن ها بدون نسخه پزشک استفاده نکنید
برای درمان عفونت مزمن ممکن است مدت ها زمان نیاز داشته باشید زیرا درمان این عفونت ها زمان بر بوده و نیاز به صبر و حوصله فراوان دارد. استفاده از دارو های ضد قارچ مانند کتوکونازول و کلوتریمازول در این زمینه بسیار مفید خواهد بود و برای پیشگیری از عود کردن دوباره این بیماری باید تا زمانی که می توانید دست های خود را خشک نگه دارید. در واقع اگر کار شما مستلزم تماس مداوم آب نباشد باید برای مدت مرخصی بگیرید که کمتر از آب استفاده کنید.
از دیگر روش های درمان می توان در به درمان با جراحی اشاره کرد که اگر آبسه های ایجاد شده بسیار شدید باشد و بستر ناخن یا تاندون ها استخوان ها را در بر گرفته باشد نیاز به جراحی وجود دارد. البته در موارد خفیف استفاده از آنتی بیوتیک ها و دارو های ضد قارچ بسیار موثر می باشد و احتمال ابتلای مجدد بسیار کاهش پیدا خواهد کرد و شما می توانید نوع خفیف این بیماری را در مراحل اولیه خود با استفاده از دارو ها درمان کنید.
پیشگیری از ابتلای مجدد
سری از نکات هستند که شما اگر آن ها را رعایت کنید می توانید از طلای مجدد به بیماری پارونیشیا پیشگیری کنید. این نکات را در ادامه برای شما عزیزان بررسی می کنیم.
- سعی کنید بهداشت فردی خود را رعایت کرده و انگشتان دست و پای خود را به صورت مرتب تمیز کنید. این کار منجر به این می شود که باکتری ها روی آن ها رشد نکند.
- یادتان باشد که ضربه به کوتیکول ناخن در مانیکور و پدیکور و کاشت ناخن می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد بنابراین سعی کنید تا حد ممکن از آن ها دوری کنید.
- ناخن های خود را بیش از حد کوتاه نکنید.
- از جویدن و کندن کنار ناخن خود خودداری نمایید.
- تماس بیش از حد با آب نداشته باشید زیرا این کار منجر به عفونت مزمن می شود و تا جایی که می توانید به دست و پای خود را خشک نگه دارید.
- سعی کنید برای شستن ظرف ها و استفاده از مواد شیمیایی برای تمیز کاری حتما دستکش مناسب داشته باشید.
اگر از این مطلب رضایت داشتید و با بیماری پارونیشیا و علل های آن آشنا شدید در ادامه می توانید بیماری ناخن قاشقی و تشخیص بیماری از روی ناخن را نیز مشاهده کرده و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده استفاده نمایید.
منبع : آرگا