در زمان آلودگی هوا چه غذاهایی بخوریم تا کمتر آسیب ببینیم
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: مصرف سبزیجات، میوهها، جوانهها و آجیلهای گیاهی اثرات منفی گرد و غبارهای استنشاق شده بر ریه را تا حد چشمگیری کاهش میدهند.
سیده سمیه اصغری، گفت: یافتههای مطالعات حاکی از آن است که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با طیف وسیعی از اثرات بر سیستم تنفسی و قلبی عروقی و افزایش مرگ و میر همراه است که بسیاری از اجزای ریزگردها تحریک کننده و زمینه ساز سرطان به خصوص سرطان ریه، بیماریهای مزمن مانند آلرژیهای دستگاه تنفسی، عفونتهای تنفسی و بیماریهای قلبی عروقی محسوب میشوند.
وی بیان کرد: ریزگردها در حین تنفس وارد بدن شده و به سطح ریهها میچسبند و بدین وسیله التهاب را در بدن تحریک کرده و باعث کاهش آنتی اکسیدانهای بدن به خصوص آنتی اکسیدانهای مایع پوششی ریه میشوند که به دنبال آن سلولهای مختلف تخریب شده و خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان ریه افزایش پیدا میکند.
اصغری ادامه داد: دریافت غذاها و مواد مغذی که التهاب را کاهش میدهند در کنار دریافت مقادیر بالای آنتیاکسیدانهای غذایی میتوانند به کاهش اثرات مخرب ناشی از استنشاق ریزگردها کمک کنند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه برای سلامت خود و حفظ سلامت ریهها باید توصیههایی را نیز رعایت کرد، گفت: میوه و سبزیجات زرد و نارنجی زیاد استفاده کنید مصرف بالای هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی ، زرد آلو، آلو ، طالبی، موز،انبه اکیدا توصیه میشود این میوهها و سبزیها دارای بتاکاروتن بالا ( که در بدن تبدیل به ویتامین A می شود) هستند که به بدن کمک میکند تا اثرات مضر ناشی از ریزگردها کاهش یابد.
وی بیان کرد: میوه و سبزیجات غنی از ویتامین C مانند پرتقال، لیمو ترش، نارنج، نارنگی، توت فرنگی، سیب، خربزه، طالبی، انار و سبزیجات سبز تیره همچون اسفناج و سبزی خوردن، انواع فلفل از جمله فلفل دلمهای و پیاز را در روزهای آلودگی با ریزگردها بیشتر مصرف کرد.
اصغری اظهار کرد: مصرف جوانهها و آجیلهای گیاهی را در روزهای آلودگی هوا در اولویت قرار دهید چرا که میتواند به کاهش التهاب در بدن و مقابله با اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت کمک کند و ماهی، گردو و خرفه میتواند در حفظ سلامت ریه ها موثر باشند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه از مصرف سبزیجات خانواه کلم غافل نشوید چرا که مادهای دارند که میتواند به روند حذف سموم و پیشگیری از سرطان کمک کند، بیان کرد: یافتههای تحقیقاتی حاکی از آن است که مصرف این سبزیجات اثرات منفی گرد و غبارهای استنشاق شده بر ریه را تا حد چشمگیری کاهش میدهند.
وی با بیان اینکه هندوانه، پیاز ، تخم مرغ و سیر حاوی مادهای هستند که به تقویت ریهها و کاهش خلط در ریه کمک میکنند، اظهار کرد: مکمل ویتامین دی به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی نقش مهمی در مقابله با اثرات آلودگی هوا دارند و لذا در تهیه غذاهای باید از زردچوبه استفاده کرد چرا که این ادویه دارای کورکومین است که باعث بهبود عملکرد ریوی میشود.
اصغری خاطرنشان کرد: چاقی و اضافه وزن باعث ایجاد التهاب و فشار بر ارگانهای بدن به خصوص قلب و ریه می شود و میتواند سیستم ایمنی بدن را در مقابله با عوامل ایجاد کننده بیماری از جمله آلودگی هوا با ریزگردها ضعیف کند.