علائم تومور مغزی در کودکان چیست؟ بررسی 17 مورد مهم
آنچه در این مقاله میخوانید تومورهای مغزی در کودکان یکی از مشکلات جدی پزشکی هستند که میتوانند به دلیل رشد غیرطبیعی سلولها در مغز یا بافتهای اطراف آن ایجاد شوند. این تومورها علائم مختلفی از جمله سردردهای شدید، تهوع، استفراغ و تغییرات رفتاری را نشان میدهند. تشخیص زودهنگام از طریق روشهای تصویربرداری مانند MRI و CT اسکن بسیار حیاتی است، زیرا میتواند به شروع درمان مناسب کمک کند و شانس بهبود را افزایش دهد.
فهرست مطالب
شاید از دیدگاه عمومی تومورهای مغزی بیشتر در بزرگسالان ایجاد میشوند. اما باید گفت که تنها در بریتانیا سالانه حدود ۵۰۰ کودک به تومور مغزی مبتلا میشوند. تومورهای مغزی را میتوان یکی از انواع شایع سرطان در کودکان در نظر گرفت. به همین دلیل مهم است که از علائم تومور مغزی در کودکان آگاه باشید تا در صورت ابتلای آنها بتوان با اقدام به موقع، روند درمان را برای آنها سریعتر و موفقیت آمیزتر کرد. هنگامی که کودکی دچار تومور مغزی میشود، تشخیص زودهنگام ضروری است. در این مقاله از دکترتو میخواهیم رایجترین علائم تومورهای مغزی در کودکان را بررسی کنیم. اما علائم مغزی کودکتان را در اسرع وقت با یک متخصص مغز و اعصاب یا جراح در میان بگذارید. شما میتوانید از خدمات نوبتدهی برای دریافت نوبت حضوری و خدمات آنلاین برای مشاوره با پزشکان استفاده کنید.
علائم تومور مغزی در کودکان چیست؟
تومور مغزی از بیماری های مغزی خطرناک است. علائم تومور مغزی در کودکان در مراحل اولیه احتمالاً شبیه سایر بیماریها یا مشکلات دوران کودکی است. این علائم ممکن است در هر کودک متفاوت باشد. از سردرد و احساس ناخوش بودن کودک گرفته تا علائم شدیدتر و جدیتر مانند مشکلات گفتاری یا بینایی و تغییرات فیزیکی در بدن کودکان، همگی میتوانند نشانه های تومور مغزی در آنها باشد. در واقع علائمی که در کودکان دیده میشود، میتواند شامل یک سری نشانههای عمومی و اولیه بیماری باشد و به تدریج که تومور پیشرفت کرد، این علائم میتوانند به سمت علائم شدیدتر پیش بروند.
علایم تومور مغزی در کودکان به اندازه تومور، محل قرارگیری و نحوه تأثیر آن بر آن قسمت از مغز بستگی دارد. علائم تومور مغزی در کودکان ناشی از فشار داخل سر بیش از حدی است که به دلیل وجود تومور ایجاد میشود. یک تومور در حال رشد ممکن است مغز طبیعی را از مسیر معمول خود خارج کرده یا جریان مایع را در مغز مسدود کند. پزشکان به این حالت افزایش فشار داخل جمجمه میگویند. کودکان ممکن است در هر سنی با این تومورها درگیر شوند.
علائم اولیه تومور مغزی در کودکان
علائم اولیه تومور مغزی در کودکان بیشتر شامل علائمی است که مشابه سایر شرایط و بیماریهاست. کودکان ممکن است در بیشتر روزها احساس ناخوشایندی داشته باشند و مرتب استفراغ کنند یا حالت تهوع داشته باشند. استفراغ صبحگاهی بسیار شایعتر است. سردردهای مداوم، خستگی و ضعف و تغییرات رفتاری هم از دیگر علائم تومور مغزی در کودکان است که میتوان آنها را علائم اولیه در نظر گرفت. خستگی و تغییرات خلقی شدید خصوصاً در کودکان بزرگتر و نوجوانان شایع است.
علائم | کودکان | بزرگسالان |
---|---|---|
سردرد | معمولاً صبحها و با فعالیت بدتر میشود، ممکن است با استفراغ همراه باشد. | معمولاً در طول روز رخ میدهد و با استراحت بهبود نمییابد. |
تهوع و استفراغ | ممکن است بدون دلیل مشخص و به ویژه صبحها رخ دهد. | معمولاً با سردرد همراه است. |
تغییرات بینایی | تاری دید، دوبینی، دیدن هاله اطراف اشیاء | تاری دید، دوبینی، از دست دادن بینایی محیطی |
مشکلات تعادلی و هماهنگی | مشکل در راه رفتن، لرزش، عدم هماهنگی حرکات | مشکل در راه رفتن، عدم تعادل، مشکلات هماهنگی دست و چشم |
تغییرات شخصیتی | تحریکپذیری، بیحالی، تغییر در رفتار | تغییر در خلق و خو، افسردگی، اضطراب |
مشکلات گفتاری | مشکل در صحبت کردن، لکنت زبان | مشکل در یافتن کلمات، مشکل در درک زبان |
تشنج | ممکن است اولین علامت تومور مغزی باشد. | ممکن است در هر سنی رخ دهد. |
کاهش وزن | بدون دلیل مشخص | معمولاً در تومورهای پیشرفتهتر |
ضعف عضلانی | ضعف در یک طرف بدن، مشکل در حرکت دادن اندامها | ضعف در یک طرف بدن، مشکل در حرکت دادن اندامها |
علائم عمومی تومور مغزی در کودکان (نشانه تومور مغزی در کودکان)
نشانه های تومور مغزی در کودکان میتواند شامل یک سری علائم مشخصتر هم شود که پزشک با مشاهده آنها بیشتر به وجود تومور شک میکند. مشکلات چشم و بینایی یکی از آنهاست. کودکان ممکن است انحراف در یک چشم یا حرکات غیرطبیعی چشم را داشته باشند. دور سر نوزادانی که تومور مغزی دارند معمولا بزرگتر از حد معمول میشود. کودکان با تومور مغزی ممکن است برخی از مهارتهای خود را از دست بدهند. برای مثال در تعادل و نشستن مشکل داشته باشند یا این که پیادهروی برای آنها نسبت به قبل دشوارتر شود. حتی ممکن است الگوی راه رفتن آنها هم تغییر کند. در کودکان بزرگتر ممکن است شاهد تغییرات الگوی بلوغ در آنها باشید. تاخیر در بلوغ را میتوان یکی از علائم تومور مغزی در کودکان در نظر گرفت.فکر میکنی مشکلات رفتاری فرزندت بخاطر توموره؟
همین حالا از متخصص مشاوره بگیر.
۱. سردرد بخصوص سردرد صبحگاهی
بسیاری از کودکان مبتلا به تومور مغزی قبل از تشخیص تومور، سردرد را تجربه میکنند. اما بسیاری از کودکان سردرد دارند و اکثر آنها تومور مغزی ندارند. با این حال یکی از علائمی که باید بیشتر به آن توجه کنید، سردردی است که در صبح بدتر میشود. این تا حدی به این دلیل است که وقتی کودک دراز میکشد فشار در مغز افزایش مییابد و تومور میتواند آن را بدتر کند.
۲. حالت تهوع
حالت تهوع و استفراغ دو علامت رایج آنفولانزا یا بیماریهای شبه آنفولانزا هستند. با این حال، در موارد نادر، این علائم میتواند به دلیل تومور مغزی باشد که باعث افزایش فشار داخل مغز میشود. اگر این علائم ادامه یافت یا با سردرد همزمان شد، از متخصص اطفال کودک خود بخواهید تا نظر پزشکی تخصصی را ارائه داده و بررسیهای لازم را انجام دهد.
۳. تشنج
هنگامی که تومور مغزی روی سطح مغز قرار میگیرد، میتواند باعث تشنج شود؛ بنابراین یکی از علائم تومور مغزی کودکان که باید به آن توجه کرد، تشنجهای مداوم است. بسیاری از اقدامات میتواند باعث تشنج شود، از جمله خندیدن. اگر کودک شما دچار تشنج میشود، باید به پزشک مراجعه کنید. علت ممکن است تومور یا چیز دیگری باشد، اما تشنج همیشه باید ارزیابی شود. (تشنج چیست؟)
۴. کاهش اشتها و وزن
از دیگر علائم تومور مغزی در کودکان میتوان به کاهش اشتها و کاهش وزن اشاره کرد. هر دوی این نشانهها میتوانند به سایر بیماریها و مشکلات سلامتی کودک هم ربط داشته باشند و به همین دلیل آن را به عنوان یکی از علائم عمومی تومور مغزی در نظر میگیرند. کودکان ممکن است در بلع غذا مشکل داشته باشند یا این که به دلیل کاهش اشتها و استفراغ مداوم روزانه، کاهش وزن محسوسی را تجربه کنند. در کل اگر کودکان بدون دلیل خاصی اشتهای خود را از دست دهند و به صورت غیرمنطقی وزن کم کنند، باید آن را جدی گرفت و با یک متخصص اطفال در این زمینه صحبت کرد.
۵. مشکلات بینایی مانند تاری دید یا دوبینی
بسته به محل تومور مغزی، تومورها میتوانند بینایی، شنوایی و گفتار را تحت تاثیر قرار دهد. البته بسیاری از کودکان در این زمینهها چالشهایی دارند که ربطی به تومور مغزی ندارد. با این حال، تغییرات ناگهانی در نحوه دیدن، شنیدن یا صحبت کردن کودک باید توسط یک متخصص ارزیابی شود. به صورت ویژه تومورهای مغزی در کودکان میتواند باعث حرکات غیرنرمال چشم، تاری دید چشم، دوبینی و مواردی از این دست شود؛ بنابراین از علائم تومور مغزی در کودکان میتوان به مشکلات بینایی اشاره کرد.
۶. تغییرات رفتاری و شخصیتی مثل افزایش تحریک پذیری و افسردگی
تغییرات شخصیتی میتواند یک بخش طبیعی از روند رشد کودک باشد. با این حال در موارد نادر، آنها میتوانند به دلیل تومور مغزی باشند که بر قشر مغز تأثیر میگذارد. اگر نوسانات خلقی یا تغییرات شخصیتی کودک ناگهانی یا شدید به نظر میرسد، باید حتماً به یک متخصص اطفال مراجعه کرد، چرا که این حالت میتواند یکی از علائم تومور مغزی در کودکان باشد. به صورت ویژه، تغییرات رفتاری از جمله خستگی مفرط با کاهش چشمگیر انرژی در کودک میتواند مشخصه مهم تومورهای مغزی در آنها باشد.
علائم خاص بر اساس محل تومور
تومورهای مغزی در کودکان میتوانند شامل تومورهای خوش خیم و تومورهای بدخیم باشند که در قسمتهای مختلف مغز ایجاد میشوند. گاهی اوقات علائم تومور مغزی در کودکان بر اساس محل قرارگیری تومور و نوع آن متفاوت است و پزشک از این نشانهها برای تشخیص قطعی کمک میگیرد.
۱. تومورهای لوب پیشانی
لوب پیشانی در مغز مسئول کنترل رفتار، حرکات و حس بویایی است؛ بنابراین اگر تومور مغزی در این قسمت از مغز ایجاد شود، معمولا روی خلقوخو، رفتار، روحیه و احساسات فرد، قدرت حرکتی و حس بویایی او تاثیر میگذارد.
ضعف در یک طرف بدن
تومورهای لوب پیشانی میتوانند روی توانایی حرکتی کودکان هم تاثیر بگذارند. معمولا آنها در یک بخش از بدن ضعف بیشتری دارند. این سمت در واقع قسمت مقابل بخشی است که تومور در آن قرار دارد.
تغییرات شخصیتی
تغییرات شخصیتی و رفتاری از دیگر علائم تومور مغزی در کودکان با تومورهای فرونتال است. مشکلاتی از قبیل عدم کنترل احساسات و رفتار، مشکل در برقراری ارتباط کلامی، بروز مشکل در قدرت تصمیمگیری، حل مشکلات، برنامهریزی و اظهارنظرهای نامناسب حین گفتگو، خندیدن در موقعیتهای نامناسب و شناخت اجتماعی ضعیف یا مواردی از این دست همگی میتوانند از نشانههای تومور لوب پیشانی باشند.
مشکلات حافظه
تومورهای لوب فرونتال یا پیشانی میتواند روی قدرت تمرکز و حافظه افراد تاثیر بگذارد. معمولا از علائم تومور مغزی در کودکان در این شرایط میتوان به بروز مشکل در توانایی یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات، عدم تمرکز یا از دست دادن توجه اشاره کرد.
۲. تومورهای لوب گیجگاهی
گاهی تومورها در لوب گیجگاهی یا تمپورال قرار دارد. این بخش از مغز به شدت با یادگیری و حافظه در ارتباط است. همچنین در پردازش اطلاعات شنوایی و بصری هم دخالت دارد؛ بنابراین ایجاد تومور در این بخش میتواند روی قدرت یادگیری، صحبت کردن، شناسایی و دستهبندی اشیا، یادگیری اطلاعات جدید و تشخیص درست احساسات دیگران تاثیر منفی داشته باشد.
مشکلات حافظه و شنیداری
این بخش از مغز با یادگیری و تمرکز مرتبط است و روی قدرت حافظه اثر دارد. از علائم تومور مغزی در کودکانی با تومورهای ناحیه گیجگاهی میتوان به مشکلات حافظه یا از دست دادن حافظه و مشکل در شنیدن اشاره کرد. این بخش از مغز با قدرت شنوایی در ارتباط است و در نتیجه کودکان ممکن است دچار اختلالات شنوایی شدید شوند.
تشنج
تشنج یکی دیگر از علائم تومورهای ناحیه تمپورال است. کودکان ممکن است دچار تشنج یا بیهوشی شوند.
۳. تومورهای مخچه
یکی دیگر از انواع تومورهای مغزی رایج، تومورهای مخچه یا سربال است. تومورهای این ناحیه میتوانند روی تعادل و هماهنگی بدن تاثیر داشته باشند. سوسوزدن چشم، استفراغ، گرفتگی گردن، مشکل در مهارتهای معمول مانند استفاده از دستان، راه رفتن و مواردی از این دست با وجود این تومورها ایجاد میشوند.
مشکلات تعادل و هماهنگی
مخچه مسئول حفظ تعادل و هماهنگی بدن است؛ بنابراین یکی از علائم تومور مغزی در کودکان در صورت وجود تومورهای مخچه مشکل در حفظ تعادل بدن، از دست دادن هماهنگی، مشکل در راه رفتن و صحبت کردن و مشکل در انجام کارکردهای اجرایی معمول است.
فرزندت مشکلات حرکتی داره و میخوای از لحاظ تومور ارزیابی بشه؟ حالا اقدام کن.
ناتوانی در انجام حرکات دقیق
وجود تومورهای مخچه میتواند در اجرای حرکات دقیق بیماران اختلال ایجاد کند. برای مثال همانطور که پیش از این هم گفته شد، ممکن است بیماران نتوانند به درستی از دستان خود استفاده کنند یا کارهای ساده معمولی را به درستی انجام دهند.
۴. تومورهای ساقه مغز
گاهی اوقات تومورهای مغزی در قسمت ساقه مغز هستند. این تومورها هم یک سری علائم خاص را ایجاد میکنند. برای مثال آنها میتوانند موجب تشنج بیماران شوند. همچنین مشکل در راه رفتن یا ایستادن را ایجاد کنند. یکی دیگر از نشانههای شاخص این تومورها، از دست رفتن توانایی حرکت ماهیچههای صورت است. عدم حفظ تعادل بدن، سردردهای شدید، حالت تهوع و استفراغ، ضعف و بی حسی یک قسمت از صورت، عدم حرکات طبیعی در چشمها و مشکلات تنفسی و مشکل در بلع از نشانههای دیگر این تومورهاست.
مشکلات تنفسی
گاهی اوقات شاید تومورهای ساقه مغز روی ماهیچههای تنفسی هم اثر بگذارد و به دلیل ضعف و بی حسی اندامهای تنفسی، فرد دچار مشکلات تنفسی شود.
مشکلات بلع
یکی از نشانههای شاخصی که با تومورهای مغزی در ساقه مغز ایجاد میشود، مشکل در صحبت کردن و بلعیدن است؛ بنابراین اگر یکی از علائم تومور مغزی در کودکان بیاشتهایی و مشکل در بلع غذا باشد، میتوان به وجود این نوع از تومور شک کرد.
ضعف عضلانی
تومورهای ساقه مغز معمولا به سرعت رشد میکنند و علائم میتواند شدید شود. یکی از علائم شاخص این نوع تومورها، بی حسی یا ضعف در اندامهاست. معمولا ضعف عضلانی و بی حسی در اندامها خصوصاً صورت، از نشانههای بارز این تومورها است.
تشخیص علائم تومور مغزی در کودکان
برای تشخیص تومورهای مغزی در کودکان پزشک ابتدا علائم کلی و اولیه را در نظر میگیرد و یک ارزیابی اولیه را انجام میدهد. بعد از معاینه کودک و بررسی علائمی مانند تعادل، هماهنگی، احساسات و رفلاکسهای کودک، سایر تستهای تخصصی را انجام میدهد. سیتیاسکن و تصویربرداری MRI از مهمترین گزینهها برای تشخیص تومورهای مغزی در کودکان است. با امآرآی پزشک میتواند تصویر دقیقی از مغز کودک و شرایط آن به دست آورد.
با این حال در اغلب مواقع انجام ام آی آر برای کودکان، خصوصاً کودکان کمسنوسال یک چالش بزرگ است. تستهای خونی که شاخصهای سرطانی را بررسی میکنند هم میتواند در تشخیص به پزشک کمک کند. در نهایت در برخی از مواقع ممکن است به بیوپسی نیاز باشد. بیوپسی به پزشک کمک میکند تا تشخیص دهد که نوع تومور چیست و چه درمانی برای کودک بهترین گزینه است.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
در این مقاله با علائم تومور مغزی در کودکان آشنا شدیم. باید در نظر داشت که همیشه این علائم نشاندهنده وجود تومور مغزی در کودک نیست و آنها میتوانند ناشی از سایر شرایط سلامت کودک هم باشند. با این حال باید وجود این نشانهها را جدی گرفت و در سریعترین زمان ممکن برای تشخیص و پیگیری علائم، به یک متخصص نورولوژی یا متخصص جراح مغز و اعصاب مراجعه کرد. پزشک میتواند با تستهای تشخیصی، وجود یا عدم وجود تومور در کودک را تایید کند. تشخیص به موقع تومور مغزی در کودک بسیار مهم است و میتواند شانس درمان را چندین برابر کند.
اگر در این باره نگران هستید و فرصت کافی برای حضور در مطب ندارید میتوانید از خدمات غیرحضوری دکترتو برای مشاوره با دکتر مغز و اعصاب کودکان آنلاین یا دکتر جراح مغز و اعصاب آنلاین کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!