انواع روش درمان خانگی قوز قرنیه چشم کدام است؟
آنچه در این مقاله میخوانید روشهای مختلفی برای مدیریت علائم و درمان خانگی قوز قرنیه چشم وجود دارند که ناراحتیها را تسکین میدهند، اما ممکن است درمان قطعی نباشند. مسیر کاهش اثرات قوز قرنیه به درمانهای خانگی محدود نمیشود و گاهی لازم است مداخله پزشکی حرفهای هم باشد. بنابراین، در کنار اتخاذ این عملکردهای مراقبتی خانگی، برقراری ارتباط با متخصص میتواند گام مهمی برای دستیابی به آیندهای روشنتر و شفافتر باشد.
فهرست مطالب
قوز قرنیه چشم یا کراتوکونوس (Keratoconus) نوعی بیماری چشمی است که بر شکل قرنیه تاثیر گذاشته و به مرور زمان بینایی چشم را از بین میبرد. بیشتر موارد ابتلا خفیف هستند و با عینک درمان میشوند. اما متاسفانه، قوز قرنیه چشم میتواند جدی هم باشد و در صورت مشاهده علایمی مانند تاری دید یا دید مبهم باید بلافاصله به چشم پزشک مراجعه کنید. درمان پزشکی تنها راه پیشگیری از بدتر شدن این عارضه است. بعد از مراجعه به چشم پزشک میتوانید با روشهای درمان خانگی قوز قرنیه چشم، سلامت و بینایی چشمها را برگردانید. تا انتهای این مطلب از دکترتو همراه ما باشید تا با درمان خانگی قوز قرنیه چشم بیشتر آشنا شوید. بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که قبل از انجام خودسرانه درمانهای خانگی باید به چشم پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید از خدمات نوبتدهی و آنلاین دکترتو به منظور مشاوره با بهترین پزشکان کمک بگیرید.
درمان خانگی قوز قرنیه چشم چیست؟
قوز قرنیه چیست؟ این بیماری روی شکل قرنیه تاثیر میگذارد. برای درمان خانگی قوز قرنیه چشم، راهکارهای زیر را انجام دهید:
- استفاده از قطرههای چشمی حاوی ترکیبات مرطوبکننده مانند هیدروکسی پروپیل متیل سلولز میتوانند باعث کاهش ناراحتی و بهبود علائم شوند.
- استفاده از عینک آفتابی مناسب که اشعه ماورا بنفش را فیلتر میکند میتواند به جلوگیری از تشدید کراتوکونوس کمک کند.
- پرهیز از استفاده طولانیمدت از لنز چشم ممکن است باعث بهبود وضعیت قرنیه شود.
- استفاده از آرام بخشهای موضعی مانند قطرههای چشمی کرومولین به کاهش حساسیت قرنیه کمک میکند.
- برخی تمرینات چشمی ساده مانند چرخاندن چشمها ممکن است به تقویت عضلات چشم کمک کنند.
توجه داشته باشید که این روشهای خانگی فقط برای موارد خفیف قوز قرنیه مناسب هستند و در صورت تشدید علائم یا عدم بهبود، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
۱. یوگا و تمرینات چشمی در درمان قوز قرنیه
همانطور که بدن انسان برای حفظ سلامت و تناسب اندام نیاز به ورزش منظم دارد، چشمها هم برای حفظ سلامت و کارکردشان باید ورزش کنند. استفاده طولانی مدت از صفحات نمایش و تمرکز مداوم روی اشیا نزدیک میتواند به عضلات چشم فشار وارد کند. تمرینات چشمی و یوگا چشم میتواند این عضلات را آرام کرده و از خستگی و ناراحتی چشم جلوگیری کند. یوگا و تمرینات چشمی میتوانند در درمان قوز قرنیه چشم مفید باشند. برخی از تمرینات پیشنهادی عبارتند از:
- تمرینات چشمی
- چرخاندن آرام چشمها به سمت بالا، پایین، چپ و راست
- متمرکز شدن بر یک نقطه ثابت و سپس تغییر تمرکز به نقطه دیگر
- پلک زدن سریع مکرر برای تحریک غدد اشکی
- تمرینات یوگا
- تمرینات تنفسی مانند آنولوما-ولیلوما (تنفس دو طرفه) و کپالابهاتی (تنفس عمیق) میتواند به کاهش استرس و بهبود عملکرد چشم کمک کند.
- حرکات یوگا مانند پشت خوابیده به دیوار و پلک زدن چند بار در دقیقه میتواند به تقویت عضلات چشم کمک نماید.
- تمرکز میتواند به کاهش فشار چشم و بهبود وضعیت چشم مبتلا به قوز قرنیه کمک کند.
تمرینات یوگا چشمی میتوانند توانایی تمرکز را بهبود بدهند و مناسب انجام کارهایی هستند که نیاز به توجه مستمر دارند. این تمرینات به بهبود انعطافپذیری عضلات اطراف چشم و افزایش جریان خون و اکسیژنرسانی به قرنیه کمک میکنند. با این حال، در صورت تشدید علائم، حتما با پزشک مشورت کنید.
۲. ماساژ چشم در درمان قوز قرنیه
یکی از راهکارهای خانگی درمان قوز قرنیه چشم، ماساژ است:
نوع ماساژ | روش انجام |
---|---|
ماساژ منطقه بالای چشم | با انگشتان شست، آرام و دایرهوار ناحیه بالای چشم را ماساژ دهید. این کار باعث افزایش جریان خون و بهبود عملکرد غدد اشکی میشود. |
ماساژ پشت چشم | با نوک انگشتان، به آرامی ناحیه پشت چشم را ماساژ دهید. با این کار، فشار و تنش عضلات اطراف چشم کم میشود. |
ماساژ پلکها | با انگشتان شست و اشاره، پلکها را به آرامی ماساژ دهید. این کار به افزایش ترشح اشک و روانسازی جریان اشک کمک میکند. |
میخوای با روش طبیعی قوز قرنیه رو رفع کنی؟
برای برطرف کردن مشکل با متخصص مشورت کن.
۳. تغذیه مناسب برای قوز قرنیه
تغذیه مناسب میتواند نقش مهمی در کنترل و درمان قوز قرنیه در خانه داشته باشد. برخی از توصیههای تغذیهای برای افراد مبتلا به قوز قرنیه عبارتند از:
- مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی مانند ویتامین C جهت کمک به تقویت سلامت قرنیه، ویتامین E برای کاهش التهاب و آسیب اکسیداتیو، روی برای حفظ سلامت سلولهای قرنیه و سلنیوم با هدف تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب
- مصرف کافی ویتامین A: ویتامین A نقش مهمی در سلامت قرنیه دارد. منابع غنی از ویتامین A شامل کدو، هویج، اسفناج، کلم بروکلی و کبد هستند.
- مصرف آمینواسیدهای ضروری مانند پرولین و لیزین در ساخت کلاژن موجود در قرنیه نقش مهمی دارند. منابع این آمینواسیدها شامل گوشت، ماهی، لوبیا، تخم مرغ و مغزها هستند.
- افزایش مصرف چربیهای سالم مانند امگا-۳ (ماهیهای چرب، دانههای کتان، آجیل)، روغنهای گیاهی مانند زیتون، کانولا، آووکادو جهت کاهش علائم خشکی چشم و التهاب
- مصرف آب فراوان، چای سبز، آب میوه تازه باعث افزایش ترشح اشک و حفظ رطوبت چشم میشود.
- کاهش مصرف قند و غذاهای فرآوری شده که باعث تشدید التهاب میشوند.
همچنین توجه به سایر عوامل سبک زندگی مانند خواب کافی، ورزش و محافظت از چشم در برابر نور شدید نیز از جمله اقدامات درمان خانگی قوز قرنیه چشم هستند.
۴. درمان قوز قرنیه با عسل
استفاده از عسل در درمان قوز قرنیه یکی از درمانهای طبیعی و مکمل است که بنا به دلایل زیر مفید است:
- خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی عسل برای کاهش التهاب قرنیه و جلوگیری از تشدید عفونت چشمی
- تحریک ترمیم بافت قرنیه به دلیل آنزیمها و مواد مغذی
استفاده از عسل نباید جایگزین درمانهای پزشکی استاندارد شود و باید با نظر پزشک متخصص انجام گیرد چرا که ممکن است در برخی موارد باعث تحریک چشم شود و برای همه افراد مناسب نباشد.
درمان گیاهی قوز قرنیه (درمان قوز قرنیه با گیاهان دارویی)
درمان قوز قرنیه با گیاهان دارویی یکی دیگر از رویکردهای طبیعی و مکمل است که ممکن است در برخی موارد مفید باشد:
- آلوئه ورا حاوی ترکیبات ضدالتهابی و التیامبخش است که میتواند به کاهش التهاب قرنیه و بهبود آن کمک کند.
- زردچوبه حاوی کورکومین است که خاصیت ضدالتهابی قوی دارد.
- زیره سیاه دارای خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی است که به بهبود عفونتهای چشمی کمک میکند.
درمان قوز قرنیه در طب سنتی
درمان قوز قرنیه در طب سنتی ایران و سایر فرهنگهای طب سنتی دارای رویکردهای خاص خود است:
- در طب سنتی از داروهای گیاهی موضعی مانند قطرههای چشمی حاوی عصارههای گیاهی استفاده میشود. گیاهانی مانند آویشن، زعفران، گل محمدی و مرزنجوش از جمله گیاهان مورد استفاده در این قطرهها هستند که به کاهش التهاب و بهبود قوز قرنیه کمک میکنند.
- گیاهانی مانند زعفران، زنجبیل و کاسنی از جمله گیاهان با خاصیت ضدالتهابی و تقویتکننده چشم هستند که برای درمان خانگی قوز قرنیه چشم در طب سنتی تجویز میشوند.
- در طب سنتی، علاوه بر درمان موضعی و خوراکی، از سایر روشهای مکمل مانند طب سوزنی، هیدروتراپی و ماساژ نیز استفاده میشود که به بهبود گردش خون و تقویت عمومی بدن کمک میکنند.
۱. درمان قوز قرنیه با سرمه
درمان قوز قرنیه با استفاده از سرمه در طب سنتی یکی از روشهای رایج است. در این روش از انواع مختلف سرمههای گیاهی مانند سرمه سیاه، سرمه زعفران و سرمه سیاووشان استفاده میشود که ممکن است خاصیت ضدالتهابی و تقویتکننده بافت قرنیه داشته و به بهبود گردش خون در ناحیه قرنیه کمک کنند. سرمهها معمولا به صورت موضعی و به شکل قطره چشمی یا پماد استفاده میشوند. با این حال، استفاده نادرست یا طولانیمدت از سرمهها ممکن است عوارض جانبی داشته باشد و افراد مبتلا به بیماریهای چشمی باید قبل از مصرف سرمه با پزشک مشورت کنند.
۲. داروی شافیه برای قوز قرنیه
داروی شافیه یکی از داروهای گیاهی رایج در طب سنتی برای درمان قوز قرنیه است. این دارو، که از ترکیب چند گیاه دارویی ساخته میشود، دارای خواص ضد التهابی، تقویت بهبود بافت قرنیه، بهبود گردش خون و ضد عفونی کنندگی است که به درمان قوز قرنیه چشم کمک میکند.
چه چیزهایی برای قوز قرنیه چشم بد است؟
برای افراد مبتلا به قوز قرنیه، برخی عوامل و رفتارها میتوانند منجر به تشدید این بیماری و بدتر شدن وضعیت چشم شوند. از جمله موارد بد برای قوز قرنیه چشم عبارتند از:
- آسیب فیزیکی: هرگونه ضربه یا فشار مستقیم به چشمها، از قبیل مالش شدید چشمها، میتواند به تشدید قوز قرنیه منجر شود.
- حساسیتها و عفونتها: التهاب چشمها ناشی از حساسیت یا عفونتهای چشمی میتواند موجب تشدید علائم قوز قرنیه شود.
- نور شدید: قرارگیری مکرر در معرض نور شدید مانند نور آفتاب یا نور لامپهای پُرتوان میتواند تاثیر نامطلوبی بر وضعیت چشمها داشته باشد.
- استرس و خستگی چشمی: انجام فعالیتهای طولانی مدت که منجر به خستگی چشمی میشوند مانند کار با کامپیوتر، میتواند تاثیر سویی بر قوز قرنیه داشته باشد.
- مصرف برخی داروها: مصرف برخی داروها مانند استروئیدها یا برخی داروهای ضدالتهابی ممکن است به تشدید قوز قرنیه منجر شود.
توجه به این عوامل و اجتناب از آنها میتواند در مدیریت و کنترل علائم قوز قرنیه موثر باشد. اما در هر صورت، مشورت با متخصص چشم پزشک ضروری است.
برای بررسی میزان آسیب چشم باید عکسبرداری کنی؟ از متخصص مشاوره بگیر.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
روشهای مختلفی برای مدیریت علائم و درمان خانگی قوز قرنیه چشم وجود دارند که ناراحتیها را تسکین میدهند، اما ممکن است درمان قطعی نباشند. مسیر کاهش اثرات قوز قرنیه به درمانهای خانگی محدود نمیشود و گاهی لازم است مداخله پزشکی حرفهای هم باشد. بنابراین، در کنار اتخاذ این عملکردهای مراقبتی خانگی، برقراری ارتباط با متخصص میتواند گام مهمی برای دستیابی به آیندهای روشنتر و شفافتر باشد.
همچنین توصیه میشود قبل از شروع هرگونه درمان خانگی، با متخصص چشم خود مشورت کنید تا بهترین روش درمانی متناسب با وضعیت چشم شما تعیین شود. این امر ضروری است تا از آسیب احتمالی به چشم جلوگیری شود. اما اگر زمان حضور در مطب را ندارید میتوانید از خدمات غیرحضری دکترتو برای ویزیت آنلاین چشم پزشک کمک بگیرید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!