این روزها دنیای سیاست و فناوری چنان در هم ترکیب شدهاند که دیگر از فناوری و حتی ارتباطات به عنوان یک مسئله بسیار مهم در میزهای مذاکرات دولتها استفاده میشود. اینترنت گل سرسبد بسترهای ارتباطی است و قطعی اخیر اینترنت در اروپا، به روسیه نسبت داده میشود؛ کشوری که با اوکراین در جنگ است و تصور میشود، این قطعیها را عمداً ایجاد کرده باشد. اما اگر به جای روسها، چینیها پشت همه این داستانها باشند چطور؟
طی ساعات گذشته خبری در رسانههای اروپایی دست به دست میشود که ظاهراً میتواند به حدی بزرگ باشد که سرنوشت یک جنگ فرسایشی و گسترده روسیه و اوکراین در شرق اروپا را عوض کند: «نیروی دریایی دانمارک کشتی چینی ظنون به آسیب رساندن به کابلهای زیر دریایی را توقیف کرد».
طبق آنچه رسانه معتبر Defence24 که به صورت ویژه اخبار تحرکات نظامی کشورهای مختلف را پوشش میدهد، منتشر کرده، نیروی دریایی دانمارک کشتی باری چینی به نام Yi Peng 3 را که مظنون به آسیب رساندن به کابلهای مخابراتی در دریای بالتیک است، توقیف کرده است.
این توقیف در آبهای سرزمینی دانمارک و در تنگه دانمارک در خروجی گریت بلت انجام گرفت. توقیف کشتی توسط کشتی گشتی نیروی دریایی دانمارک به نام P525 انجام شد. چند ساعت بعد، کشتی دیگری به نام HDMS Soeloeven که تخصص آن در امور مرتبط زیرآب است، به محل حادثه رسید. توقیف کشتی در عصر دیروز رخ داد. اطلاعاتی در مورد اینکه آیا گروه بازرسی نیروی دریایی دانمارک از کشتی بازرسی به عمل آورده یا خیر، منتشر نشده است. این کشتی چینی از بندر روسی اوست-لوگا به حرکت در آمده بود.
هنوز هیچ بیانیه رسمی از مقامات دانمارک منتشر نشده است، اما کشتی باری چینی مظنون به آسیب رساندن به کابلهای مخابراتی در بستر دریای بالتیک است. گفته میشود که این کشتی از روی کابلهای آسیبدیدهای که بین فنلاند و آلمان قرار دارند، به نام C-Lion1، و همچنین کابلهایی که سوئد را به لیتوانی متصل میکنند، عبور کرده است.
دولت سوئد روز یکشنبه گذشته از تخریب مسیر فیبر نوری ۲۱۸ کیلومتری بین جزیرهٔ سوئدی گوتلاند و لیتوانی خبر داد و روز بعد هلسینکی اعلام کرد که کابل اینترنتی ۱۱۷۰ کیلومتری بین فنلاند و آلمان قطع شده است.
محققان مظنون هستند که کشتی چینی عامل این حادثه باشد. وزیر دفاع آلمان، بوریس پیستوریوس، به شدت به این حادثه واکنش نشان داد و آن را «یک حادثه تصادفی نمیداند، بلکه یک خرابکاری عمدی» خواند.
این اولین باری نیست که یک کشتی نیروی دریایی چین مسئول آسیب رساندن به زیرساختهای استراتژیک در دریای بالتیک است. در اکتبر ۲۰۲۳، خط لوله گاز Balticconnector که استونی را به فنلاند متصل میکرد، دچار آسیب شد. این خط لوله به دلیل انداختن لنگری از روی عرشه کشتی کانتینری چینی Newnew Polar Bear آسیب دید. از ابتدا این کشتی به عنوان مظنون به این حادثه شناخته شد، اما تصمیمی برای توقیف آن گرفته نشد و این کشتی بدون عواقب از دریای بالتیک خارج شد.
برخی وبسایتها هم این نظریه را مطرح کردهاند که چینیها با ساخت یک سناریو کاملاً عمدی قصد داشتند دو طرف جنگ اوکراین (با همراهی ناتو) و روسیه را به تشدید هر چه بیشتر جنگ ترغیب کنند تا به این نحو، آن اتفاق بزرگی که همگان نگرانش هستند، یعنی یک جنگ هستهای، هر چه بیشتر به وقوع نزدیک شود.
به هر حال باید منتظر بمانیم و ببینیم سران چینی، روس و دیگر کشورها در ادامه چه واکنشی به این خبر انجام میدهند؛ البته بعید است که چین یا روسیه، تحت هیچ شرایطی، عمدی بود این حادثه را تایید کنند.