سیتاگلیپتین دارویی موثر برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو

منبع خبر / سلامت / ۰۳-۰۹-۱۴۰۳

سیتاگلیپتین دارویی موثر برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو

آنچه در این مقاله می‌خوانید سیتاگلیپتین یک داروی مهارکننده DPP-۴ و همچنین دارویی موثر برای بهبود وضعیت بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است. این دارو قند خون را در بزرگسالان مبتلا به این نوع دیابت کاهش می‌دهد.

سیتاگلیپتین (زیپتین) دارویی است که برای درمان دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. داروی سیتاگلیپتین برای افرادی که قند خون بالایی دارند تجویز می‌شود؛ حتی اگر این افراد رژیم غذایی درست و برنامه ورزشی منظمی داشته باشند. داروی سیتاگلیپتین فقط با نسخه پزشک قابل دریافت از داروخانه بوده و به صورت قرص وجود دارد. بیماران مصرف کننده این دارو، در عرض چند ساعت شاهد اثربخشی آن خواهند بود. اگر مبتلا به دیابت نوع دو هستید، این دارو را مصرف می‌کنید یا پزشک شما به تازگی این دارو را برایتان تجویز کرده، این مقاله برای شما است. شما می‌توانید پس از خواندن این مقاله و در صورت وجود هرگونه ابهام، از طریق وبسایت دکترتو نوبت ویزیت آنلاین یا حضوری از پزشکان متخصص غدد دریافت کنید و برای رفع سوالات خود از مشاور دارویی کمک بگیرید.

قرص سیتاگلیپتین (زیپتین) چیست؟

قرص سیتاگلیپتین یا زیپتین دارویی است که همراه با رژیم غذایی و ورزش و گاهی اوقات با سایر داروها برای کاهش سطح قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ (شرایطی که در آن قند خون بسیار بالا بوده و بدن به طور معمول انسولین تولید یا استفاده نمی‌کند.) استفاده می‌شود.

در واقع این دارو یک مهارکننده DPP-۴ به حساب می‌آید که با افزایش سطح انکرتین در خون به تنظیم آزادسازی انسولین در خون پرداخته و به صورت غیر مستقیم باعث افزایش انسولین خون و در نتیجه کاهش سطح قند خون می‌شود. از دیگر کاربردهای این دارو کمک به کاهش تولید قندهای ساده در بدن توسط کبد است.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص سیتاگلیپتین چیست؟قرص سیتاگلیپین یکی از داروهای خوراکی است که برای درمان دیابت نوع ۲ به کار می‌رود. این دارو با افزایش میزان انسولین تولید شده توسط لوزالمعده و کاهش مقاومت به انسولین در بدن عمل می‌کند.
نام عمومی داروسیتاگلیپتین (Sitagliptin)
نام تجاریزیپتین (Januvia) و سایر نام‌های تجاری دیگر بسته به تولیدکننده
نوع داروخوراکی، قرص
فرمول شیمیایی(۲S)-۱-[(۳-آزابیسیکلو[۳.۱.۰]هگس-۳-یل)متیل]-۷-[۳-[(۴-فلئورو بنزیل)آمینو]-پیرازین-۲-یل]-۶،۸-دیازابیسیکلو[۳.۲.۱]اکتان-۲-کربوکسیلیک اسید
دسته بندی بارداریدسته B (مطالعات حیوانی اثرات جانبی بر روی جنین نشان نداده است، اما مطالعات کافی در انسان انجام نشده است.)
نیمه عمرتقریباً ۱۲ ساعت
دفع داروعمدتاً از طریق ادرار
مکانیسم اثرمهار آنزیم دی‌پپتیدیل پپتیداز-۴ (DPP-۴) و در نتیجه افزایش سطح انکرتین‌ها (هورمون‌های روده‌ای) و بهبود کنترل قند خون
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق، دور از نور مستقیم و رطوبت
نحوه مصرفمعمولاً یک بار در روز، با یا بدون غذا، مطابق دستور پزشک
اشکال داروییقرص‌های ۲۵ میلی‌گرم، ۵۰ میلی‌گرم و ۱۰۰ میلی‌گرم
داروهای هم گروهسایر مهارکننده‌های DPP-۴ مانند ساکسوالاتین، آلوگلیپتین، لینagliptin و …
شناسنامه دارویی سیتاگلیپتین

نحوه مصرف سیتاگلیپتین

سیتاگلیپتین معمولا یک بار در روز همراه با غذا یا بدون غذا مصرف می‌شود. بهتر است که سیتاگلیپتین را تقریباً در زمان مشخصی به صورت روزانه مصرف کنید.

قرص سیتاگلیپتین را با یک نوشیدنی مصرف کنید. قرص را به طور کامل، بدون شکستن آن ببلعید. تمامی دستورالعمل‌های مرتبط با مصرف روی برچسب دارو را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نشده‌اید به طور کامل برای شما توضیح دهد.

بهترین زمان مصرف قرص سیتاگلیپتین (قرص زیپتین را کی بخوریم؟)

می‌توانید سیتاگلیپتین را همراه با یکی از وعده‌های غذایی خود یا حتی بدون غذا مصرف کنید. می‌توانید آن را در هر زمانی مصرف کنید، مثلاً صبح یا عصر. اما سعی کنید آن را هر روز راس ساعت معینی مصرف کنید. برای کنترل قند خون، مصرف منظم زیپتین بسیار مهم است. حتی اگر احساس خوبی دارید، مصرف دارو را قطع نکنید.

بهترین زمان مصرف قرص سیتاگلیپتین رو نمی‌دونی؟

همین حالا از پزشک سوال کن.

سیتاگلیپتین دارویی موثر برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو

موارد مصرف داروی سیتاگلیپتین

سیتاگلیپتین با برخی داروهای دیگر برای کنترل قند خون بالا استفاده می‌شود. این دارو به طور معمول در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. کنترل قند خون بالا به کمک این دارو منجر به جلوگیری از آسیب کلیه، کوری، مشکلات عصبی، از دست دادن اندام‌ها و مشکلات عملکرد جنسی می‌شود. کنترل مناسب بیماری دیابت همچنین ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را کاهش دهد. سیتاگلیپتین همچنین میزان قند تولید شده توسط کبد را هم کاهش می‌دهند.

قرص سیتاگلیپتین متفورمین برای چیست؟

سیتاگلیپتین و متفورمین در کنار یکدیگر به بهبود سطوح گلیسمی در بیماران دیابتی کمک می‌کنند که نشان‌دهنده هم افزایی بین این عوامل است. ترکیب متفورمین و سیتاگلیپتین برای درمان سطوح بالای قند خون ناشی از دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. متفورمین جذب قند از معده و ترشح قند ذخیره شده از کبد را کاهش می‌دهد و به بدن در استفاده بهتر از قند کمک می‌کنند. سیتاگلیپتین با افزایش موادی در بدن که باعث ترشح بیشتر انسولین در لوزالمعده می‌شود، به کنترل سطح قند خون کمک می‌کند. همچنین به کبد سیگنال می‌دهد که تولید قند (گلوکز) را در صورت وجود قند بیش از حد در خون متوقف کند. این دارو به بیمارانی که دیابت وابسته به انسولین یا دیابت نوع ۱ دارند کمکی نمی‌کند.

متن انگلیسی:
Type ۲ diabetes is a condition where the body does not make enough insulin, or the insulin that it makes does not work properly. This can cause high blood sugar levels (hyperglycaemia)
ترجمه متن:
دیابت نوع ۲ وضعیتی است که بدن انسولین کافی تولید نمی‌کند یا انسولین تولید شده به درستی عمل نمی‌کند. این اتفاق باعث افزایش سطح قند خون (هایپرگلیسمی) می‌شود.

nhs

دوز مصرفی قرص قند سیتاگلیپتین

سیتاگلیپتین در انواع دوزهای ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرمی تولید و عرضه می‌شود. دوز معمول بزرگسالان برای دیابت نوع ۲، ۱۰۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز است. در صورت داشتن مشکلات کلیوی، پزشک ممکن است دوز کمتر از دارو یعنی ۲۵ یا ۵۰ میلی‌گرم در روز را تجویز کند.

سیتاگلیپتین چیست؟سیتاگلیپتین دارویی موثر برای بهبود بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است.

سیتاگلیپتین ۲۵

این دارو که به داروی ضد دیابت هم شناخته می‌شود، به افزایش سطح انسولین تولید شده بعد از غذا کمک کرده و میزان قند ساخته شده توسط بدن را کاهش می‌دهد. این دارو به گروهی از داروها به نام مهارکننده‌های دی‌پپتیدیل پپتیداز-۴ (DPP-۴) تعلق دارد.مکانیسم اثر:

  • کاهش قند خون: با افزایش تولید انسولین، سطح قند خون کاهش می‌یابد.
  • افزایش انسولین: سیتاگلیپتین با افزایش تولید انسولین، به خصوص پس از غذا، به بدن کمک می‌کند تا قند خون را بهتر کنترل کند.

قرص سیتاگلیپتین ۵۰ برای چیست؟ (قرص زیپتین ۵۰)

قرص سیتاگلیپتین ۵۰ دوز دیگری از این دارو بوده که برحسب تشخیص پزشک برای برخی از بیماران تجویز می‌شود. این دارو سطح قند خون را در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ کاهش می‌دهد. این دوز بسته به شرایط فردی، پاسخ به درمان و سایر داروهای مصرفی توسط پزشک تعیین می‌شود. افراد با دیابت شدیدتر ممکن است به دوزهای بالاتری نیاز داشته باشند.

قرص سیتاگلیپتین ۵۰ برای چیست؟داروی سیتاگلیپتین ۵۰ یکی از انواع دوزهای موجود از این دارو است.

قرص زیپتین ١٠٠ برای چیست؟

قرص زیپتین ١٠٠ به افزایش سطح انسولین تولید شده بعد از غذا کمک می‌کند و میزان قند ساخته شده توسط بدن را کاهش می‌دهد. پزشک شما این دوز از این‌ دارو را برحسب شرایط بیماری و برای کمک به کاهش قند خون ناشی از ابتلا به دیابت نوع ۲ بسیار بالا تجویز می‌کند.

عوارض جانبی مصرف قرص قند سیتاگلیپتین

یکی از شایع‌ترین عوارض جانبی مصرف سیتاگلیپتین سردرد است اما عوارض دیگری هم برای این دارو گزارش شده عوارض جانبی جدی ناشی از مصرف سیتاگلیپتین به ندرت اتفاق می‌افتد، اما با این حال برخی از افراد ممکن است این عوارض را هم تجربه کنند. برخی‌ از رایج‌ترین عوارض مصرف قرص سیتاگلیپتین عبارتند از:

  • سردرد (شایع‌ترین عارضه جانبی مصرف سیتاگلیپتین که ۱ نفر از هر ۱۰۰ نفر را درگیر خود می‌کند.)
  • آرترالژی
  • زرد شدن سفیدی چشم (ممکن است نشانه‌ای از مشکلات کبدی باشد.)
  • اسهال
  • اضطراب
  • تنگی نفس
  • گیجی
  • هیپوگلیسمی
  • آلرژی
  • تاری دید
  • سرگیجه
  • واکنش پوستی
  • عرق کردن
  • کاهش ادرار
  • خواب آلودگی
  • تب
  • احساس گرسنگی
  • معده درد شدید (ممکن است نشانه پانکراتیت باشد.)
  • مشکلات کلیوی
  • حالت تهوع
  • تغییر ضربان قلب
  • خستگی غیر معمول
  • درد قفسه سینه
  • سرفه
  • افسردگی
  • احساس پریشانی
سیتاگلیپتین دارویی موثر برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو

سیتاگلیپتین مصرف می‌کنی و عواضش رو نمی‌دونی؟ حتما با پزشک صحبت کن.

موارد احتیاط و منع مصرف سیتاگلیپتین

در صورت ابتلا به کتواسیدوز دیابتی، از سیتاگلیپتین استفاده نکنید. اگر به سیتاگلیپتین یا هر یک از اجزای آن حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید. سیتاگلیپتین برای درمان دیابت نوع ۱ مناسب نیست. در صورتی که در هر یک از شرایط زیر قرار دارید توصیه می‌شود در مصرف سیتاگلیپتین احتیاط کنید.

  • در صورت ابتلا به بیماری لوزالمعده یا پانکراتیت (تورم و التهاب لوزالمعده)
  • حساسیت به این دارو یا دیگر داروها
  • بارداری
  • شیردهی
  • نارسایی قلبی
  • بیماری کلیوی
  • ابتلا به سنگ کیسه صفرا
  • اگر تاریخ انقضای دارو تمام شده

متن انگلیسی:
If you miss a dose, take it as soon as you can. If it is almost time for your next dose, take only that dose. Do not take double or extra doses
ترجمه متن:
اگر یک نوبت مصرف این دارو را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، فقط آن دوز را مصرف کنید. از مصرف دوز اضافی خودداری کنید.

my.clevelandclinic

قرص سیتاگلیپتین در شیردهی

مصرف قرص سیتاگلیپتین در دوران شیردهی توصیه نمی‌شود. شما می‌توانید اطلاعات بیشتر درباره این موضوع را از یک‌ پزشک متخصص دریافت کنید.

قرص سیتاگلیپتین در بارداری

اگر در دوران شیردهی باردار هستید، نباید از قرص سیتاگلیپتین استفاده کنید. اگر قصد بارداری دارید و از این دارو استفاده می‌کنید، درباره امکان‌‌ ادامه مصرف این دارو با یک پزشک مشورت کنید.

اختلالات دارویی سیتاگلیپتین

سیتاگلیپتین به عنوان یک داروی موثر در کنترل قند خون، ممکن است با برخی داروهای دیگر تداخل داشته باشد. این تداخلات می‌تواند بر روی عملکرد داروها و افزایش خطر عوارض جانبی تاثیرگذار باشد. به همین دلیل، بسیار مهم است که پزشک از تمام داروها، مکمل‌ها و گیاهان دارویی که مصرف می‌کنید آگاه باشد. سیتاگلیپتین می‌تواند با چندین نوع دارو تداخل داشته باشد. این‌ داروها عبارتند از:

  • گلیبورید (گلیناز)
  • گلیمپراید (آماریل)
  • انسولین
  • داروهای بتابلوکر (مانند متوپرولول، پروپرانولول و قطره چشم گلوکوم مانند تیمولول)

اطلاعات دارویی سیتاگلیپتین

در جدول زیر می‌توانید اطلاعات دارویی سیتاگلیپتین شامل اسامی رایج، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن را مشاهده کنید.

انواع رایج داروی سیتاگلیپتینتداخلات داروییعوارض جانبی
سیتاگلیپتین ۵۰ ثنامدگلیبورید تب
سیتاگلیپتین ۵۰ داروسازی خوارزمیانسولینسرفه
قرص ژانووکس ۱۰۰ میلی گرمبتابلوکرهااحساس گرسنگی
قرص ژانووکس ۵۰ میلی گرمگلیمپرایدخواب آلودگی
قرص زیپتین ۵۰ میلی گرمافسردگی
اطلاعات دارویی سیتاگلیپتین

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

در صورت احتمال بروز علائم قند خون پایین، همیشه یک خوراکی همراه خود داشته باشید. مثلا آبنبات‌ یا قرص‌های گلوکز کوچک که بتوانید در شرایط بحرانی در دهان خود بگذارید و بهبود یابید. در رابطه با شرایط حیاتی بحرانی از پزشک خود سوال بپرسید تا به شما راهنمایی دهد. در صورت امکان هم اطرافیان خود را خصوصا در محل کار از بیماری خود مطلع کنید تا بتوانند در صورت نیاز به شما کمک کنند. به این نکته توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید بدون هماهنگی و تشخیص پزشک مصرف داروی سیتاگلیپتین را متوقف یا کم کنید.

هرگونه سوال مرتبط با مصرف دارو، تغییر دوز یا علت و راه مقابله با عوارض احتمالی را از دکتر متخصص غدد بپرسید. اگر نیاز به مشاوره از یک پزشک جدید یا قصد تغییر پزشک کنونی خود را دارید هم راه‌حلی برایتان داریم. شما می‌توانید به کمک وبسایت دکترتو به لیستی از بهترین پزشکان متخصص دسترسی پیدا کنید. همچنین می‌توانید با اعمال فیلتر شهر مورد نظرتان، لیست پزشکان شهر خود را دریافت کنید. پس از بررسی و مقایسه پزشکان و در صورت انتخاب پزشک مناسب خود، می‌توانید از طریق همین وبسایت ویزیت آنلاین متخصص غدد یا مشاوره دارویی دریافت نمایید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر