چشم‏‏‌انداز روشن «وصنعت»


چشم‏‏‌انداز روشن «وصنعت»

دنیای‌اقتصاد: شرکت سرمایه‏‏‌گذاری توسعه صنعت و تجارت که با نماد «وصنعت» در بازار سرمایه معامله می‌شود، فعالیت خود را از سال ۱۳۶۲ آغاز کرده است. موضوع اصلی فعالیت این شرکت، سرمایه‏‏‌گذاری در سهام و کلاس‏‏‌های مختلف دارایی است. در سال‌های گذشته، پس از برگزاری مجامع شرکت، مدیرعامل همراه با سایر اعضا نشست‏‏‌های خبری برگزار کرده و به سوالات خبرنگاران حوزه بازار سرمایه پاسخ می‏‏‌داد. امسال، شرکت تصمیم گرفت اهم فعالیت‏‏‌ها و برنامه‏‏‌های آینده خود را از طریق مصاحبه اختصاصی ارائه دهد تا مسیر آینده سرمایه‏‏‌گذاری را برای سهامداران شفاف‏‏‌تر کند. در این راستا، مهران سلطانی، مدیرعامل شرکت سرمایه‏‏‌گذاری توسعه صنعت و تجارت، در مصاحبه‏‏‌ای اختصاصی با نشریه «دنیای اقتصاد» به بررسی وضعیت فعلی «وصنعت» و برنامه‏‏‌های آتی آن پرداخت.

چشم‏‏‌انداز روشن «وصنعت»

آخرین مرتبه افزایش سرمایه شرکت «وصنعت» به انتهای سال ۱۴۰۲ بازمی‌‌‌گردد که از محل سود انباشته به میزان ۱۰۰۰میلیارد تومان افزایش سرمایه صورت گرفت. آیا برنامه‌‌‌ای برای افزایش سرمایه طی سنوات آتی در نظر دارید؟

شرکت‌ها از چند طریق می‌توانند افزایش سرمایه دهند. در شرکت «وصنعت» معمولا افزایش سرمایه از محل سود انباشته جذابیت بیشتری دارد. در بلندمدت هر یک تا دو سال یک مرحله افزایش سرمایه از محل سود انباشته صورت‌‌‌گرفته است و آن میزان سودی که در مجامع تقسیم نشده از این طریق به شرکت تزریق می‌شود. در مجمع سال‌جاری نیز در خصوص این موضوع صحبت و تصویب شد تا در سال مالی فعلی یک مرحله افزایش سرمایه از محل سود انباشته صورت گیرد که‌درصد آن طی ماه‌‌‌های آتی مشخص خواهد شد.

باتوجه به حجم بالای سرمایه‌‌‌گذاری غیربورسی شرکت «وصنعت»، آیا برنامه‌‌‌ای در خصوص IPO شدن زیرمجموعه‌‌‌های غیربورسی دارید؟

شرکت‌های ترغیب صنعت ایران و سرمایه‌‌‌گذاری ایران و فرانسه دو زیرمجموعه اصلی گروه سرمایه‌‌‌گذاری توسعه صنعت و تجارت محسوب می‌‌‌شوند. هیات‌‌‌مدیره این دو شرکت ماموریت دارند تا به اهداف تعیین‌‌‌شده در استراتژی‌‌‌های کلان «وصنعت» دست یابند.

پیش از سال ۱۳۹۸، این دو شرکت در حد پوسته‌‌‌ای از یک نهاد سرمایه‌‌‌گذاری بودند و سرمایه قابل‌‌‌توجهی نداشتند. اما از سال ۱۳۹۸ با تعریف ماموریت‌‌‌های مشخص برای هر یک و همچنین تزریق منابع مالی، عملکرد این دو بازوی سرمایه‌‌‌گذاری بهبود چشمگیری پیدا کرد.

ماموریت شرکت ترغیب صنعت ایران، سرمایه‌‌‌گذاری در شرکت‌های غیربورسی است که تمامی سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های غیربورسی «وصنعت» در بلندمدت از طریق این شرکت انجام شده است.

سرمایه شرکت ترغیب صنعت ایران از یک میلیارد تومان در سال ۱۳۹۷، اکنون به ۵۰۰میلیارد تومان افزایش یافته است. تمرکز سرمایه‌‌‌گذاری این شرکت بر حوزه‌‌‌هایی مانند صنایع غذایی، ساختمان‌‌‌سازی، معدنی و کشاورزی بوده و برای هریک از شرکت‌های زیرمجموعه خود طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای دارد که در حال پیگیری و اجرا هستند.

یکی از اولویت‌‌‌های اصلی اعضای هیات‌‌‌مدیره ترغیب صنعت ایران، عرضه زیرمجموعه‌‌‌های این شرکت در بازار سرمایه است. این اقدام می‌تواند علاوه بر افزایش شفافیت، ارزش واقعی دارایی‌‌‌های شرکت را به سهامداران نشان دهد. همچنین برنامه عرضه اولیه (IPO) خود شرکت ترغیب صنعت ایران نیز در دستور کار «وصنعت» قرار دارد.

برای عرضه ترغیب صنعت ایران به‌‌‌عنوان یک نهاد مالی در بازار سرمایه، پیش‌‌‌نیازهایی لازم است که در حال حاضر فرآیندهای آن در حال تکمیل است. موافقت اصولی برای تبدیل این شرکت به یک هلدینگ مالی دریافت شده و مراحل ثبت آن در حال انجام است.

بر اساس برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌ها، تا پایان سال مالی جاری (مرداد ۱۴۰۴)، ترغیب صنعت ایران به‌‌‌عنوان یک نهاد مالی در زیرمجموعه «وصنعت» ثبت خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود که در سال ۱۴۰۵ در بازار سرمایه عرضه ‌‌‌شود.

این شرکت از پرتفوی سرمایه‌‌‌گذاری جذابی برخوردار است. در حال حاضر شرکت سرمایه‌‌‌گذاری فعال دیگری در بازار سرمایه وجود ندارد که به‌‌‌صورت تخصصی در حوزه شرکت‌های غیربورسی فعالیت کند. پس از عرضه ترغیب صنعت ایران، این موضوع می‌تواند جذابیت زیادی برای سرمایه‌‌‌گذاران ایجاد کند.

شرکت سرمایه‌‌‌گذاری ایران و فرانسه، دومین بازوی غیربورسی «وصنعت»، یک نهاد مالی است که از سال ۱۳۹۷ ماموریت یافت در شرکت‌های جسورانه (استارت‌آپی) سرمایه‌‌‌گذاری کند.

این شرکت در انجام ماموریت خود موفق بوده و اکنون پرتفوی ارزشمندی از شرکت‌های استارت‌آپی دارد.

عرضه اولیه این شرکت نیز جزو برنامه‌‌‌های آتی «وصنعت» بوده و مراحل مربوط به آن با جدیت در حال پیگیری است. باتوجه‌‌‌به نهاد مالی بودن این شرکت، فرآیند IPO آن با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت.

برای هر دو شرکت ترغیب صنعت ایران و سرمایه‌‌‌گذاری ایران و فرانسه، موضوع جذب سرمایه از منابع خارج از شرکت نیز در دستور کار قرار گرفته است.

این موضوع جزو اولویت‌‌‌های هیات‌‌‌مدیره بوده و مذاکراتی با شرکت‌ها و بنگاه‌‌‌های اقتصادی در حال انجام است.

در صورت موفقیت این مذاکرات، منابع جذب‌‌‌شده در قالب افزایش سرمایه به این دو شرکت تزریق خواهد شد.

این تزریق منابع می‌تواند موجب گسترش بیشتر سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های غیربورسی «وصنعت» شده و همچنین فرآیند IPO آنها را تسریع کند.

مهران سلطانی copy

تغییر متغیرهای اقتصادی تا چه حد می‌تواند بر نگرش شرکت سرمایه‌‌‌گذاری شما و تصمیمات مربوط به ترکیب پرتفوی سرمایه‌‌‌گذاری اثرگذار باشد؟

«وصنعت» به‌‌‌عنوان یک شرکت سرمایه‌‌‌گذاری همیشه فاکتورهای کلان اقتصادی را دنبال می‌کند تا بتواند میزان تخصیص سرمایه به هریک از کلاس‌‌‌های دارایی را مشخص و برنامه‌ریزی کند. نرخ بهره یکی از فاکتورهای بسیار مهم است که همیشه در رصد شرکت بوده است. در یک‌سال گذشته افزایش قابل‌‌‌توجهی در نرخ بهره صورت گرفت.

در حال حاضر نرخ اخزاها به 29 تا 30درصد رسیده است. طبیعتا افزایش نرخ بهره به‌‌‌عنوان یک بازار رقیب می‌تواند جذابیت بقیه بازارها را کاهش دهد یا بالعکس کاهش آن می‌تواند جذابیت بازار سرمایه را افزایش دهد. شرکت سرمایه‌‌‌گذاری «وصنعت» بر اساس پیش‌بینی تغییرات نرخ بهره دارایی‌‌‌های خود را مدیریت می‌کند.

عوامل دیگری نیز همچون نرخ دلار نیما، فاصله دلار نیما و آزاد، بحث قانون‌گذاری که توسط دولت دررابطه‌‌‌ با هریک از صنایع و شرکت‌ها وضع می‌شود نیز در بازار سرمایه حائز اهمیت است که توسط تیم تحلیل و مدیران سرمایه‌‌‌گذاری شرکت مورد بررسی قرار می‌‌‌گیرد.

در آخرین مجمع عمومی، به‌‌‌میزان 34درصد تقسیم سود توسط شرکت «وصنعت» صورت گرفت که‌درصد پایینی نسبت به دیگر شرکت‌های سرمایه‌‌‌گذاری است. علت این امر چیست و سود تقسیم‌نشده به کدام بخش تخصیص یافته است؟

بحث تقسیم سود در هر شرکت به سیاست‌‌‌های داخلی و استراتژی‌‌‌های بلندمدت آن بستگی دارد. شرکت سرمایه‌‌‌گذاری توسعه صنعت و تجارت نیز همچون سایر شرکت‌ها، در بازاری فعالیت می‌کند که نوسانات آن به‌‌‌طور مستقیم بر درآمدزایی و کیفیت سود تقسیمی آینده تاثیرگذار است. در یک سال گذشته، وضعیت بازار سرمایه از نظر بازدهی در مقایسه با سایر بازارها مطلوب نبود. همچنین این شرکت در سال‌های گذشته به میزانی بیشتر از میانگین صنعت سرمایه‌گذاری نسبت به تقسیم سود اقدام کرده بود. علاوه بر این دو موضوع، با توجه به وضعیت فعلی دارایی‌های شرکت و همچنین پیش‌بینی رشد مناسب دارایی‌های شرکت در سال آینده، تقسیم سود پایین‌تر به پرتفوی سرمایه‌گذاری‌های شرکت فشار مضاعف وارد نمی‌کند. این تصمیم به شرکت اجازه می‌دهد ترکیب فعلی دارایی‌های خود را حفظ کرده و از بازدهی احتمالی آن در آینده بهره‌‌‌مند شود.

در حال حاضر ترکیب پرتفوی نقدشونده شما به چه صورت است و معیار تعیین این ترکیب چیست؟

در بلندمدت سیاست شرکت این بوده است که بر اساس شرایط خیلی منعطف در رابطه ‌‌‌با سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌ها برخورد کند. در برخی سال‌ها بخش زیادی از پرتفوی نقد «وصنعت» به درآمد ثابت‌‌‌ها تخصیص ‌‌‌یافته است و در برخی سال‌ها بخش عمده پرتفوی به سهام اختصاص ‌‌‌یافته است. ترکیبی از سهام، درآمد ثابت و طلا همیشه در پرتفوی شرکت سرمایه‌‌‌گذاری «وصنعت» قرار دارد. از ابتدای سال 1400 باتوجه ‌‌‌به شرایط تورمی کشور طلا به‌‌‌عنوان یک دارایی امن بخشی از پرتفوی «وصنعت» بوده است.

در برخی سال‌ها سهم طلا در پرتفوی شرکت 10 تا 15درصد بوده و در برخی سال‌ها حتی تا 40درصد نیز افزایش‌‌‌یافته است. باتوجه ‌‌‌به پیش‌بینی شرایط بازار سهام و شرایط سیاسی کشور، در سال مالی قبل سعی شد تا بیشترین ‌درصد از پرتفوی نقدشونده به سهام تخصیص یابد.

پس از سهام، طلا بیشترین میزان سهم از سبد سرمایه‌‌‌گذاری شرکت «وصنعت» را تشکیل داد. در یک سال گذشته بیشترین میزان بازدهی در پرتفوی سرمایه‌‌‌گذاری شرکت مربوط به طلا بوده است.

«وصنعت» به‌‌‌عنوان معدود شرکت سرمایه‌‌‌گذاری که حجم بالایی طلا در سبد دارایی خود دارد، در یک سال گذشته بازدهی خوبی از طلا برای سهامداران شرکت کسب کرد. در حال حاضر 40درصد بخش نقدشونده پرتفوی «وصنعت» به طلا تخصیص‌‌‌ داده‌‌‌ شده است و در حدود 60درصد آن نیز سهام بازار سرمایه خریداری شده است. می‌توان گفت 100درصد پرتفوی شرکت به طلا و سهام تخصیص ‌‌‌یافته است و سهم درآمد ثابت‌‌‌ها در وضعیت فعلی بسیار ناچیز است.

رویکرد شما در رابطه با سرمایه‌‌‌گذاری به چه نحوی است؟ روش درآمدزایی دیگری طی دوره‌‌‌های اخیر اتخاذ کرده‌‌‌اید؟

یک شرکت سرمایه‌‌‌گذاری معمولا از دو محل سود تقسیمی سالانه و تغییرات قیمتی بلندمدت سرمایه‌گذاری‌های خود منتفع می‌شود. در شرکت «وصنعت» سعی شده تا تعادلی بین این دو موضوع برقرار شود.

باتوجه به سیاست شرکت مبنی بر تخصیص پرتفوی نقد به طلا و سهام، سیاست‌‌‌های درآمدزایی از طلا انتفاع از تغییرات قیمت آن است؛ زیرا امکان دریافت سود تقسیمی از این محل وجود ندارد. در سهام معمولا سیاست شرکت این‌‌‌گونه است که در سهام بنیادی سرمایه‌‌‌گذاری می‌کند که تقسیم سود پیش‌بینی‌‌‌پذیری داشته باشند. این امر موجب می‌شود تا «وصنعت» بتواند هم از محل سود و هم از محل افزایش قیمت کسب سود کند.

در شرکت‌های استارت‌آپی نگاه «وصنعت» آن است که بیشتر از محل افزایش قیمت کسب سود کند و در زمان مناسب و با یک ارزش افزوده قابل‌توجه از این استارت‌آپ‌ها خروج موفق داشته باشد. در شرکت‌های غیر بورسی نیز نگاه شرکت مبنی بر افزایش قیمت و سود تقسیمی است. شرکت سرمایه‌‌‌گذاری «وصنعت» طی یک سال گذشته تعهد پذیره‌‌‌نویسی افزایش سرمایه دو شرکت را انجام داد و همچنین از محل خرید فروش در بازار آپشن‌ها نیز موفق شد درآمد قابل قبولی کسب کند.

برنامه‌‌‌های آتی «وصنعت» برای افزایش بازدهی سرمایه‌‌‌گذاران چیست؟

یکی از موضوعاتی که در بلندمدت می‌تواند جذابیت نماد «وصنعت» را افزایش داده و منافع سهامداران را بهبود بخشد، نقدپذیری دارایی‌‌‌های غیرنقد این شرکت است. به‌‌‌طور مشخص، زمانی که دو شرکت ایران و فرانسه و ترغیب صنعت ایران وارد بازار سرمایه شوند، ارزش‌‌‌گذاری دقیق این دو شرکت صورت خواهد گرفت. این موضوع باعث می‌شود فعالان بازار سرمایه به این دو سرمایه‌‌‌گذاری بزرگ «وصنعت» ارزش بیشتری بدهند.

در حال حاضر، ارزش‌‌‌گذاری دو زیرمجموعه غیربورسی شرکت سرمایه‌‌‌گذاری صنعت و تجارت عمدتا بر اساس بهای تمام‌‌‌شده صورت می‌‌‌گیرد. اما با ورود این دو شرکت به بازار و قیمت‌‌‌گذاری واقعی آنها، می‌توان انتظار داشت که قیمت سهام و ارزش خالص دارایی‌‌‌های (NAV) نماد «وصنعت» رشد قابل‌‌‌توجهی را تجربه کند.

برای شرکت ایران و فرانسه، ارزش‌‌‌گذاری روز نسبت به دارایی‌ها انجام نشده است، اما برای شرکت ترغیب صنعت ایران، در دی‌‌‌ماه ۱۴۰۲، ارزش روز این شرکت بر اساس گزارش کارشناس رسمی بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است. علاوه بر این دو زیرمجموعه بزرگ، «وصنعت» دو شرکت غیربورسی بزرگ دیگر به نام‌های شرکت سرمایه‌گذاری امید فارس و شرکت انبارهای عمومی البرز را نیز در اختیار دارد.

امیدفارس یک شرکت بزرگ سرمایه‌‌‌گذاری است که سهام کنترلی شرکت «شفارس» و همچنین یک پرتفوی سرمایه‌‌‌گذاری در اختیار دارد. ارزش‌‌‌گذاری این شرکت در حال انجام است و گزارش نهایی آن تا یک ماه آینده منتشر خواهد شد. «وصنعت» مالک ۱۶ درصدی این شرکت است. شرکت انبارهای عمومی البرز یک شرکت در حوزه انبارداری بوده که «وصنعت» مالک ۳۴ از آن است و دو کرسی هیات‌‌‌مدیره را در اختیار دارد. این شرکت نیز ارزش قابل‌‌‌توجهی دارد و مراحل ارزش‌‌‌گذاری آن در حال انجام است.

دلیل ارزش‌‌‌گذاری این دو شرکت آن است که هیات‌‌‌مدیره قصد دارد تا پایان سال مالی فعلی (مرداد ۱۴۰۴)، این دو شرکت را به زیرمجموعه ترغیب صنعت ایران اضافه کند. این اقدام با هدف افزایش تمرکز «وصنعت» بر دو شرکت بزرگ فرعی خود و همچنین تقویت ارزش «ترغیب صنعت ایران» برای ورود به بازار سرمایه انجام می‌شود.

همچنین، قولی که در مجمع مبنی بر افزایش سرمایه از محل سود انباشته داده شده بود، طبق برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌های انجام‌‌‌شده تا پایان سال مالی عملی خواهد شد.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

زیباترین سفره های شب یلدا را ببینید + عکس