«آتش نهان» رونمایی شد/ پرواز همای: موسیقی ایرانی را رها نمیکنم
خواننده آلبوم «آتش نهان» گفت: من و دیگر هنرمندانی که در عرصه موسیقی ایرانی فعالیت میکنیم، اگر کار متفاوتی میکنیم، دلیل بر این نیست که موسیقی ایرانی را رها میکنیم فقط برای این است که بتوانیم یک بُعد دیگری از خودمان را نشان بدهیم وگرنه قلب ما با موسیقی ایرانی است.
«آتش نهان» رونمایی شد/ پرواز همای: موسیقی ایرانی را رها نمیکنم
به گزارش واحد فرهنگی خبرگزاری صبح اقتصاد آیین رونمایی آلبوم موسیقی «آتش نهان» شامگاه دوشنبه- ۱۹ آذرماه- با حضور پرواز همای خواننده و بابک زرین آهنگساز و جمعی از هنرمندان همچون سالار عقیلی، فاضل جمشیدی، سیدجواد هاشمی، رامین راستاد، سیاوش طهمورث، رضا فیاضی، محسن قصابیان با اجرای پیمان طالبی در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.
این برنامه با یک ساعت و ۴۰ دقیقه تاخیر برگزار، در ابتدا قطعه «برکه رویا» قطعهای از آلبوم «آتش نهان» با خوانندگی پرواز همای و نوازندگی پیانو بابک زرین اجرا شد.
پرواز همای در این آیین گفت: خیلی خوشحال هستم که در کنار آثار موسیقی ایرانی و آواز ایرانی، سعی کردم یک کار متفاوت را در کنار دوستم بابک زرین رقم بزنم، همیشه در پاسخ به دوستانی که بیان میکنند که تو تنها کسی هستی که در کنار چند خواننده موسیقی ایرانی که نسل بعدش هم مشخص نیست چه کسانی قرار است موسیقی ایرانی را ادامه بدهند، وامدار این موسیقی اصیل باشید، همین سازهای ایرانی را ادامه بدهید و وارد دنیای جدید موسیقی نشوید که یک رنگ عامه پسند بگیرد.
وی گفت: حقیقت این است که من اعتقادم بر این است که من و دیگر هنرمندانی که در عرصه موسیقی ایرانی فعالیت میکنیم، اگر کار متفاوتی میکنیم، دلیل بر این نیست که موسیقی ایرانی را رها میکنیم و وارد دنیای جدیدی میشویم، مثل این می ماند که ما در یک مراسمی خیلی رسمی با کت و شلوار خیلی شیک و متفاوت برویم اما در دلمان بخواهیم که یک لباس اسپرت هم بپوشیم، این موسیقی، به این شکل برای ما همان شکل اسپرت را دارد و گرنه ما همان آدم هستیم و شخصیت همان شخصیت است، دانش، آگاهی و هدف هم همان هدف است.
همای افزود: اگر ما یک موسیقی متفاوتی را هم رقم میزنیم، فقط برای این است که بتوانیم یک بعد دیگری از خودمان را نشان بدهیم وگرنه قلب ما با موسیقی ایرانی است و ما تقریبا آخرین نسلهای موسیقی ایرانی هستیم و هدفمان این است که شاگردانی را پرورش بدهیم که بعد از ما بتوانند این موسیقی ایرانی را دنبال کنند.
این خواننده نیز درباره اشعار آلبوم «آتش نهان» و همکاری با مجید افشاری شاعر سه قطعه در این مجموعه بیان کرد: وقتی ما یک شعری را در قالب موسیقی و خوانش میآوریم، هر آهنگساز و خواننده یک محدودیتهایی زبانی دارد که هر چیزی را با هر لحنی نگوید و این خیلی سخت است که بتوانید یک شاعر را راضی کنید که تک تک واژههای خودش را تغییر بدهد که ما بتوانیم اجرایش کنیم و از آقای افشاری برای این همکاری تشکر میکنم. خیلی از آهنگها منتشر میشود و شناخته میشوند اما شاعران که مهندسان اصلی اثر هستند، اگر ادبیات آنها نباشد، آهنگساز کاری از دستش برنمیآید و در این برنامه سعی داشتیم، شاعران این آلبوم را معرفی کنیم.
همای درباره همکاری با محمدرضا پیشگاهی تهیهکننده آلبوم اظهارداشت: معمولا به دلیلی اینکه رودربایستی با سرمایهگذاران پیش نیاید و این جمله را نشونم که چقدر سرمایه به آنان برمیگردد، همیشه با داشتههای خودم، کارهایم را سرمایهگذاری میکنم و به آقای پیشگاهی هم اعلام کردم که سرمایهگذاری در موسیقی برگشتی ندارد، اگر با هزینه یک میلیاردی هم اثر منتشر کنیم، کسی لوح فشرده خریداری نمیکند، وقتی اثری را در فضای مجازی منتشر میکنیم، میبینیم که دو ساعت قبل از ما اثر را منتشر کردند، نمیدانیم از کجا آوردند، بنابراین سرمایه برنمیگردد، مگر اینکه بخواهیم کنسرت برگزار کنیم، برای برگزاری کنسرت هم باید یک ماه رمضان، محرم و صفر، ایام فاطمیه، دهه فجر، اغتشاشات و اینها را پشت سر بگذاریم، معلوم هم نیست که میتوانیم کنسرت برگزار کنیم یا خیر، بنابراین برگشتی در آن وجود ندارد. با این وجود تهیهکننده آلبوم حمایت کرد و این آلبوم منتشر شد.
نخستین همکاری با پرواز همای
بابک زرین آهنگساز آلبوم موسیقی «آتش نهان» نیز در این آیین درباره همکاری خود با پرواز همای گفت: نخستین همکاری ما بر روی اثری با شعری از حافظ بود، با عنوان «حکایت دل» بود و پس از آن برای تولید آلبوم همکاری کردیم که با حمایت محمدرضا پیشگاهی به عنوان تهیهکننده آلبوم تولید شد.
مجید افشاری که سرودن اشعار سه قطعه «برکه رویا»، «عشق و عقل» و «ماه من» را برعهده داشت، نیز در این آیین اظهارداشت: گاهی ما شاعران فکر میکنیم که فلان غزل شایستگی اجرا دارد اما بحث موسیقایی مورد دیگری است، در بخشهایی چانه زنیهایی با پرواز همای داشتیم و نظرات فنی موسیقیایی خوبی ارایه دادند و چیزی که در این آلبوم مرا خوشحال کرد زیست بوم زبانی ترانهسرایان بود که مثلا کلمات خیابان، باران و آینه در چهار، پنج کار هستند، این به معنی این نیست امکانات زبانی محدود شده است بلکه بسیار هوشمندانه بیاینهای برای این آلبوم ایجاد کردند که کاملا یک روایت باورپذیر عاشقانه است از ابتدا ماجراجویی با کلمات، فراز و نشیب عاطفی است که ما را همراه خودش میکند.
موسیقی ما از بین نمیرود
در ادامه این آیین سیاوش طهمورث و رضا فیاضی بازیگران پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون، نکاتی را درباره پرواز همای و قطعات این آلبوم مطرح کردند.
طهمورث گفت: آنچه وجود دارد این است که برخلاف نظر پرواز همای هر چند هم که زیاد باشند آنهایی که نباید باشند، موسیقی ما از بین نمیرود، چرا که ما گرفتار طبیعت هستیم، طبیعت را نمیتوان از بین برد، صدای طبیعت صدای موسیقی ماست، اگر ما توانستیم طبیعت را از بین ببریم، موسیقی را هم از بین میبریم.
وی افزود: اگر جامعهای عاری از هنر شود، آن جامعه دیگر قلبی برای تپیدن نخواهد داشت، پس ما این افتخار را داریم که به هر حال هنوز زنده هستیم و ادامه میدهیم، امیدوارم سالها باشید و ادامه بدهید تا بتوانیم هنر را به والاترین درجه خودش برسانیم.
طهمورث با اشاره به حضور هنرمندان تئاتر در این آیین گفت: چقدر خوب است که هنر تئاتر و موسیقی به واسطه افرادی همچون همای باهم تلفیق شدند، اینگونه ما خودمان را بهتر میتوانیم ثابت کنیم.
این بازیگر پیشکسوت درباره قطعات آلبوم «آتش نهان» بیان کرد: یک صداها و رفتارهایی است که نمیشود از آنها گذاشت حتی در سخت ترین موقعیتهایی که شما دارید که نمیخواهید چیزی بشنوید جز سکوت، یکی از دو صدایی که دوست دارم تا آخر بشنوم، صدای سالار عقیلی و پرواز همای است.
رضا فیاضی نیز در این آیین با بیان خاطرهای از آشنایی خود با پرواز همای اظهارداشت: خوشحالم که شما عزیزان خواننده را میبینم که در اوج هستید، میخوانید و آثار جدیدی را منتشر میکنید و این خیلی لذتبخش است، جوانانی که تازه پا به عرصه گذاشتند و قدیمیها که در کنار شما تجربههایشان را میآموزند، هنر با شما زنده میشود، هنر نمیتواند از بین برود و از بین نمیرود و به هیچ فشاری تن نمیدهد. من و همسرم با لذت قطعات آلبوم را گوش دادیم.
فیاضی با اشاره به پیشینه تئاتری پرواز همای گفت: غیر از همای و سالار عقیلی، محمد نوری و صدیق تعریف هم تئاتر خواندند.
پرواز همای هم در ادامه افزود: هم من و هم سالار عقیلی یک وجه مشترک داریم این است که از دانشگاه تئاتر به موسیقی رفتیم، از خوانندههایی هستیم که چاشنی نمایشی ته صدای ما است، حضور شما بر روی صحنه این است که نسل شما، سمبلهای دوره کودکی ما هستید و اینکه ما کمی بزرگ شدیم و کار میکنیم، این است که شما شاید در مرتبه بالا نتوانید احساس غریبی ما را درک کنید که وقتی شما روی صحنه کنار ما هستید، ضربان قلب ما دو برابر میشود و خواستیم با عشق به شما بگوییم که چقدر برای ما و مردم ایران عزیز هستید.
دوست داشتم از هنرمندان حمایت مالی کنم
سالار عقیلی خواننده نیز در ادامه ضمن ابراز خرسندی برای حضور در این آیین با اشاره با همکاری با بابک زرین اظهارداشت: من و زرین با همکاری یکدیگر توانستیم یکسری آثار را در ذهن مردم جا بیندازیم و باعث افتخار ما است که مردم این آثار را گوش می دهند. پرواز همای هم جزو خوانندههای مورد علاقه من است، هم صدا و هم شخصیت ایشان را دوست دارم.
عقیلی سپس قطعه «ایران فدای اشک و خنده تو» را با نوازندگی پیانو زرین اجرا کرد.
این خواننده سپس درباره قطعات آلبوم «آتش نهان» گفت: ابتدا برای همکاری بابک زرین و پرواز همای تعجب کردم، همای هم در ابتدای این آیین گفت که یک مقداری از آن فضای کار سنتی خارج شده است، اولین قطعه آلبوم را گوش دادم و لذت بردم و دیدم خیلی زیبا و قشنگ از پس این کارها برآمده است و همای اهل خطه گیلان است و این خطه، خطه عشق و سرسبزی، صفا و صیمیت است و ملودیهای زیبایی که زرین چه برای من و چه برای این کار ساخته است، به خاطر این دل پاک و شخصیت بسیار خوب و نازنین است و آن خطه گیلان که همیشه هنرمندان بسیاری را از آن خطه داشتیم که تبریک می گویم، یک تشکر ویژه هم باید از سرمایهگذار این اثر آقای پیشگاهی داشته باشم.
وی درباره وضعیت سرمایهگذاری در حوزه موسیقی بیان کرد: یک مسالهای که همیشه در سرمایهگذاریها وجود دارد، این است که وقتی به یک شخصی که کمی متمول هست و از نظر مالی شاید بهتر از بقیه باشد، وقتی پیشنهاد داده میشود که روی کار هنری سرمایهگذاری کند اول میگوید که چقدر برای ما دارد، این خیلی سوال زشتی است.
سالاری افزود: خواهشم از دوستانی است که در کارهای فرهنگی و هنری سرمایهگذاری میکنند این است که اصلا نباید دنبال بازدهی سرمایه بود، گاهی اوقات در بعضی از حوزهها مثل سینما ممکن است بازگشت سرمایه باشد اما در موسیقی و به خصوص تئاتر نباید دنبال چنین چیزهایی باشید، باید به هنرمندان کمک بکنند.
این خواننده اظهارداشت: آرزو داشتم آنقدر ثروت داشتم که به هنرمندان کمک میکردم، در دوران جوانی، در خارج از کشور کنسرت برگزار میکردیم به آلمان یا آمریکا می رفتیم، یک شخصی بود که هنرمندان را به خانه خودش میبرد و از آنها حمایت میکرد و به جای آنکه برویم پول هتل بدهیم، در خانه او اقامت داشتیم، یا برای ما مهمانی میگرفت، من همیشه آرزو داشتم که اگر روزی در خارج از کشور زندگی بکنم، انقدر ثروت داشتم تا به این گروههایی که از ایران میآیند، کمک بکنم، همه بلیت کنسرتشان را بخرم و دغدغه نداشته باشند و فقط بیایند به کارشان فکر کنند. وقتی شما این همه راه میروید، میبینید که حمایت نشدید و سالن کنسرت خالی است. واقعا آدم ناراحت میشود و کسانی که در این راه مثل آقای پیشگاهی، کم پیدا میشوند، در این دورهای یک قرونی زیر پای فیل است، شما باید پای فیل را بلند کنید و پول دربیاورید، در این سختی، با این وضعیت این کارهای فرهنگی و هنری را انجام میدهند، واقعا باید آنها را تحسین کرد و امیدوارم امثال شما بیشتر شوند و روی فرهنگ و هنری سرمایهگذاری کنند.
موسیقی ما در خطر و فست فودی شده است
فاضل جمشیدی خواننده پیشکسوت موسیقی هم درباره قطعات آلبوم موسیقی «آتش نهان» گفت: ۱۲ سال پیش زمانی که عضو هیات مدیره کانون خوانندگان سنتی خانه موسیقی بودم با سعید جعفرزاده (پرواز همای) آشنایی داشتم که یک جوان راحت، آسوده، غلام همت خودش بود و خیلیها با او دشمنی میکردند، به او حسادت میکردند، من به آنان گفتم که اگر فکر میکنید که او نیاز به کمک و راهنمایی دارد، راهنماییش کنید، اگر لازم است کمک کنید. حسادت نکنید.
وی افزود: به نظرم میآید این طایفه موسیقی و این ظرفیتهای موسیقی و به خصوص آواز در این جمعیت ۸۰ میلیون نفری در معرض خطر است، سینما، تئاتر، فرش، ماشین، هنر حتی غذا، همه موجودیهای فرهنگی ما در معرض خطر است به خاطر اینکه همه چیز فست فودی شده است. موسیقی ما هم فست فودی شده است.
جمشیدی بیان کرد: همه ما ایراد داریم و کارمان بیعیب نیست اما آنهایی که با پرواز همای مخالفت میکردند و سبک او را نمیپسندیدند که امشب نیز در این آیین حضور ندارند، نمیدانستند که در واقع دارند ما با این کارمان، به موجودیهای خودمان ضربه میزنیم. برخی از اساتید موسیقی مخالف سبک همای بودند، میگفتند سبکی که او میخواند و کاری که میکند، متفاوت است، همای اکنون نیز در جریان همکاری با بابک وارد دنیای دیگری شده است، او سبکش را شیفت کردیم به یک وجه دیگر، از این به بعد کار پرواز همای یک رنگ دیگری دارد و تلفیق کارهای قدیمی با جدیدش است.
این خواننده گفت: خوانندگی غم، شادی، امید، لبخند، اندیشه و تغییر رفتار دارد، ما در یک شهری کنسرت برگزار میکنیم، آن سمت شهر یکسری موسیقی بیهویت، کم ارزش، با سازهای بسیار متفاوت، ملودیها و معانی بسیار پرت و پلا که به هیچ به درد مردم ما نمیخورد، اجرا میشود، این طرف سنتور، تنبک، اجرا می شود و مردم این سمت میآیند، پس ما اگر یک کار انجام داده باشیم برای حفظ موسیقی ایران است، این بزرگترین نقش را دارد، حتی از امنیت و آسایش و راحتی. آنهایی که به ما کمک نمیکنند. نمیدانند، همین اندکی هم که هست، اگر از بین برود، ما دیگر هویتمان را از دست دادیم.
وی با اشاره به ویژگی های قطعه های این آلبوم اظهارداشت: آثار وقتی شنیدم، از اولین اثر، یک گیتار بسیار خوب، ملیح و آرام شروع میشود و کاملا اشعار عاشقانه است، با اجرای آرام ویولن ادامه پیدا میکند و مثل نمایشنامه خوب، با ورود بسیار خوب شروع میشود، اشعار و تاکید بر کلمات از دیگر ویژگیهای این اثر است، اینها ویژگیهایی است که در موسیقی ایرانی به آنها نیاز داریم.
جمشیدی گفت: ملودیهای این آلبوم یک نوستالژی خاص دارد، و غمانگیز به نظر می رسد، شاید این سوال مطرح شود که عمده کارها غمانگیز، عاشقانه و نوستالژیک است اما به این نکته توجه کردم که اینها زیرکانه یک کارهای دیگر میکنند، که این نکته مهمی است، تفکری که در موسیقی ایران و هم دشمنان موسیقی ایران، هم دوستان ما توجه نمیکنند این است که ما را متهم میکنند که موسیقی ایرانی غمانگیز است، حال شنیدن ندارند و این موسیقی ما را غمگین میکند، نمیدانند آن چیزی که شما میآیید یک ملودی غمگین دشتی را یک ریتم رویش میگذارید، این ریتم است که شادی میدهد نه خود ملودی. غم زیبا مطرح میشود، با شکوهترین آوازها زمانی است که شما یک شعر با معنی را با آرامش به قلب، روح و وجود آدمها منتقل میکنید.
این خواننده بیان کرد: در این ۹ قطعه آلبوم «آتش نهان»، شعری از حافظ به آن زیبایی را در این مجموعه نمیآوردم، جایش اینجا نبود این کار میتواند در کار دیگری بنشیند. قد و قامت حافظ، مثل وجه متناسب جایش در این مجموعه نبود، ایجاد یگانگی میان سایر قطعات را از بین برده است.
جمشیدی خاطرنشان کرد: موسیقی ما در خطر است. ما اگر از همه قوایمان استفاده کنیم، این سیر صنعت، تکنولوژی، دنیای فست فودی همه ما را میبلعد، در این وضعیت فعلی اگر مردم بخواهند کنسرت معمولی برود که فقط صدای سوت، جیغ و کف میآید و هیچی ندارد، با ایاب و ذهاب باید پنج میلیون تومان هزینه کنند پس نمیرسند به امثال کنسرتهای ما بیایند، پس باید امثالی مثل همای را حفظ کنیم، حمایت و تشویق کنیم بمانند و برای ما بخوانند.
در این آیین معین برزه و صابر قدیمی شاعر نیز سخنانی را درباره همکاری با پرواز همای و تولید آلبوم «آتش نهان» بیان کردند. پخش کلیپ «برکه رویا» از دیگر بخشهای این آیین بود.
آلبوم موسیقی «آتش نهان» ۱۲ آذرماه امسال منتشر شد، این آلبوم شامل ۹ قطعه به نامهای «دلربایی»، «برکه رویا»، «عشق و عقل»، «آتش نهان»، «ماه من»، «آخرین فریاد»، «خسته»، «گریه کردم» و «حکایت دل» است که شعرهای آنها از آثار معین برزه، مجید افشاری، محمدرضا یار و صابر قدیمی و حافظ بهره گرفته شده است.
نوازندگان؛ علی جعفری پویان، میلاد عالمی، حامد کرمانی، اهورا خدامی، بردیا کیارس (ویولن)، علی جعفری پویان، امین غفاری (سولو ویولن)، مهرداد عالمی (ویولنسل و سولو ویولنسل)، هادی اسماعیلی، عادل اصغرزاده (کنترباس)، ناصر رحیمی (فلوت)، محمد شکاری، هیراد نیکنام و فراز فراهانی (گیتار)، بابک زرین (پیانو)، احمد میرمعصومی، میلاد فرهودی صدابردار، فرهاد قائدی طراح گرافیک، کیارش کاویان عکاس و محمدرضا پیشگاهی تهیهکننده از دیگر عوامل این اثر هستند.