از تکنوکراتها برای اداره کشور استفاده کنید
اگرچه در دولت محمود احمدینژاد میزان فروش نفت ایران به شدت افزایش یافت و این افزایش میزان فروش با افزایش قیمت نفت همراه بود و درآمد زیادی حاصل شد اما رشد اقتصادی حاصل نشد.
به گزارش ،
حال سئوال اصلی اینجاست که چرا در طلاییترین دوران فروش نفت ایران، توسعه رخ نداد و اقتصاد ایران به مدار توسعه برنگشت؟
مهدی پازوکی، اقتصاددان:
- وقتی آقای احمدینژاد به قدرت رسید، دلش میخواست خیلی کارها انجام دهد ولی بلد نبود. تیمش یک تیم مبتدی بود.
- من مثال میزنم، یکی از اقتصاددانان بانک جهانی مقالهای به نام میراث نامحمود نوشته است. محمود منظور محمود احمدینژاد است. مقدمه این مقاله به این صورت نوشته شده که آقای احمدینژاد یک آهنگرزاده بود از آرادان گرمسار، که دلش میخواست به ضعفا کمک کند، چون خودش از طبقه فرودست بوده است.
- دوست داشت به ضعیفان و مستضعفان کمک کند ولی نمیدانست و بلد نبود. ما بیشترین درآمد ارزی را در تاریخ ایران، در دولت احمدینژاد داشتیم. یعنی در هشت سالِ ایشان، فقط 600 میلیارد دلار بر اساس گزارش بانک مرکزی نفت خام منهای میعانات و پتروشیمی و سایر موارد فروختیم.
- ولی وقتی ایشان دولت را تحویل شیخ حسن روحانی میداد، با نرخ رشد 0.8- و نرخ تورم بالای 30 درصد تحویل داد. چرا این اتفاق در اقتصاد ایران افتاد؟ با حرفهای پوپولیستی اقتصاد اداره نمیشود. همین امروز حقوق بازنشستگان کفاف زندگی را نمیدهد و ما باید برای حل این مشکل جلوی تورم را بگیریم.
- من امروز تاکید میکنم مهمترین شاخصه بیثباتی در اقتصاد ایران تورم است. دولت باید تورم را کنترل کند. اصلاً حقوق بازنشسته و کارمند را هم افزایش ندهد. ببینید دنیا چگونه اداره میشود. دنیا توانسته این مشکلات را حل کند.
- در دوران بیماری کرونا، نان و حلوا تقسیم نمیکنند. در بریتانیا نرخ تورم دورقمی شده بود و به 11.8 و نزدیک 12 درصد رسید. آخرین گزارشی که من خواندم، گزارش بانک انگلند، نرخ تورم را 1.8 درصد و زیر ۲ درصد اعلام کرده است. پس میشود کشور را اداره کرد. حکومت ما باید از عناصر تکنوکرات برای اداره کشور استفاده کند.
- علما و روحانیون به هدایت مردم برسند و درس اخلاق بدهند و معنویت را در جامعه گسترش دهند و از مسئولیت اجرایی فارغ شوند. این هم به نفع دینشان و هم به نفع دنیای ملت خواهد بود. این یک واقعیت است. قبلاً هم گفتم، یک سال و نیم قبل در کلابهاوس همین را گفتم. من که رمال و جنگیر نیستیم.
متن و ویدیو کامل گفتگو با مهدی پازوکی را اینجا بخوانید.