معرفی سامانه کدال بورس و کاربردهای آن

منبع خبر / اقتصادی / 2 روز پیش

معرفی سامانه کدال بورس و کاربردهای آن

به گزارش تجارت نیوز، برای فعالیت در بازار بورس، تنها اکتفا به شاخص‌های تحلیل تکنیکال کافی نیست. برای این منظور باید اطلاعات لازم برای تحلیل فاندامنتال شرکت‌ها را نیز در اختیار داشته و نیز از...

به گزارش تجارت نیوز،

برای فعالیت در بازار بورس، تنها اکتفا به شاخص‌های تحلیل تکنیکال کافی نیست. برای این منظور باید اطلاعات لازم برای تحلیل فاندامنتال شرکت‌ها را نیز در اختیار داشته و نیز از آخرین اخبار، اطلاعیه‌ها و وضعیت کلی آنها در بورس، آگاه باشید. مانند هر کشور دیگر در ایران نیز وب‌سایت‌هایی وجود دارد که می‌توانند این اطلاعات را به صورت متمرکز و یکجا در اختیار شما قرار دهند. یکی از مهم‌ترین آنها سامانه کدال، معروف به سایت کدال بورس است.

سامانه کدال، هدف خود را شفافیت هرچه بیشتر اطلاعات ناشران سهام به‌منظور امنیت بیشتر سرمایه‌گذاران معرفی می‌کند. طبقه‌بندی مناسب داده‌ها تحت بخش‌های جداگانه و پوشش همه شرکت‌های دارای اوراق بهادار ثبت‌شده در سازمان بورس از مزایای آن است. در این مقاله به معرفی این وب‌سایت و بخش‌های مختلف آن پرداخته و نحوه استفاده و جستجوی داده‌ها در آن را مرور می‌کنیم. با ما همراه شده و با یکی از مهم‌ترین ابزارهای فعالیت در بازار بورس و اوراق بهادار ایران آشنا شوید.

معرفی سامانه کدال بورس

وب‌سایت کدال به آدرس Codal.ir، یک پایگاه داده جامع گردآوری داده‌های مربوط به شرکت‌ها و نهادهای مالی فعال در بازار بورس و اوراق بهادار ایران است. این وب‌سایت در سال ۱۳۸۵ توسط همین سازمان راه‌اندازی شده و نظارت می‌شود. Codal.ir، اهدافی مانند جمع‌آوری و ارائه اطلاعات مالی و آخرین اطلاعیه‌های شرکت‌ها به‌منظور حمایت از حقوق سهام داران آنها است. کاربران این سامانه می‌توانند از آن به‌عنوان یک منبع معتبر، جامع، به‌روز و قابل‌اعتماد برای تحلیل‌های فاندامنتال خود استفاده کنند. لازم است بدانید که کلمه Codal، مخفف عبارت Comprehensive Database of All Listed Companies است.

از مهم‌ترین اطلاعاتی که سامانه کدال بورس ایران در اختیار شما قرار می‌دهد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

· گزارش‌های مالی شرکت‌ها مانند صورت‌های مالی و گزارش عملکرد ماهانه

· اطلاعات مربوط به جزئیات انتشار سهام شرکت‌ها

· آخرین اطلاعیه‌های شرکت‌ها و نهادهای مالی

· وضعیت مجوزها، سوابق، زمینه فعالیت و خدمات شرکت‌ها و نهادهای مالی

· گزارش‌های تحلیلی کارشناسان بورس درباره عملکرد شرکت‌ها

· اطلاعات اولیه حقوقی شرکت‌ها

این سامانه، گزارش‌هایش را از ناشران دریافت کرده و پس از بررسی و تحلیل صحت آنها توسط کارشناسان خود منتشر می‌کند. برخی از این گزارش‌ها نیز از ابتدا توسط کارشناسان مستقل تحت نظارت سازمان بورس تهیه می‌شوند. امکان بازیابی و مشاهده این داده‌ها برای همیشه از طریق پایگاه داده این وب‌سایت وجود دارد.

مزایای سامانه کدال چیست؟

سایت‌های مشابه کدال، در هر یک از بورس‌های جهانی معتبر مانند نزدک و بورس لندن دیده می‌شوند. استانداردها و قوانین تعیین‌شده در کدال نیز مطابق با استانداردهای جهانی است. این وب‌سایت، فرآیند تهیه گزارش را نیز برای شرکت‌ها آسان‌تر و مکانیزه‌تر می‌کند. از سوی دیگر، نظارت بر فعالیت شرکت‌ها نیز برای سازمان بورس موثرتر و سریع‌تر شده است.

کاهش فاصله زمانی بین تهیه تا انتشار عمومی گزارش‌های شرکت‌ها، یکی از مزایای مهم سایت کدال محسوب می‌شود. مزیتی که می‌تواند بر امنیت مالی سرمایه‌گذاران تاثیر مثبت داشته باشد. تسهیل فرآیند کشف و پیگیری تخلفات فعالان این بازار نیز یکی از اهداف سازمان بورس و اوراق بهادار ایران از راه‌اندازی این سامانه است.

بخش های مختلف سامانه کدال

وب‌سایت کدال بورس، اطلاعات خود را در بخش‌های مختلفی دسته‌بندی کرده و ارائه می‌دهد. در ادامه هر یک از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

اطلاعیه های شرکت ها در سامانه کدال

اولین بخشی که با ورود به وب‌سایت Codal.ir‌ با آن مواجه می‌شویم، مربوط به اطلاعیه‌های شرکت‌هاست. همانطور که در تصویر بالا می‌بینید، این اطلاعیه‌ها به‌ترتیب زمان انتشار از بالا به پایین مرتب شده‌اند. روبه‌روی نام شرکت، عنوان اطلاعیه آن دیده می‌شود. امکان دانلود همه گزارش، مشاهده آن و یا مشاهده یا دانلود پیوست‌های آن نیز وجود دارد. با کلیک روی «جستجوی اطلاعیه‌ها» می‌توانید اطلاعیه مورد نظر خود را با وارد کردن اطلاعات مربوط به شرکت مانند نام و نماد آن و نیز بازه انتشار اطلاعیه جستجو و پیدا کنید.

بخش ناشران سایت کدال

یکی از مهم‌ترین بخش‌های سامانه Codal، بخش ناشران آن است. در این قسمت، نام تمامی ناشران سهام ثبت شده در سازمان بورس ایران به‌ترتیب حروف الفبا لیست شده است. با کلیک روی نام هر شرکت، می‌توانید به اطلاعات اولیه آن دسترسی داشته باشید. مهم‌ترین این اطلاعات عبارتند از:

· سرمایه ثبت‌شده

· سرمایه ثبت‌نشده

· شناسه ملی

· ماهیت

· وضعیت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار

· پایان سال مالی

· موضوع فعالیت

· آدرس‌ها و شماره‌های تماس

· نام مدیرعامل و اعضای هیئت‌مدیره

همچنین با کلیک روی کادر ۲ در تصویر بالا می‌توانید تمامی اطلاعیه‌های شرکت مورد نظر خود را به‌صورت یک‌جا پیدا کنید. لازم به ذکر است که در سامانه کدال، ناشران به دو دسته بورسی و غیربورسی تقسیم شده‌اند. ناشران غیربورسی، شرکت‌هایی هستند که اوراق بهادار آنها در سازمان بورس ثبت شده اما هنوز در هیچ‌یک از بازارهای بورس یا فرابورس لیست نشده است.

بررسی نهادهای مالی در سامانه کدال

نهادهای مالی مانند کارگزاری‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های تامین سرمایه، مشاوران و سبدگردان‌ها، از مهم‌ترین فعالان بازار بورس هستند. به‌عنوان سرمایه‌گذار، قطعا در طول فعالیت خود با یک یا چند مورد از آنها سروکار خواهید داشت. از قسمت نهادهای مالی وب‌سایت کدال، می‌توانید به اطلاعات لازم درباره هر یک از آنها دسترسی داشته باشید.

همچنین می‌توانید نهاد مالی موردنظر خود را از این بخش جستجو کنید. با کلیک روی هر نهاد نیز، اطلاعاتی نظیر مجوزها، نام مدیرعامل، نوع فعالیت، سرمایه ثبت‌شده، معاملات برخط، شماره‌های تماس، شناسه ملی، شماره ثبت و غیره آن به شما نمایش داده می‌شود.

سنم؛ سامانه نظارت بر صندوق های سرمایه گذاری

اگر یک مدیر صندوق سرمایه‌گذاری هستید، قطعا با سامانه سنم، مخفف عبارت سامانه نظارت مکانیزه صندوق‌ها، زیرمجموعه وب‌سایت کدال، سروکار خواهید داشت. مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری، روزانه اطلاعات مربوط به صندوق‌های خود را در این بخش بارگذاری می‌کنند. برای این منظور باید با ارائه اطلاعات لازم در sanam.codal.ir‌ ثبت نام کنید.

تدان؛ سامانه ای برای تحلیل بنیادی شرکت ها

یکی از مفیدترین بخش‌های سامانه کدال به‌منظور بررسی آینده شرکت‌های حاضر در بازار بورس، سامانه تحلیل داده‌های ناشران یا به‌اختصار، تدان مخفف است. در این بخش، نویسنده‌ها، مشاوران و کارشناسان حاضر در سامانه Codal برای نهادها یا شرکت‌ها پرسش‌نامه‌هایی طراحی و ارسال می‌کنند. این پرسش‌نامه‌ها، حاوی سوالاتی در مورد وضعیت فعلی، برنامه‌های آتی و تغییرات احتمالی در شرکت‌هاست. با مطالعه آنها می‌توانید اطلاعات مفیدی درباره آینده شرکت یا نهاد مالی مورد نظر خود به دست بیاورید.

با کلیک روی بخش اطلاعیه‌های سامانه کدال نیز گزارش‌های کارشناسان این سامانه در مورد شرکت‌های مختلف قابل مشاهده است. امکان جستجوی اطلاعیه و یا یک نظرسنجی خاص نیز وجود دارد.

سامانه صورت حساب های Codal.ir

سامانه صورت‌حساب‌ها، برای مدیران شرکت‌ها طراحی شده است. مهم‌ترین اطلاعاتی که در این بخش از سامانه Codal می‌توان مشاهده کرد، عبارتند از:

· بدهی‌های پیشین شرکت

· صورت‌حساب‌های صادرشده یا صادرنشده

مدیران عامل شرکت‌ها برای استفاده از سامانه صورت‌حساب‌ها باید با ارائه اطلاعاتی نظیر شناسه ملی شرکت، شماره تلفن همراه خود و کد احراز هویت‌شان در آن ثبت نام کنند. آنها از همین طریق، امکان ارسال درخواست آنلاین پیش‌صورت‌حساب و چاپ صورت‌حساب‌های خود را نیز دارند. در این بخش، ابلاغیه‌های سازمان بورس و اوراق بهادار نیز قرار می‌گیرد.

دریافت شناسه واریز از سامانه کدال

یکی از خدمات مهم سامانه Codal.ir ارائه شناسه یا امضای دیجیتال واریز به شرکت ها و نیز اشخاص حقیقی است. برای ارسال درخواست دریافت این کد، کافی است در پایین‌ترین بخش از صفحه اول سامانه روی دریافت شناسه واریز کلیک کنید. برای ورود به حساب کاربری خود در کدال نیز به این کد نیاز دارید.

هشت گزارش مهم سامانه کدال

در بخش‌های مختلف سامانه Codal.ir مانند سامانه تدان یا در قالب اطلاعیه‌ها، گزارش‌های مهمی از شرکت‌ها منتشر می‌شود. مهم‌ترین آنها عبارتند از:

· گزارش تامین سرمایه: شامل گزارش شرکت از پیشنهاد تامین سرمایه بیشتر از سوی هیئت‌مدیره به مجمع عمومی، روند تایید آن توسط بازرس قانونی، انتشار آن در سامانه کدال و انتشار نظر سازمان بورس در رابطه با آن.

· صورت‌های مالی میان‌دوره: شامل صورت‌های مالی میان‌دوره سه‌ماهه به پیوست یادداشت‌های همراه که توسط حسابرس خارج از شرکت و زیر نظر سازمان بورس تهیه می‌شود.

· صورت‌های مالی پایان دوره: صورت مالی ۱۲ ماهه، به همراه گزارش فعالیت هیئت‌مدیره، شامل بررسی و تحلیل وضعیت فعلی و برنامه‌های آینده آن.

· صورت مالی یک‌ماهه: شامل گزارش فروش یک‌ماهه به همراه جزئیاتی مانند حجم، نرخ فروش و غیره.

· گزارش تفسیری مدیریت: شامل اطلاعات مهمی مانند ماهیت کسب‌وکار، اهداف، عملکردها و غیره که توسط مدیریت شرکت تهیه شده و با هر صورت‌حساب مالی به‌روزرسانی و منتشر می‌شود.

· اطلاعات با اهمیت گروه الف: شامل اطلاعاتی که می‌توانند در سود هر سهم تاثیرگذار باشند.

· اطلاعات با اهمیت گروه ب: شامل اطلاعاتی که با وجود عدم تاثیرگذاری مستقیم در سود هر سهم، مهم است و باید به آگاهی سهام‌داران برسند.

· صورت وضعیت پورتفوی سرمایه‌گذاری: شامل گزارش‌های یک ماهه از بازدهی صندوق‌های سرمایه گذاری و تغییرات مهم در آنها

به اشتراک گذاری

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

پکن تا نیویورک در کمتر از 2 ساعت/ دستاورد جدید چین در صنعت هوانوردی