3 اشتباه رایج در آشپزی که هر روز ممکن است اتفاق بیفتند + راهحل
به گزارش تجارت نیوز، چند بار پیش آمده که غذایی درست کنید و نتیجه آن کاملاً خلاف انتظارتان باشد؟ این تجربهای است که همه ما دستکم یک بار در زندگی با آن مواجه شدهایم. ابتدا با شور و شوق فراوان،...
چند بار پیش آمده که غذایی درست کنید و نتیجه آن کاملاً خلاف انتظارتان باشد؟ این تجربهای است که همه ما دستکم یک بار در زندگی با آن مواجه شدهایم. ابتدا با شور و شوق فراوان، تصمیم میگیریم غذای خوشمزهای را که عطرش مدهوشمان میکند، درست کنیم. با تصور نتیجه دلانگیز آن غذا، بهسراغ تهیه مواد اولیه میرویم و هر مرحله را با عشق پیش میبریم؛ اما در آخر، موقعی که وقت چشیدن نتیجهٔ ساعتها تلاش فرا میرسد، آن مزهٔ خلاف انتظار دلسردمان میکند و ممکن است دیگر هرگز دست به پخت آن غذا نزنیم و فقط به سفارش غذا فکر کنیم! مدام از خودمان میپرسیم کجای راه را اشتباه رفتیم که به این نتیجه رسیدیم. شاید مشکل در اشتباهات رایجی باشد که در حین آشپزی مرتکب شدهایم. این مطلب را تا انتها بخوانید تا با پرتکرارترین اشتباهات آشپزی خداحافظی کنید.
۱. اشتباهات رایج در استفاده از فر و تابه
گرم نکردن فر و تابه قبل از استفاده
گرم کردن فر قبل از پختوپز ضروری است، مخصوصاً هنگام پختن غذاهایی که به دمای بالا نیاز دارند یا شیرینیهایی که به دقت خاصی احتیاج دارند. در غیر این صورت، ممکن است از مهمانانتان با غذاها و شیرینیهای خشک و لاستیکی پذیرایی کنید! ضمنا یادتان نرود که هر بار که در فر را باز میکنید، دمای آن کاهش پیدا میکند. تغییر دمای داخلی فر ممکن است تمام دستور را خراب کند. پس برای اینکه لازانیای خوشمزهتان خراب نشود یا پف کیکتان نخوابد، در مقابل وسوسه درونیتان ایستادگی کنید و مدام در فر را باز نکنید.
قانون پیشگرمایش برای تابههای روی اجاق نیز صادق است. اگر میخواهید گوشت یا سبزیجاتتان قهوهای و کاراملی شده و ترد شوند، گرم کردن تابه ضروری است. علاوه بر این، برخی از تابهها مثل تابههای چدنی یا استیل ضدزنگ بهطور ذاتی سطحی نچسب ندارند. با گرم کردن تابه و روغن، لایهای محافظ ایجاد میکنید که از چسبیدن مواد غذایی به تابه جلوگیری میکند. مواد غذایی بهمحض تماس با روغن داغ، شروع به پختن میکنند و فرصتی برای چسبیدن به تابه ندارند. این تکنیک نهتنها باعث بهتر شدن بافت غذا میشود (درست مثل زمانی که از اسنپ غذا سفارش میدهید)، بلکه زمان شستوشوی وسایل آشپزی را هم کم میکنند. با این حال، برای پخت برخی مواد مثل سیر، مغزها، دانهها و کره که احتمال سوختن دارند، نیازی به داغ کردن تابه از قبل ندارید.
پر کردن بیش از حد ماهیتابه
اگر میخواهید حجم زیادی از غذا را درست کنید، احتمالاً با مشکل شلوغی ماهیتابهها روبهرو شدهاید. هرچند پخت همزمان مواد غذایی جذاب است، اما ارزشش را دارد که آشپزی را به چند مرحله تقسیم کنید تا نتیجهٔ غذایتان بهتر و حتی فرآیند آشپزی راحتتر شود.
تصور کنید یک ماهیتابه پر از سبزیجات و گوشت داشته باشید. اگر همهٔ آنها روی هم افتاده باشند، نمیتوانند بهدرستی با سطح داغ تماس پیدا کنند و بهطور یکنواخت نمیپزند. همچنین، مایعات آزادشده از مواد غذایی میتواند ماهیتابه را بهجای سطحی داغ برای سرخکردن، به بخارپز تبدیل کند. این شلوغی باعث افت دمای ماهیتابه میشود و نتیجهٔ نهایی را خراب میکند.
۲. اشتباهات رایج در پختن گوشت و انواع پروتئین
مزهدار نکردن گوشت، مرغ و ماهی
شما که مرغ را بدون چاشنی نمیخورید؟ حتی کمی آب لیمو، نمک یا مقداری ادویه و سبزیجات میتواند طعم مرغ را به سطح جدیدی برساند. این موضوع برای هر نوع پروتئین، چه گیاهی و چه حیوانی، صادق است.
پس این موضوع را از یاد نبرید که پس از خرید انواع پروتئین ها آن را حتما مرینیت کنید. این فرایند بهویژه برای پختن گوشت بسیار مؤثر است، چراکه نهتنها طعمدار میشود، بلکه مواد مرینیت بهعلت بهرهمندی از عناصر اسیدی مثل سرکه یا مرکبات، بهعنوان نرمکننده عمل کرده و بافت گوشت را بسیار لطیف میکند. یک دستور مرینیت خاص را به کار ببرید یا از سس سالاد موردعلاقهتان استفاده کنید. روغنها، ادویهها، سبزیجات و چاشنیها را فراموش نکنید. اجازه دهید پروتئین قبل از اینکه حرارت ببیند، حداقل سی دقیقه در سس باقی بماند. اگر زمان دارید، بهتر است به گوشت و مرغتان فرصت بیشتری برای مزهدار شدن بدهید. اما اگر زمان کافی برای مزهدار کردن غذا ندارید، چرا بهجای ریسک کردن، سراغ سفارش غذا نمیروید؟ میتوانید انواع گوشت و مرغ مزهدارشده مثل خوراک مرغ گریل یا انواع کباب را از اسنپ غذا سفارش دهید و نوش جان کنید.
بیحوصلگی و کمصبری
اگر نمیتوانید جلوی خودتان را بگیرید و دائماً به قابلمه نگاه کنید تا ببینید غذا کی جوش میآید یا مدام مواد داخل تابه را زیر و رو میکنید، اشتباه بزرگی مرتکب میشوید! همزدن و زیر و رو کردن بیوقفه، برای غذا خوب نیست، مگر اینکه دستور پخت نیاز به همزدن مداوم داشته باشد. به گوشت و سبزیجاتتان اجازه بدهید تا قبل از زیر و رو شدن، خوب برشته شوند. بگذارید غذا با آرامش بپزد. با همبرگرها، استیک، پنکیک یا سبزیجات نرم بازی نکنید. زیر و رو کردن بیش از حد همبرگرها ممکن است آنها را خراب کند. غلات را زیاد هم نزنید چون ممکن است نرم و پوره شوند. ماهی را بارها زیر و رو نکنید، چون یا سفت شده یا از هم میپاشد. بهجای این کارها، چند لحظه وسایل آشپزیتان را کنار بگذارید، یک قدم عقب بروید و بگذارید ماهیتابه، قابلمه یا گریل کار خودش را انجام دهد. اگر در دسته کمطاقتها هستید، شاید بهتر باشد از اسنپ غذا بگیرید.
۳. اشتباهات رایج در استفاده از چاشنی و ادویه
عدم تعادل در طعمها
غذای شور باید شور باشد و غذای شیرین هم شیرین. اما دلیل اینکه دستور پخت کوکیهای شکلات چیپسی، نمک میخواهد و دستور مرینیت گوشت، شکر لازم دارد، این است که برای ایجاد حس تعادل در دهان، بیشتر غذاها باید عناصری از شیرینی، شوری، اسیدیته و چربی داشته باشند. خوشبختانه هر یک از این دستههای طعمی، مواد نامحدودی دارند که میتوانید از آنها برای ایجاد تعادل استفاده کنید.
مثلا میتوانید با استفاده از سرکه در دستورهای خود، با یک تیر دو نشان بزنید. مقداری سرکه بالزامیک در سوپ یا مواد مرینیت، میتواند همزمان طعمهای اسیدی و شیرین را به غذا اضافه کند. از میوههای مرکباتی مثل لیمو و نارنج یا از سرکه استفاده کنید تا طعم غذا را دلپذیرتر کنید. حتی یک قطره کوچک از این افزودنیها، میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند؛ بنابراین احساس نکنید که باید مقادیر زیادی شکر به سس خود اضافه کنید یا آووکادو به اسموتیتان بزنید.
اگر در مورد یک ماده اولیه مطمئن نیستید، قبل از اینکه آن را به کل غذا اضافه کنید، ابتدا یک تست کوچک طعم انجام دهید. اما اگر فکر میکنید که شما برای این کار ساخته نشدهاید یا آنقدرها هم زمان ندارید که بتوانید با چنین دقتی آشپزی کنید، داشتن گزینهای مثل اسنپ غذا میتواند نجاتدهنده باشد.
کممصرف کردن ادویهها
درحالیکه مردم فرهنگهای دیگر، آشپزخانهٔ خود را با عطرهای تند، رنگهای متنوع ادویهها و طعمهای قوی پر میکنند، بسیاری از ما فقط به نمک و فلفل بهعنوان گزینههای اصلی بسنده کردهایم. با وجود اینکه نمک و فلفل میتوانند تغییر زیادی ایجاد کنند، اما استفاده از گیاهان و ادویههای دیگر پتانسیل بسیار بیشتری دارند و باید به آنها هم فرصتی برای دیده شدن بدهیم.
بهترین راه برای انتخاب ادویه این است که از یک دستور غذا در کتابهای آشپزی یا اینترنت پیروی کنید. دربارهٔ تمام نکات لازم هنگام استفاده از ادویهها مطالعه کنید، ادویه را قبل از اضافه کردن بو کنید یا طعم آن را بچشید یا آن را فقط به بخشی کوچک از غذا اضافه کنید تا از طعم نهایی آن مطمئن شوید.
سخن پایانی
نکاتی را که در این مطلب ذکر کردیم، در آشپزی خود به کار ببرید تا پختوپز برایتان به تجربه بسیار دلپذیرتری تبدیل شود اما حتی اگر بهترین دستور غذا را داشته باشید، یک اشتباه کوچک میتواند تجربه شما را خراب کند. با سفارش غذا دیگر از ریسک برای استفاده از ادویهها یا زمان انتظار طولانی برای پختن گوشت خبری نیست. کافی است اسنپ غذا را باز کنید، از بین هزاران گزینه رنگارنگ، غذای دلخواهتان را انتخاب کنید و غذا را بدون نگرانی بابت طعم و مزه، نوش جان کنید.