جرقه رشد پایدار بورس؟
دنیای اقتصاد: با اتمام آخرین هفته معاملاتی آذرماه، نماگر اصلی بورس تهران در محدوده دو میلیون و ۶۸۰ هزار واحد قرار گرفت تا بازدهی هفتگی و ماهانه شاخص کل به ترتیب به مثبت ۵.۴ و ۱۸.۷۳ درصد برسد.
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ آخرین روز معاملاتی بورس تهران در هفته جاری، همانند روزهای قبل پر نوسان به پایان رسید. به طوری که شاخص کل بورس اوراق بهادار که تا ساعت ۹:۲۰ دقیقه تا محدوده ۲.۶۵ میلیونی سقوط کرده بود، پس از آن و با افزایش فشار تقاضا به محدوده مثبت بازگشت تا در نهایت، در پایان معاملات امروز با رشد ۰.۲۴ درصدی عدد ۲ میلیون و ۶۸۰ هزار واحد را به ثبت برساند.
با قرار گرفتن شاخص در این محدوده بازدهی هفتگی و ماهانه شاخص کل به ترتیب ۵.۴ و ۱۸.۷۳ درصد رقم خورد.
بررسیها حاکی از تعادل نسبی در رفتار معامله گران خرد است. مجموع حجم معاملات سهام بورس و فرابورس امروز نوسان محدود و مثبت ۳ درصدی را تجربه کرد. اما در پی این اتفاق ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم(بدون احتساب صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله یا ETF) ۱۰ درصد کاهش یافت و به ۹۱۱۹ میلیارد تومان رسید.
اگرچه که در سه روز انتهایی هفته ارزش معاملات رو به کاهش بوده است، اما نگاه به آمار معاملات نشان می دهد میانگین هفتگی این پارامتر نسبت به هفته گذشته رشد 14 درصدی داشته است و میانگین ماهانه آن نیز (8458 میلیارد تومان در آذر ماه) نسبت به میانگین آبان(3755 میلیارد) 125 درصد افزایش پیدا کرد.
همچنین هفته منتهی به 28 آذر ششمین هفته متوالی است که بازدهی هفتگی ارزش معاملات خرد مثبت می شود.
از دیگر سو، چهارشنبه 28 آذر، جریان نقدینگی به بورس و فرابورس برای سومین روز معاملاتی متوالی در هفته جاری منفی شد؛ به طوری که معامله گران خرد بورس و فرابورس صرفا از محل خرید و فروش سهام 607 میلیارد تومان سرمایه از بازار خارج کردند که به ترتیب مجموع خروج پول سه روزه و هفتگی را به 2093 و 612 میلیارد تومان رساند.
خروج پول هفتگی در حالی رخ داد که پیش از 5 هفته متوالی بود که ورود پول به بازار به ثبت می رسید.
در میان تمام اخبار مثبتی که در آذرماه به بازار مخابره شدند، سه اتفاق را میتوان از باقی مهمتر دانست. اول عبور از سد 2 میلیون و 535 هزار واحدی شاخص کل که در 21 آذر ماه رقم خورد سبب شد تا سقف تاریخی نماگر اصلی بازار تا محدوده 2.68 میلیونی جا به جا شود.
اتفاق مهم دوم، افزایش قابل توجه ارزش معاملات خرد بود که در این ماه تفاوت معنا داری با ماه های گذشته پیدا کرد. به این ترتیب میانگین ماهانه این پارامتر مهم به بیش از 8 همت رسید که بسیاری از کارشناسان این مسئله را از اصلی ترین دلایل تداوم رشد بورس می دانند.
سوم نیز حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با نرخ دلار توافقی بود که در دهه سوم آذر ماه این اتفاق رخ داد و تمام بازار به خصوص شرکتهای صادرات محور را به طور مثبت تحت تاثیر قرار داد.
به این ترتیب و با توجه به اتفاقات مذکور، کارشناسان عقیده دارند که اگر اتفاق غیر منتظرهای رخ ندهد، بازار به زودی از فاز اصلاحی خارج شده و روند صعودی هفته های گذشته را از سر خواهد گرفت.