کاهش خطر ابتلا به سرطان دهان و گلو با نوشیدن چای و قهوه
تحقیقات نشان میدهند که با نوشیدن چای و قوه روزانه میتوانید از سرطان دهان و گلو پیشگیری کنید. البته درباره مصرف چای داغ یافتههای متناقض وجود دارد.
آخرین اخبار پزشکی و سلامت ادعا میکند که نوشیدن چند فنجان قهوه در طول روز میتواند شما را از ابتلا به سرطان دهان و گلو دور کند.
محققان در ایالات متحده بیش از ۲۵،۰۰۰ داده جمع آوری شده در ۱۴ مطالعه قبلی را جمع بندی کرده و آنها را به طور مشترک ارزیابی کردند. آنها با توجه به اطلاعات مذکور مشخص کردند که در رژیم غذایی افراد مبتلا به انواع تومورهای سر و گردن، چه مواردی برجستهتر بوده است.
نتایج آنها نشان میدهد که نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه کافئین دار در طول روز میتواند احتمال ابتلا به سرطان دهان و گلو را تا ۱۷ درصد کاهش دهد.
برای کسانی که از اثرات کافئین خوششان نمیآید یا کسانی که ترجیح میدهند روز خود را با یک فنجان چای انگلیسی یا ارل گری شروع کنند، خبر خوبی در تحلیل انجام شده توسط کنسرسیوم بینالمللی اپیدمیولوژی سرطان دهان و گلو وجود دارد.
تاثیر مواد غذایی بر بروز سلولهای سرطانی
محققان نشان دادهاند که آنچه وارد دهانمان میشود، میتواند جهشهای سرطان زای توموری را در مسیر رسیدن به معده و ریهها تحریک کند. کسانی که محصولات مشتق از توتون و تنباکو مصرف میکنند، ۱۰ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سلولهای سنگفرشی سر و گردن (HNSCC) هستند. خطرات نیز با توجه به میزان الکل که افراد مصرف میکنند، افزایش مییابد.
از سوی دیگر، نوشیدنیهای محبوبی مانند چای و قهوه حاوی مواد ضد سرطان و ضد التهاب قدرتمند هستند. به همین خاطر ممکن است مصرف کنندگان این نوشیدنیهای محبوب، از برخی اثرات مواد سرطان زا در امان بمانند.
تحقیقات در این زمینه پراکنده انجام شده. به طوری که برخی از مطالعات اشاره دارند مصرف متوسط رو به بالا قهوه در طول روز ممکن است اثرات محافظتی داشته باشد. این در تضاد با مطالعات دیگر است که نتوانستند تاثیر زیادی در پیشگیری از سرطانهای دهان و گلو مشاهده کنند. به طور مشابه، چای نیز در برخی از مطالعات با کاهش خطر سرطانهای سر و گردن مرتبط بوده است، اما در برخی دیگر چنین ارتباطی دیده نشده.
با استفاده از مجموعه به روز شده شامل تعداد زیادی از دادهها برای شمول بیش از ۹۵۰۰ مورد مبتلا به سرطان سر و گردن و نزدیک به ۱۶۰۰۰ کنترل، محققان قصد داشتند رابطه دقیق بین نوشیدن چای و قهوه را با سرطانهای بافتهای در تماس مستقیم، تایید کنند.
چند فنجان چای و قهوه در روز بنوشیم؟
در یک سطح خاصتر، کسانی که چهار فنجان یا بیشتر قهوه کافئین دار مینوشیدند، ۳۰ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان بودند و ۲۲ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان داخل گلو قرار گرفتند. مصرف حدود ۳ تا ۴ فنجان در روز احتمال ابتلا به سرطان در بخشهای پایینتر گلو را حدود ۴۰ درصد کاهش میداد.
قهوه الزاما نیاز به کافئین ندارد تا برخی از فواید خود را به همراه داشته باشد. مصرف قهوه بدون کافئین با کاهش ۲۵ درصدی سرطان حفره دهان مرتبط بوده است. چای نیز با کاهش تقریبی ۳۰ درصدی سرطان در قسمت پایین گلو را نشان داده. البته مصرف فنجان دوم یا سوم چای ممکن است احتمال ابتلا به سرطان حنجره را تا ۳۸ درصد افزایش دهد.
اینکه چرا نتیجه معکوس اتفاق میافتد، هنوز روشن نیست. هرچند تحقیقات گذشته نشان دادهاند که دمای نوشیدنی میتواند نقش مهمی در تحریک تغییرات سلولی مربوط به سرطان ایفا کند. این امر نشان میدهد رابطه میان نوشیدنیهای داغ محبوب و سلامت ما تحت تاثیر عواملی فراتر از ترکیبهای شیمیایی است.
انواع سرطان دهان و گلو در بسیاری از کشورهای ثروتمند جهان روند کاهشی را در پیش گرفته است. در این کشورها، واکسنهای ضد ویروس پاپیلومای انسانی بخش عظیمی از جمعیت را در برابر یکی از رایجترین عوامل ایجاد بیماری محافظت میکنند.
وضعیت پیشرفت سرطان دهان و گلو در جهان
با این حال در کشورهایی که دسترسی آسان و مقرون به صرفه به مراقبتهای بهداشتی وجود ندارد، انواع سرطان دهان و گلو بار فزایندهای از بیماری را نمایان میسازند. افزایش نرخ ابتلا، نیازمند اقدامات موثر بهداشت عمومی برای کنترل آن است.
پزشکان هر سال تقریبا ۹۰۰،۰۰۰ مورد جدید سرطان سر و گردن را تشخیص میدهند. نرخ مرگ و میر سالانه هم به نصف این رقم نزدیک است. بسیاری از کسانی که زنده میمانند، با نقصهای ناتوان کنندهای مواجه میشوند که آنها را از توانایی برقراری ارتباط کلامی یا جویدن و بلعیدن غذا محروم میکند.
یوان چین امی لی، اپیدمیولوژیست دانشگاه یوتا، میگوید:
قبلا هم تحقیقات در مورد نوشیدن چای و قهوه و احتمال کاهش خطر سرطان انجام شده است. از طرفی این مطالعه تاثیرات مختلف آنها را با زیر مجموعههای مختلف سرطان سر و گردن برجسته کرده. برای مثال این پژوهش مشاهده کرده که حتی قهوه بدون کافئین نیز تاثیر مثبت داشته است.
عادتهای مصرف مرتبط با نوشیدن چای و قهوه نسبتا پیچیده هستند. یافتههای این نوع پژوهشها همچنان به دادهها و پیمایش بیشتر نیاز دارند تا بتوانند تاثیرات قهوه و چای را در کاهش خطر سرطان تایید کنند.
این پژوهش را مجله Cancer منتشر کرده است.