به نقل از مدیکال ساینس، معمولا ارزش مواد غذایی به ویژه سبزیجات، پس از پخت کاهش مییابد.
اما برخی از روشهای پخت قادر به حفظ ارزش غذایی مواد است
قارچ را چگونه بپزیم تا ارزش غذایی آن حذف شود ؟
مطالعات محققان اسپانیایی نشان میدهد که گریل کردن قارچ یا پخت آن در مایکروویو، بهترین روش برای افزایش فعالیت آنتی اکسیدانها و حفظ پلی فنل است.
گریل کردن قارچ یا پخت آن در مایکروویو، همچنین روش مناسبی برای حفظ ارزش غذایی قارچ است.
قارچ حاوی مقادیر بالای فیبر و پروتئین است.
ویتامین های B1، B2، B12، C، D و E و مواد معدنی روی و سلنیم از دیگر مواد موجود در قارچ است.
آنتی اکسیدانها و دیکر عوامل فعال زیستی از جمله betaglucans نیز در قارچ وجود دارد که قادر به تقویت سیستم ایمنی است.
مطالعات نشان می دهد، سرخ کردن قارچ منجر به افزایش چربی و کالری و کاهش ارزش غذایی میشود.
پخارپز کردن قارچ نیز فعالیت betaglucans را افزایش می دهد، ولی فعالیت آنتی اکسیدانها کاهش مییابد.
پخت قارچ در مایکروویو و گریل کردن آن، افزایش قابل ملاحظهای در فعالیت آنتی اکسیدانها و محتویات پلی فنل دارد.
این مطالعه نشان میدهد پوشش قارچ با یک لایه نازک روغن زیتون قبل از پخت میتواند به افزایش ارزش غذایی آن کمک کند.
نتایج این مطالعه در نشریه Food Sciences and Nutrition منتشر شده است.
منبع: salamatnews.com
قارچ اغلب در گروه سبزیجات طبقهبندی میشود در حالی که در واقع به طبقه خاص خود موسوم به قارچها تعلق دارد.
هزاران سال است که قارچ هم بعنوان ماده غذایی مناسب و هم برای اهداف و مصارف پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته متخصصان؛ قارچها منبع غنی از ماده معدنی پتاسیم هستند که به کاهش فشار خون بالا و نیز کاهش خطر سکته مغزی کمک میکند.
بر اساس این گزارش، قارچها برای تقویت استخوانها مفید هستند، خستگی را رفع و کمبود ویتامین د را جبران میکند.
علاوه بر این، برای اینکه تمام مواد مغذی از مواد غذائی به بهترین صورت جذب شوند، بدن نیاز به ویتامینهای گروه ب دارد و قارچ یک دسته از این ویتامینها را میتواند، تامین کند.
قارچها منبع سرشاری از ریبوفلاوین، نیاسین و سلنیوم هستند. سلنیوم آنتی اکسیدانی است که با همکاری ویتامین «ای» سلولها را از تاثیرات آسیبرسان و مخرب رادیکالهای آزاد در امان نگه میدارد.
همچنین مصرف سلنیوم در مردان مسن خطر بروز سرطان پروستات را تا ۶۵ درصد کاهش میدهد.
قارچها همچنین منبع مهمی از اسید فولیک هستند که ویتامین مهمی برای زنان بویژه در دوران بارداری محسوب میشود.
معمولا قارچ را بایستی فقط به صورت پخته مصرف کرد زیرا قارچها آلوده به موادی هستند که فقط در اثر طبخ از بین می روند.
ولی قارچهایی را که در واحدهای صنعتی تولید میشوند، میتوان بدون هیچ مشکلی پس از تمیز کردن مصرف کرد.
با وجود خواص سرشاری که این خوردنی دارد متخصصان تغذیه توصیه میکنند؛
اشخاصی که نمیخواهند از گوشت استفاده کنند برای تامین پروتئین مورد نیاز بدنشان نمیتوانند قارچ را جایگزین آن کنند چون قارچ جای گوشت را نمیگیرد.
توجه داشته باشید قارچ ترکیبی یکپارچه است و اگر پایه آن کنده یا جدا شود زود خراب خواهد شد.
محققان میگویند قارچ، گیاهی منحصر به فرد است که با هیچ یک از گیاهان دیگر قابل قیاس نیست و مشخصات مخصوص به خود را دارد.
قارچ ریشه، برگ و گل ندارد.
سبز رنگ نیست و با وجود آن که از بقایای زاید گیاهان تغذیه می کند، ارزش غذایی و درمانی بالایی دارد و مصرف آن باعث ایجاد نیروی مضاعف و شادابی در انسان می شود و سیر کننده خوبی است؛
اما پرسش اینجاست چه تفاوتی میان قارچ خوراکی با قارچ های دارویی وجود دارد؟
قارچ هایی که این روزها در انواع صدفی، قهوه ای و سفید به صورت صنعتی تولید و عرضه می شوند چه مزایایی دارند؟
آیا قارچ های خوراکی کوهی و جنگلی در مقایسه با قارچ های صنعتی خواص تغذیه ای بیشتری دارند؟
قارچ هایی با خاصیت دارویی
امروزه قارچ ها را به دو گروه میکروسکوپی و ماکروسکوپی طبقه بندی می کنند.
در انواع میکروسکوپی اندام های قارچ با چشم غیرمسلح دیده نمی شود که می توان به کپک نان، آبغوره، پنیر یا کپک میوه ها اشاره کرد.
بیشتر افراد هم بر این باورند این نوع قارچ ها از انواع سمی بوده و هیچ خاصیتی جز مسمومیت زایی ندارد، اما اشتباه نکنید!
از برخی از این قارچ ها داروی معروف پنی سیلین استخراج می شود که تاکنون جان میلیون ها انسان را از مرگ نجات داده و این همان خاصیت جادویی قارچ های دارویی است،
اما در قارچ های ماکروسکوپی اندام های قارچ به راحتی قابل رویت بوده و انواع قارچ های سمی و خوراکی سفید، صدفی و قهوه ای از این گروه است،
اما کدام یک از این قارچ ها مزیت بیشتری دارد؟
قارچی را انتخاب کنید که تیغه های زیر چتر آن نمایان نباشد
در ایران، قارچ سفید در مقایسه با دیگر قارچ ها در دسترس بوده و چند سال است که فله ای و بسته بندی شده آن در بازار به فروش می رسد.
طعم ملایم دارد و در اندازه کوچک به اندازه یک دکمه تا بسیار بزرگ یافت می شود.
این قارچ هنگام رویش به انواع قارچ دکمه ای، قارچ با کلاهک بسته و قارچ با کلاهک باز تقسیم می شود.
قارچ دکمه ای در مرحله اول رشد چیده می شود و بافتی محکم و اندازه ای کوچک دارد.
این قارچ اگر چیده نشود بعد از ۲۴ ساعت دو برابر شده و تبدیل به قارچ با کلاهک بسته و در مرحله بعد کلاهک آن باز وشکاف ها و تیغه های زیر آن مشخص می شود.
هر چه قارچ بزرگ تر و رسیده تر شود به همان میزان طعم و مزه آن بهتر می شود،
اما به دلیل رسیدگی زیاد، ماندگاری کمتری داشته و مستعد فساد است و اگر بلافاصله مصرف نشود از ارزش تغذیه ای آن به مقدار زیادی کاسته می شود.
بر این اساس قارچ دکمه ای متوسط با کلاهک بسته؛ یعنی قارچی که شکاف و تیغه های زیر آن قابل مشاهده نباشد،
مطلوب ترین و با کیفیت ترین نوع قارچ سفید محسوب می شود.
این قارچ پتاسیم زیادی دارد و ریتم طبیعی قلب را حفظ می کند و برای کاهش فشار خون نافع است.
مس موجود در آن به گلبول سازی بدن کمک می کند و منبع عالی سلنیوم است و برای اسپرم سازی در مردان مفید بوده
و خطر بروز سرطان سینه و پروستات را کاهش می دهد.
قارچ صدفی خواص گوشت و سبزی را دارد
قارچ صدفی، کلاهک نرمی دارد و چند سالی است که وارد سبد خرید خانوار شده است.
از قارچ سفید دکمه ای خوشمزه تر نیست و برخی انواع آن مزه آب می دهد، اما وقتی پخته شود، طعم گوشت را می گیرد.
سطح آن صاف، براق و حاشیه ای موج دار دارد و هر چه بزرگ تر شود حالت لاستیکی به خود می گیرد.
از آنجا که شکل این قارچ شبیه صدف دریایی است به این نام معروف شده است.
وحشی آن در جنگل های شمال روی تنه درختان تنومند فراوان دیده می شود.
قارچ های صدفی درصد زیادی پروتئین با قابلیت جذب بالا دارند و براساس تحقیقات انجام شده قسمت اعظم اسیدهای آمینه
و چرب ضروری و غیرضروری بدن را تامین می کنند و دو برابر حبوباتی همچون نخود، لوبیا و عدس پروتئین دارند و مکمل خوب گوشت است.
به دلیل دارا بودن ویتامین های B1، B6، D، C و اسیدفولیک خواص سبزی ها و میوه ها را داشته و خوردن آن به منزله مصرف همزمان گوشت و سبزی است.
این قارچ توانایی اعصاب مغز را بالا برده و ویتامین B آن از خستگی و کم حوصلگی می کاهد.
به افرادی که پوکی استخوان دارند، توصیه می شود درهفته سه بار و در هر بار ۲۰۰ گرم قارچ صدفی را همراه محصولات لبنی میل کنند
تا ویتامین های محلول در چربی همچون ویتامین D آن به راحتی جذب بدن شود.
چرا چینی ها و ژاپنی ها قارچ قهوه ای می خورند؟
این قارچ نوعی قارچ دکمه ای؛ اما به رنگ مسی تا قهوه ای تیره است. قارچ چینی یا جنگلی هم نامیده می شود؛
مدتی در بازار یافت می شد، اما این روزها کمتر به چشم می خورد. طعم چوب می دهد و پس از آن که پخته شود، خوشمزه تر می شود.
این قارچ در مقایسه با قارچ های دیگر طعم خاکی تر و بافت سفت تری دارد.
در ژاپن و چین از این قارچ برای جلوگیری از بیماری های قلبی، بالا بردن مقاومت بدن در برابر ویروس ها، درمان خستگی و ضعف،
آنفلوآنزا و سرماخوردگی استفاده می شود. ازسیستم ایمنی بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند و فعالیت ضد توموری دارد.
خطر سمی بودن قارچ های صحرایی را جدی بگیرید
این روزها اگر برای تفریح به مناطق جنگلی یا کوهستانی سفر کنید حتما افراد بومی را خواهید دید که مشغول جمع آوری قارچ های صحرایی هستند.
قارچ هایی که درمقایسه با انواع صنعتی بافت گوشتی تر و مزه بهتری دارد و به دلیل آن که در دامن طبیعت به دور از هرگونه مواد شیمیایی و کود رشد کرده و با آب باران پرورش می یابد خواص چشمگیرتری دارد،
اما باید بدانید در میان این قارچ ها، انواع سمی آن به سختی قابل تشخیص بوده و افراد غیربومی قادر به شناسایی آن نیستند.
پس اگر به صحرا رفتید و وسوسه شدید تا مقداری قارچ بچینید حتما از افراد بومی منطقه کمک بگیرید و این را هم بدانید هیچ نوع تست علمی وجود ندارد که به طور دقیق غیرسمی بودن قارچ را مشخص کند.
شکل ظاهری، رنگ و طعم در سمی بودن قارچ ها تعیین کننده نیست و حتی برای قارچ شناسان کارکشته نیز امری دشوار است.
خوب است بدانید قارچ های سمی اغلب در تنه درختان جنگلی و بیخ و انتهای گردو و زیتون یا در فضله گاو و نزدیک به لانه حیوانات سمی رشد می کنند.
این قارچ ها چهار تا ۱۶ ساعت پس از مصرف با علایمی چون استفراغ، عطش، دل درد و سرگیجه فرد را مسموم کرده و هر چه نشانه های مسمومیت دیرتر بروز کند،
خطر آسیب جدی به ارگان های حیاتی بدن همچون کلیه و کبد افزایش یافته و سرانجام به مرگ منتهی می شود؛
بنابراین در صورت مصرف قارچ مشکوک بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید.
این را هم بدانید فرآیند پختن باعث خنثی شدن مواد سمی قارچ نمی شود.
قارچ لکه دار و بی پایه نخرید
در هنگام خرید قارچ دقت کنید که بافت آن سفت و محکم، رنگ آن یکنواخت و بدون لکه و سطح کلاهک لیز و چسبناک نباشد.
اگر تیغه های زیر کلاهک از یکدیگر فاصله داشته و باز باشد، نشانه کهنگی قارچ است.
قارچ ها را از بسته بندی خارج و روی آن را با یک حوله یا دستمال کاغذی بپوشانید و درون یخچال قرار دهید.
توجه داشته باشید قارچ ترکیبی یکپارچه است و اگر پایه آن کنده یا جدا شود زود خراب خواهد شد.
در اثرخیس کردن قارچ هم، ویتامین های محلول در آب آن خارج و بی ارزش خواهد شد.
کبابی کردن، بهترین روش پخت
آب پز کردن باعث از بین رفتن ویتامین های گروه B وC قارچ می شود.
پخت طولانی هم برتراکم و سفتی بافت قارچ می افزاید و سرخ کردن بیش از هفت دقیقه قارچ در روغن زیاد نیز آن را دیرهضم و پرکالری می کند.
کبابی کردن بهترین روش پخت قارچ است.
در هنگام کبابی کردن، قارچ را در مجاورت حرارت خیلی شدید قرار ندهید. قارچ را در فاصله ده سانتیمتری آتش نگه دارید
و هر طرف را به مدت کوتاهی گرما دهید. شعله مستقیم گاز خانگی یا زغال باربیکیو می تواند محصول را سمی کرده و از ارزش تغذیه ای آن بکاهد.
منبع: سلامت نیوز
طرز تهیه چند نوع قارچ کبابی
مواد لازم قارچ کبابی
قارچ : پنج عدد گوجه فرنگی ریز : به تعداد دلخواه پیاز ریز : به تعداد دلخواه فلفل سبز : به تعداد دلخواه نمک : به میزان لازم فلفل سیاه و قرمز : به میزان لازم آبلیمو : یک قاشق غ سیر رنده شده :یک حبه جعفری یا گشنیز خرد شده : ۱ قاشق غآموزش آشپزی و طرز تهیه قارچ کبابی در فر
طرز تهیه قارچ کبابی
برای تهیه قارچ کبابی ما به شما پیشنهاد میکنیم از قارچ های درشت، سفید و تازه استفاده کنید. قارچ ها را ابتدا تمیز کرده و بشویید، شما میتوانید قارچ ها را یا به صورت درسته کباب کنید یا آن ها را به دونیم کرده و کباب کنید. قارچ ها درون ظرفی برزید و اطرف آن را با آبلیمو و سیر آغشته کنید، سپس نمک، فلفل، جعفری و روغن زیتون را اضافه کنید و حدود ۱ تا ۲ ساعت درون یخچال قرار دهید. اکنون قارچ ها را از یخچال بیرون بی آورید و به سیخ بزنید و روی منقل، گاز یا فر کباب کنید. شما می توانید گوجه فرنگی و پیاز و فلفل ریز را همراه قارچ کباب کنید و به این غذای سبک و خوشمزه را برای شام سرو کنید.***************
نکات تکمیلی در مورد قارچ کبابی
قارچ کبابی جزو پیش غذا – اردور میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا ۱۰ دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود ۱۰ دقیقه میباشد .
قارچ کبابی را می توانید در وعده پیش غذا – سرو کنید .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای ۴ نفر مناسب میباشد .
***********
طرز تهیه قارچ سوخاری با تصویر و روش تهیه قارچ سوخاری:
قارچ سوخاری یکی از پیش غذاها یا شاید بشه گفت ساید دیشهایی است که این روزا خیلی طرفدار پیدا کرده و تقریبا اکثر فست ها هم اون رو عرضه می کنند.
اینکه بتونیم قارچ سوخاری رو مثل فست فود ها در بیاریم خیلی مهمه
چون غذاهای سرخ کردنی معمولاً ریخت و پاش بیشتری نسبت به غذاهای دیگه دارن,
پس باید دستوری داشته باشیم که ارزش این صرف وقت رو داشته باشه.
این قارچ سوخاری که من امروز در موردش باهاتون حرف میزنم این ویژگی ها رو داره.
کاملا ترد و کریسپی است و حتی اگه داخل یخچال هم بره بازم تردی خودش رو حفظ می کنه.
قبل از اینکه طرز تهیه رو توضیح بدم لازم است بگم اگه این قارچ سوخاری با پودر پانکو تهیه بشه مسلما خیلی خوشمزه تر می شه.
طرز تهیه قارچ سوخاری با تصویر و روش تهیه قارچ سوخاری
مواد لازم:
::قارچ تازه ٣٠٠ گرم
::آرد ١ پیمانه
::نشاسته ذرت ١/٢ پیمانه
::بکینگ پودر ٣/۴ قاشق چای خوری
::نمک ١/۴ قاشق چای خوری
::آب ١ پیمانه
::پودر سوخاری (یا پودر پانکو) ٢ پیمانه
طرز تهیه:
یه نکته خیلی مهم تو درست کردن قارچ سوخاری نَشُستن قارچها و پاک کردن اونها با یه دستمال مرطوب است
که علتش رو در قسمت نکته ها توضیح می دم. البته اگه مثل من بد دل هستین و تا آب و آب ریزی نکنین به دلتون نمی چسبه
باید یه کم حوصله بخرج بدین بعد از اینکه قارچها رو با دستمال مرطوب تمیز کردین و تمام قسمت های سیاه رو گرفتید
قارچها رو دونه دونه زیر آب بگیرین با دستمال خشک کنین و برین سراغ بعدی.
تو یه کاسه متوسط آرد, نشاسته ذرت بکینگ پودر و نمک رو ریخته و آب رو کم کم اضافه می کنیم.
غلظت خمیر در تصویر زیر نشون داده شده.
حالا قارچها رو ابتدا داخل خمیر می زنیم یه لحظه با چنگال بالا نگه می داریم تا اضافه هاش بریزه داخل ظرف. بعد داخل پودر سوخاری زده و کاملا به پودر آغشته ش می کنیم.
حالا روی یه توری سیمی می گذاریم تا همه قارچها آماده بشه.
روغن رو روی حرارت می گذاریم و قارچها رو کم کم داخل روغن ریخته تا سرخ بشن وقتی ٢/٣ مراحل پخت انجام شد قارچ ها از روغن خارج کرده و اینکار رو ادامه می دیم تا تمام قارچها سرخ بشن.
وقتی همه قارچها نیمه آماده شدند دوباره برای بار بعد همه رو با هم یا اگه ظرفمون کوچیک است چند تا چند تا داخل ظرف روغن می ریزیم و اجازه می دیم اونقدر سرخ بشن تا به رنگ و تردی دلخواهمون در بیاد. با اینکار هم قارچها بهتر سوخاری می شن و هم همه شون موقع سرو گرم هستن و طبیعتا خوشمزه تر.
چند نکته:
* حتما از قارچ تازه و ترد استفاده کنین.
* همونطور که در بالا هم اشاره کردم قارچها رو نباید بشورید چون سریع آب رو جذب می کنه و وقتی سرخ می کنین قارچهاتون آبکی می شه.
* برای اینکه به یه قارچ سوخاری ترد و خوشمزه دست پیدا کنین اجازه بدین قارچها کاملا سرخ بشن.
اما برای اینکار باید مراقب حرارت باشید. اگه حرارت گاز بالا باشه باعث می شه روی خمیر زود سرخ و سوخاری بشه و وسط اون خمیر بمونه.
* اگه احیاناً از پودر سوخاری استفاده کردین بهتون پیشنهاد می دم خودتون توی خونه اون رو تهیه کنین و یک مقدار نونها رو درشت تر خرد کنین تا شباهت بیشتری به پانکو داشته باشه.
منبع : http://www.tebyan.net