یبوست چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟
یبوست :
یبوست در اثر تأخیر حرکت مواد زائد دفعی در دستگاه گوارش به وجود می آید و علل مختلف دارد. برای برطرف کردن یبوست هرگز نباید از مسهل های گوناگون بدون تجویز پزشک استفاده کرد. برای جلوگیری از یبوست اقدامات زیر لازم است :
تغذیه صحیح و مصرف سبزیها و میوه ها به مقدار کافی تنظیم اوقات دفع و ایجاد عادت به دفع مدفوع پس از صرف صبحانه آشامیدن مایعات قبل از صرف صبحانه و در طول روز ورزش بطور مرتب و پیاده روی نشستن و راه رفتن بطور صحیحچه عواملی سبب ایجاد یبوست می شوند؟
زندگی مدرن و شهری امروزی شاید مهمترین عامل بروز یبوست باشد. عدم خوردن فیبر کافی، نوشیدن مایعات در حد نیاز،عدم داشتن تحرک کافی ، اجتناب از رفتن به دستشویی در وقت نیاز همگی می توانند از عوامل موثر در بروز یبوست باشند.
مصرف مقادیر زیاد محصولات لبنی ، استرس ، بیماری های مغز و اعصاب همچون بیماری پارکینسون و یا ام اس، آسیب های نخاعی و یا سکته مغزی ،داروهای ضد اسید که حاوی کلسیم و یا آلمینیوم هستند. بعضی از انواع داروها (بخصوص داروهای مسکن قوی از جمله داروهای مخدر دار، داروهای ضدافسردگی و یا آهن)
افسردگی ، اختلالات خوردن
یبوست ناگهانی و شدید می توانند به علت های جدی تری مانند سرطان روده بزرگ، سندرم روده تحریک پذیر ،بیماری دیابت ،بیماری ام اس، بیماری پارکینسون و یا کم کاری غده تیروئید ارتباط پیدا کنند.
برخی کودکان در هنگام سن ورود به مدرسه دچار مشکل یبوست می شوند به علت این که خجالت می کشند در مدرسه به دستشویی بروند. هم چنین افراد مسن و افرادی که از داروهایی مانند قرصهای آهن،مورفین و ضد دردهای مخدر دار،داروهای إدرار اور،داروهای ضد فشار خون بالا ، برخی از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند امکان دارد دچار یبوست شوند.
راههای درمان یبوست
روش درمان براساس علت یبوست تعیین می شود. در ابتدا باید رژیم غذایی این افراد اصلاح شود. در صورتی که جواب مناسب گرفته نشد، از داروهای ملین و به ترتیب از داروهای بی ضرر، کم ضرر و داروهای محرک شروع می کنیم تا به نتیجه مطلوب برسیم. البته تمام بیماران نیازمند مصرف دارو نیستند. تغییر در رژیم غذایی شامل توصیه به مصرف مواد غذایی پر فیبر مانند سبزیجات و افزایش مصرف میوه است. افزایش تحرک و فعالیت بیمار نیز توصیه می شود. در صورت امکان قطع داروهایی که منجر به یبوست می شود از راه های درمان است. درمان کم کاری تیروئید و سایر بیماری ها باید انجام شود. برخی از ملینهای معروف عبارتند از هیدروکسید منیزیم، روغن های معدنی مانند پارافین، داروهای گیاهی مانند سنا، سی لاکس و پسیلیوم، ملین های اسموتیک مانند لاکتولوز، بیزاکودیل و روغن کرچک. روغن زیتون و روغن بادام نیز ملین های ملایم می باشند. که با عارضه ای همراه نمی باشند.