معرفی فیلمهای رمانتیک؛ در حال و هوای «جین آستین» (2)
با سلام خدمت شما مخاطبان عزیز، با دومین قسمت از مقالۀ معرفی فیلم در حال و هوای رمانتیک رمانهای جین آستین در خدمت شما هستیم. در این پروندۀ سینمایی ما شما را به حال و هوای قرن نوزدهم انگلستان، دوران هنر ویکتوریایی و عشق دختران جوان در فضای بستۀ فرهنگی این برهۀ تاریخی میبریم. سرآمد این آثار، رمانهای نویسندۀ انگلیسی خانم جین آستین...
با سلام خدمت شما مخاطبان عزیز، با دومین قسمت از مقالۀ معرفی فیلم در حال و هوای رمانتیک رمانهای جین آستین در خدمت شما هستیم. در این پروندۀ سینمایی ما شما را به حال و هوای قرن نوزدهم انگلستان، دوران هنر ویکتوریایی و عشق دختران جوان در فضای بستۀ فرهنگی این برهۀ تاریخی میبریم. سرآمد این آثار، رمانهای نویسندۀ انگلیسی خانم جین آستین است.
به سبب آنچه در مقدمه گفته شد، کمی از زندگینامۀ جین آستین را نخست با شما در میان میگذاریم، سپس همانند مقالۀ قبلی بهسراغ معرفی چند فیلم در حال و هوای مشابه آثار این نویسنده میرویم.
این چهرۀ برجسته در میان نویسندگان زن تاریخ ادبیات، در شانزدهم دسامبر سال ۱۷۷۵ به دنیا آمد. بهسبب زادگاه پدریاش در همپشایر انگلستان، کمابیش از جریان زندگی شهری به دور ماند و در فضایی سنتی رشد کرد. نخستین آثار این نویسنده در اواخر قرن هجدهم به چاپ رسید و نخستین رمان بلند او، عقل و احساس نام دارد. عموم آثار این نویسنده به احساسات درونی زنان این دورۀ تاریخی و مشقتهای جامعه زنان در آن زمان میپردازد و به همین سبب در زمینۀ ادبیات فمینیستی از پیشروهای این جنبش محسوب میشود. بسیاری از فیلمهایی که در این فهرست معرفی میشوند، یا مستقیماً از این نویسنده اقتباس شدهاند یا آثار اقتباسی از سایر همدورههای این نویسنده (تامس هاردی و خواهران برونته) هستند.
به کارگردانی فیلمساز زن کانادایی (پاتریشیا رزما) براساس یکی از مشهورترین رمانهای جین آستین، فیلم منسفیلد پارک ساخته شد. یک فیلم رمانتیک خوشساخت دیگر در حال و هوای عشق دختری جوان در عصر زمینداری بریتانیا، که ملودرام و جذاب ساخته شده است. داستان منسفیلد پارک به زندگی فنی پرایس میپردازد که در سن ده سالگیاش بهسبب فقر مادرش، به منسفیلد پارک نزد عموی ثروتمندش فرستاده میشود. زیبایی و هوش فنی سبب نزدیکی و علاقۀ پسرعمویش ادموند به او میشود و ازسوییدیگر، این دخترک به همسایهشان هنری دل میبندد. زمانی که فنی هنری را در عشق میآموزد، ادموند نیز با خواهر فنی ازدواج میکند. حال دوراهی فنی در پذیرش خودش و پذیرش هنری، داستان منسفیلد پارک را شکل میدهد.
فیلم بلندیهای بادگیر براساس مشهورترین رمان امیلی برونته، به کارگردانی پیتر کازمینسکی در سال ۱۹۹۲ اکران شد. این فیلم با بازی درخشان رالف فاینز در نقش کاراکتر هیثکلیف و ژولیت بینوش در نقش کتی ارنشاو، یکی از ماندگارترین آثار سینمای رمانتیک قرن نوزدهمی است. روایت عشق میان کتی و هیثکلیف نیز از نمادهای ادبیات رمانتیک محسوب میشود که در فیلم بلندیهای بادگیر بسیار درست به تصویر کشیده شده است. در بلندیهای بادگیر، کتی و هیثکلیف در یک نوانخانه بزرگ شدهاند و عشقی ناگفتنی در میان این دو شکل گرفته است. زمانی که با نامردمی سایرین، کتی به ازدواج با مرد دیگری تن میدهد، هیثکلیف با کینهای از این عشق نافرجام تصمیم به انتقام از تمام مسببین این اتقاق میگیرد. هیثکلیف نماد مرد عاشقی است که امیلی برونته بهعنوان یک قهرمان رمانتیک در دنیایش پرداخته است.
رمان ترغیب، از آندسته از آثار جین آستین است که کمتر خوانده شده است. براساس این رمان مهجور در سال ۲۰۰۷ آدرین شرگولد فیلمی را ساخت که نخستین بار از تلویزیون انگلستان پخش شد. در این فیلم سالی هاوکینز در نقش آن الیوت (قهرمان داستان) بازی میکند. فیلم روایت عشق نافرجام میان آن و فردریک را نشان میدهد که سالها قبل نامزد بودهاند، اما به هم نرسیدهاند. پس از سالها، وقتی فردریک به محل زندگی آن باز میگردد، این دو یکدیگر را ملاقات میکنند و ترغیب روایت عشقی است که زمان چگونه از آن تنها خاطراتی ساخته است.
به پایان دومین قسمت از پروندۀ معرفی فیلم در حال و هوای جین آستین رسیدیم. هفتۀ بعد و در آخرین قسمت این پرونده، به چند فیلم دیگر در فضای رمانتیک ویکتوریایی خواهیم پرداخت. تا بعد… .