مرز پرویزخان، نیازمند توجه بیشتر- فرزاد نویدی**


مرز پرویزخان، نیازمند توجه بیشتر- فرزاد نویدی**

کرمانشاه - ایرنا- «پرویزخان» یکی از مرزهای رسمی و بازارچه های پررونق ایران در شهرستان قصرشیرین استان کرمانشاه است که با توجه به بین المللی بودن و نقش برجسته آن در تجارت ایران با عراق، از نظر امکانات زیرساختی و رفاهی در حد یک مرز بین المللی نیست.

وزیر راه و شهرسازی در سفر به استان کرمانشاه و در بازدید از مرز رسمی پرویزخان خواستار ساماندهی این مرز شد.
در این سفر سالن تجاری پایانه مرزی پرویزخان توسط وزیر راه و شهرسازی افتتاح شد تا بخشی از مشکلات این مرز برطرف شود اما بخشی از مشکلات همچنان پابرجاست.
این مرز باتوجه به بین المللی بودن و اینکه تردد انسانی هم در آن انجام می شود به عنوان پیشانی کشورمان باید از نظر ظاهر و سیما و منظر در شان ایران باشد.
بخشی از محوطه این مرز اکنون خاکی است و در فصل بارندگی به دلیل تجمیع آب تبدیل به دریاچه می شود و تردد را در میان آب و گل و لای با مشکل روبرو می کند و این وضعیت در فصل گرما نیز منجر به تولید گرد و غبار می شود.
نبود زیرساخت ها در این مرز به یکی از مطالبات اصلی فعالان این مرز تبدیل شده به طوریکه رانندگان از نبود جاده استاندارد و مناسب و همچنین خاکی بودن محوطه بازارچه همراه با چاله های فراوان گلایه دارند.
از این بازارچه سالانه بیش از 2 میلیارد دلار صادرات انجام می شود که انتظار می رود بخشی از درآمدهای ناشی از حق عوارض و گمرک صرف بهسازی و ساماندهی فضای بازارچه شود.
تردد خودروهای ترانزیتی و کامیون ها از این مرز منجر به از بین بردن زیرساخت جاده های استان و همچنین جاده منتهی به مرز شده که می طلبد بخشی از درآمدهای بازارچه صرف ترمیم این جاده ها شود.
براساس اعلام اداره کل حمل و نقل و راهداری استان کرمانشاه در 10 ماه سپری شده از سال جاری 121 هزار و 309 کامیون ترانزیتی از مرز پرویزخان تردد داشته است که تعداد کامیون های ترانزیتی خارجی 48 هزار و 333 کامیون و کامیون های ایرانی نیز 72 هزار و 976 مورد بوده است.
همچنین براساس اعلام اداره کل گمرکات استان کرمانشاه در 10 ماه سپری شده از سال جاری 2 میلیارد و 191 میلیون و 19 هزار و 461 دلار کالا به وزن چهار میلیون و 563 هزار و 909 تن از طریق گمرکات و بازارچه های مرزی استان کرمانشاه به خارج از کشور صادر شد که از این میزان 966 میلیون و 487 هزار و 133 دلار آن با وزن 2 میلیون و 357 هزار و 436 تن از طریق گمرک پرویزخان به خارج از کشور صادر شده است.
استان کرمانشاه 2 مرز رسمی و بین المللی پرویزخان و خسروی در شهرستان قصرشیرین دارد که این مرزها به استناد آمار صادرات، واردات و ترانزیتی که از سوی گمرک منتشر می شود، تاثیر بسزایی در تجارت ایران با عراق دارند.
مرز پرویزخان هم مرز با بخش کُردنشین کشور عراق و خسروی نیز هم مرز با بخش عرب نشین این کشور است و از گذشته های دور محل داد و ستد ایرانیان و عراقی ها بوده و این مقوله امروز رسمی تر شده است.
مرز پرویزخان در شهرستان قصرشیرین به صورت رسمی در سال 86 تاسیس و راه اندازی شد که هم مرز با اقلیم کردستان عراق و در همسایگی استان سلیمانیه قرار دارد.
هم اکنون عمده کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان قصرشیرین با مناطق کردنشین عراق به ویژه شهرهای کلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و کرکوک در بخش مرکزی این کشور انجام می شود.
نزدیکی فرهنگ 2 منطقه مرزی استان کرمانشاه و سلیمانیه عراق به دلیل همزبان بودن از مهمترین عوامل رونق اقتصادی و تجاری این بازارچه مرزی است.
پرویزخان اکنون یکی از مرزهای راهبردی و مهم کشورمان است که 54 درصد صادرات غیرنفتی کشورمان به عراق را به خود اختصاص داده و نقش کلیدی و حیاتی در جذب بازار این کشور همسایه دارد.
مرز پرویزخان که در مسیر راه ابریشم قرار دارد، نزدیکترین راه ارتباطی از طریق عراق و سوریه به طول 900 کیلومتر به کشورهای اروپایی است و در زمان کنونی که کشور عراق در زمینه زیرساخت ها و اقتصاد وضعیت خوبی ندارد بهترین مسیر برای سرمایه گذاری در این کشور و کردستان عراق است.
شهرستان مرزی قصرشیرین در غرب کرمانشاه با بیش از 27 هزار تن جمعیت، با عراق 186 کیلومتر مرز دارد که در امتداد این مرز، 2 معبر رسمی پرویزخان و خسروی قرار دارد که مبادلات اقتصادی، تجاری و صادرات کالا به اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق از این 2 مرز انجام می شود.
روزانه 800 تا یک هزار و 200 دستگاه کامیون کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان به اقلیم کردستان عراق و همچنین 500 دستگاه کامیون کالا از طریق مرز رسمی خسروی به حوزه حکومت مرکزی عراق (بخش مرکزی) صادر می شود.
همچنین روزانه به طور میانگین 600 دستگاه تانکر سوخت رسان عراقی و ایرانی از مبدا اقلیم کردستان عراق از طریق مرز رسمی پرویزخان به مقصد بنادر جنوبی کشورمان، وارد خاک جمهوری اسلامی ایران می شود.
مرزهای اقتصادی یکی از محورهای توسعه استان کرمانشاه هستند که می توانند در رفع بیکاری 21 درصدی و ایجاد رونق اقتصادی استان نقش مهمی را ایفا کند.
توجه به زیرساخت ها و تامین نیاز تجار و بازارگانان و فعالان مرزها هم می تواند به آنان انگیزه بدهد تا بهتر و بیشتر در راستای سرمایه گذاری در مرزهای اقتصادی تلاش کنند.
مرزهای اقتصادی می توانند فرصت بسیار مناسبی برای توسعه استان کرمانشاه باشند که باید وضعیت این مرزها به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد و مشکلات آنها نیز مرتفع شود.
آسفالت کردن محوطه و ایجاد زیرساخت های مناسب از جمله محل استراحت مناسب برای رانندگان کار غیرممکن و نشدنی نیست و تنها همت مسئولان را می طلبد.
3033/8066

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه تجارت

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


رابطه جنسی زیر دوش آب در حمام با همسر خوب است یا بد؟