6 اثر فرهنگی ناملموس ثبت ملی شده در شهرستان کمیجان رونمایی شد


6 اثر فرهنگی ناملموس ثبت ملی شده در شهرستان کمیجان رونمایی شد

اراک- ایرنا- 6 اثر فرهنگی ناملموس کمیجان که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده عصر روز پنجشنبه با حضور جمعی از مسئولان استان مرکزی در این شهرستان رونمایی شد.

فرماندار شهرستان کمیجان در حاشیه این آیین رونمایی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: کمیجان بعد از اراک در جایگاه دوم آثار ملی ثبت شده ناملموس استان قرار گرفته که این مهم نشان از غنای فرهنگی و جایگاه والای تاریخی و هنری این خطه است.
«ابراهیم رستمی» گفت: « قالی بزچلو» با قدمت ۱۵۰ساله از داشته‌های فرهنگی این شهرستان است که سبقه صادرات به کشورهای اروپایی و همسایه را دارد و نمونه‌ای از آن در موزه‌های بزرگ بین المللی نیز نگهداری می‌شود.

وی افزود: این شهرستان دارای ظرفیت های بالایی در حوزه میراث فرهنگی،جاذبه های تاریخی و طبیعی است که باید در صیانت و حفاظت از آن بیش از پیش کوشا بود تا بتوان این میراث گرانبها را به نسل آتی سپرد.
فرماندار شهرستان کمیجان گفت: یکی از آثار ثبت ملی فرهنگ ناملموس این شهرستان داستان گورجو قیزی و بالاممد در ساز عاشیق‌های بزچلو است که روایتی عاشقانه بوده و در قرن‌های متمادی توسط عاشیق‌های شهرستان کمیجان نقل می‌شده است و روایت آن تا لحظه کنونی نیز ادامه دارد.

رستمی توضیح داد: روایت عاشقی فردی از دیار بزچلو یا شهرستان کمیجان با دختری اهل گرجستان است که در بخش‌های مختلف آن صحنه‌های غم و شادی و وصال و فراق را به‌تصویر می‌کشد و با درونمایه طنز خود خنده به لبان مخاطبان خود می‌نشاند که این داستان زمستان سال ۹۶ به ثبت ملی رسیده است.
وی ادامه داد: آیین مونجوق سالماق در شهر کمیجان و مراسم سوت آشی در منطقه فرهنگی بزچلو نیز از دیگر آثار ثبت ملی این خطه است که مراسم سوت آشی در شهرستان کمیجان هرسال در نیمه دوم اردیبهشت یا نیمه اول خرداد برگزار می‌شود.

فرماندار کمیجان خاطرنشان کرد: این مراسم مفرح مربوط به تعطیلات جمعه است که خانواده‌های این منطقه در کنار آب‌های جاری گرد هم آمده و دیگ‌های سوت‌آشی یا آش شیر را که مرکب از بلغور گندم و شیر تازه دام است برپا می‌کنند و این مراسم که سال ۹۷ به ثبت ملی رسیده از جهات گوناگون بسیار مورد توجه است، به‌صورتی‌که در این روز توجه ویژه‌ای به افراد تهی‌دست می‌شود و تعاون و همکاری و سرزندگی از ویژگی‌های بارز آن است.
رستمی گفت: کاربرد ماماتَک در طب سنتی منطقه بزچلو نیز یکی دیگر از آثار ناملموس ثبت شده این شهرستان در فهرست آثار ملی کشور است و ماماتک ضماد یا خمیر تشنه سفتی است که از ترکیب آرد گندم، خاکه قند و بزاق دهان حاصل می‌شود و در شهرستان کمیجان از آن برای سربازکردن دمل‌های دردناک زیرپوستی و تخلیه عفونت آن‌ استفاده می‌شود، به‌شکلی که بعد از تهیه ضماد آن را با پارچه بر روی محل عفونت می‌بندند و این ضماد به علت تشنه‌بودن، به‌صورت آرام آرام شروع به مکیدن عفونت نموده و منجر به سربازکردن و تخلیه عفونت می‌شود.

وی افزود: این شیوه کاربردی ماماتک در طب سنتی منطقه بزچلو در تسال ۹۸ به ثبت ملی رسیده است.

فرماندار کمیجان در خصوص اثر ناملموس داستان تیلیم‌خان و مهری در ساز عاشیق‌های منطقه ساوه نیز گفت: اگرچه حکیم تیلیم‌خان متولد روستای مراغه شهرستان ساوه است و داستان عاشقانه تیلیم‌خان و مهری که در حدود ۲ قرن است توسط عاشیق‌های این منطقه روایت می‌شود، اما با توجه به اینکه وی در هنر عاشیقی شهرستان کمیجان نیز دارای نقش تاریخی و بسیار پررنگی داشته با تلاش‌های مؤسسه آرمان بهادران بزچلو این داستان در تیرماه سال ۹۸ در فهرست میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسید.

رستمی خاطرنشان کرد: برگزاری مراسم مونجوق سالماق در شهر کمیجان به فهرست آثار ناملموس ملی پیوسته و به عنوان یک داشته فرهنگی با ارزش مطرح است.

وی با بیان اینکه فرهنگ به عنوان هویت و اصالت قومی اهمیت زیادی دارد، گفت: کلیت فرهنگ از خرده فرهنگ‌ها و اجزای بومی متعددی تشکیل شده که باید ضمن شناساندن و حفظ آن‌ها در حوزه کارویژه‌هایی که این رسوم و ایین‌ها در رفتارشناسی و انسجام قومی دارند بیشتر تعمق شود.

استان مرکزی با ۱۲ شهرستان و یک میلیون و ۴۱۴ نفر جمعیت در قلب ایران واقع شده که کمیجان یکی از شهرستان‌های تابع آن است.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه مرکزی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


فیلم/ هواشناسی؛ بارندگی در کرمان شدید است؛ مردم خراسان جنوبی منتظر بارش‌های سیل‌آسا باشند