نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان


نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

نداشتن رحم مادرزادی، یک اتفاق نادر است که در اثر سندرم MRKH رخ می‌دهد و وضعیتی است که باعث می‌شود واژن و رحم از...

نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

نداشتن رحم مادرزادی، یک اتفاق نادر است که در اثر سندرم MRKH رخ می‌دهد و وضعیتی است که باعث می‌شود واژن و رحم از بین برود، یا ضعیف شود.

در این مقاله می‌خوانید:

  • نداشتن رحم مادرزادی یا سندروم MRKH
  • انواع سندرم MRKH
  • سندرم MRKH چقدر شایع است؟
  • علائم سندرم MRKH چیست؟
  • علت نداشتن رحم مادرزادی چیست؟
  • تشخیص سندروم MRKH
  • آیا درمانی برای سندرم MRKH وجود دارد؟
  • پیشگیری از سندروم نداشتن رحم مادرزادی
  • آیا زنان مبتلا به سندرم MRKH می‌توانند بچه‌دار شوند؟
  • عوارض سندرم MRKH برای سلامتی چیست؟
  • خلاصه

سندرم نداشتن رحم مادرزادی یا سندروم MRKH

در بیشتر موارد سندرم MRKH تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ به‌طور طبیعی عمل می‌کنند و اندام‌های تناسلی خارجی و مجرای ادرار هم تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند، اما در انواع خاصی از این سندرم، اندام‌هایی مانند کلیه‌ها و ستون فقرات ممکن است به درستی تشکیل نشوند.

در بیشتر موارد سندرم MRKH تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ به‌طور طبیعی عمل می‌کنند و اندام‌های تناسلی خارجی و مجرای ادرار هم تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند.

ممکن است بعضی از خانم‌ها در طول سال‌های نوجوانی خود که قاعدگی ندارند، متوجه شوند به سندرم MRKH مبتلا هستند. در موارد دیگر، به دلیل کوتاه و باریک بودن مجرای واژن، مقاربت جنسی دردناک یا غیرممکن می‌شود.
داشتن رحم و واژن توسعه‌نیافته، حاملگی را بدون کمک پزشکی غیرممکن می‌کند. اما اگر شخص تخمدان‌های سالمی داشته باشد، گزینه‌هایی مانند IVF (لقاح آزمایشگاهی) و رحم جایگزین می‌تواند به بچه‌دار شدن کمک کند.
نام‌های دیگر سندرم MRKH عبارتند از:

نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

انواع سندرم MRKH

دو نوع سندرم MRKH وجود دارد:
نوع 1: افراد مبتلا به این نوع سندرم دارای تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ هستند که به طور طبیعی کار می‌کنند اما واژن، دهانه رحم و رحم بالایی مسدود شده یا از بین رفته است. در این نوع، هیچ اندام دیگری تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد.
نوع 2: افراد مبتلا به این نوع سندرم دارای واژن، دهانه رحم و رحم فوقانی مسدود یا از دست‌رفته، مشکلات لوله‌های فالوپ، تخمدان‌ها، ستون فقرات، کلیه‌ها یا سایر اندام‌های خود هستند.


سندرم MRKH چقدر شایع است؟

این سندروم تقریبا در یک نفر از چهار هزار و 500نوزاد دختر رخ می‌دهد.
نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

علائم سندرم MRKH چیست؟

علائم سندرم MRKH بسته به نوع آن می‌تواند متفاوت باشد. در بسیاری از موارد، نداشتن قاعدگی (آمنوره) تا 16سالگی ممکن است نشانه عدم رشد رحم یا واژن باشد. اگر تخمدان‌ها به طور طبیعی کار کنند، ممکن است همچنان تغییرات خلقی یا سایر علائم مرتبط با قاعدگی بدون خونریزی را داشته باشید.
به این دلیل که شما کروموزوم‌ها و هورمون‌های زنانه دارید، رشد جنسی معمولی خواهید داشت. ممکن است زمانی که برای اولین بار رابطه جنسی دارید، مشکل یا درد را تجربه کنید چون واژن شما نازک‌تر، باریک‌تر و کوتاه‌تر از واژن معمولی است.
در صورت ابتلا به نوع دوم سندرم MRKH، ممکن است این شرایط را داشته باشید:

نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

علت سندرم نداشتن رحم مادرزادی چیست؟

محققان مطمئن نیستند چه چیزی باعث این شرایط می‌شود، اما ژن‌ها و کروموزوم‌ها در آن نقش دارند. در این سندروم، سیستم تولید مثل در چند هفته اول رشد جنین، رشد می‌کند. لوله‌های فالوپ، رحم، دهانه رحم و واژن فوقانی از مجاری مولر تشکیل می‌شوند. اما مجاری مولرین به پایان نمی‌رسد.

تشخیص سندروم MRKH

پزشکان در اکثر موارد، سندرم MRKH را زمانی تشخیص می‌دهند که نوجوان اولین دوره قاعدگی خود را تجربه نکند. اولین قدم در تشخیص این بیماری، انجام معاینه فیزیکی است. سپس پزشک آزمایش‌هایی مانند سونوگرافی یا ام آری آی را تجویز می‌کند تا بررسی کند که آیا رحم، لوله‌های فالوپ، کلیه‌ها یا سایر اندام‌ها تحت تاثیر قرار گرفته‌اند، یا نه. ممکن است برای بررسی سطح هورمون‌ها آزمایش خون هم تجویز شود.

پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با مراکز آزمایشگاه

نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

آیا درمانی برای سندرم MRKH وجود دارد؟

درمان این مشکل به علائم آن بستگی دارد. درمان می‌تواند شامل گزینه‌های جراحی و غیرجراحی مثل واژینوپلاستی، اتساع واژن و پیوند رحم باشد.
گشادکننده واژن، یکی از درمان‌هایی است که پزشک برای کمک به کشش واژن توصیه می‌کند. گشادکننده‌ها از پلاستیک یا سیلیکون ساخته می‌شوند و طول و عرض آن‌ها متفاوت است.

1- گشادکننده واژن

گشادکننده واژن، یکی از درمان‌هایی است که پزشک برای کمک به کشش واژن توصیه می‌کند. گشادکننده‌ها از پلاستیک یا سیلیکون ساخته می‌شوند و طول و عرض آن‌ها متفاوت است. این دستگاه‌ها شبیه آلت تناسلی هستند که به گشاد شدن و کشش داخل واژن کمک می‌کنند. پزشک بهترین راه برای استفاده از گشادکننده واژن را به شما توضیح خواهد داد.

2- واژینوپلاستی

واژینوپلاستی، یک روش جراحی برای ایجاد واژن است. روش‌های مختلفی برای انجام واژینوپلاستی وجود دارد، اما بیشتر آنها شامل ایجاد سوراخ و پوشاندن آن با بافتی از قسمت دیگری از بدن شما است.

بیشتر بخوانید: عمل واژینوپلاستی چیست؟

نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

3- پیوند رحم

پیوند رحم می‌تواند به فرد مبتلا به سندرم MRKH اجازه بارداری بدهد. در این روش، رحم اهداکننده در داخل بدن فرد بیمار قرار می‌گیرد. پیوند رحم به افراد مبتلا به MRKH فرصتی برای بارداری و زایمان می‌دهد. پیوند رحم به طور گسترده در دسترس نیست، اما می تواند یک درمان امیدوارکننده در آینده باشد.

پیشگیری از سندروم نداشتن رحم مادرزادی

هیچ راهی برای پیشگیری از آن وجود ندارد.

آیا زنان مبتلا به سندرم MRKH می‌توانند بچه‌دار شوند؟

بله، افراد مبتلا می‌توانند بچه‌دار شوند. اگر تخمدان‌ها خوب کار کنند، می‌توان تخمک‌ها را با استفاده از آی وی اف بارور کرد.

بیشتر بخوانید: بارداری با تنبلی تخمدان ممکن است؟

نداشتن واژن مادرزادی، راهکار و درمان

عوارض سندرم MRKH برای سلامتی چیست؟

افراد مبتلا به سندرم MRKH نوع دو ممکن است در سایر اندام‌ها مانند کلیه‌ها، ستون فقرات یا قلب مشکلاتی داشته باشند. سایر عوارض سلامتی رایج در افراد مبتلا به سندرم MRKH نوع دو عبارتند از:

  • مشکلات مهره‌ای
  • اسکولیوز
  • ناهنجاری‌های کلیوی مانند نداشتن یک یا هر دو کلیه
  • افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه، عفونت‌های مجاری ادراری و انسداد حالب
  • از دست دادن شنوایی
  • مشکلات قلبی

بجز ناتوانی در بارداری یا داشتن فرزند بیولوژیکی، شرایطی مانند آندومتریوز می‌‌تواند در افراد مبتلا رخ بدهد. عوارض عاطفی مرتبط هم وجود دارد.

خلاصه

فهمیدن اینکه آیا به سندرم MRKH یا نداشتن رحم مادرزادی دچار هستید، یا نه، بسیار سخت است. اگر چنین شرایطی داشته باشید، ممکن است تا سال‌های نوجوانی که پریود را تجربه نمی‌کنید، متوجه آن نشوید. این مشکل باعث استرس می‌شود و بر توانایی بارداری و داشتن رابطه جنسی تاثیر می‌گذارد. در برخی موارد، باعث ایجاد مشکلاتی در سایر اندام‌ها می‌شود و خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها را افزایش می‌دهد. واژینوپلاستی و پیوند رحم، از روش‌های درمان این مشکل هستند.

برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

چگونه سوانح هوایی سرنوشت سیاسی کشورها را تغییر داد؟