درمان افسردگی با قرص بوپروپیون


افسردگی اختلالی است که ممکن است برای هر فردی بنا به دلایل مختلف اتفاق...
افسردگی اختلالی است که ممکن است برای هر فردی بنا به دلایل مختلف اتفاق بیفتد. استفاده از داروها و قرص های ضد افسردگی ممکن است اولین گزینه ای باشد که برای درمان افسردگی به ذهن شما می آید. اما بهتر است قبل از مصرف این داروها این نکته را یادآور شویم که مصرف بی‌رویه و […]

درمان افسردگی با قرص بوپروپیون

افسردگی اختلالی است که ممکن است برای هر فردی بنا به دلایل مختلف اتفاق بیفتد. استفاده از داروها و قرص های ضد افسردگی ممکن است اولین گزینه ای باشد که برای درمان افسردگی به ذهن شما می آید. اما بهتر است قبل از مصرف این داروها این نکته را یادآور شویم که مصرف بی‌رویه و بدون تجویز پزشک نه تنها افسردگی را درمان نمی‌کند بلکه باعث ایجاد مشکلات جدی‌تری برای فرد مصرف‌کننده می‌شود.

قرص بوپروپیون چیست؟

بوپروپیون (Bupropion) یک داروی ضدافسردگی آتیپیک است که به‌ عنوان داروی کمک به ترک سیگار نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. بوپروپیون پس از سرترالین، سیتالوپرام و فلوکستین چهارمین ضدافسردگی است که در آمریکا تجویز می‌شود. این دارو آستانه تحریک تشنج را پایین می‌آورد و در متون پزشکی از قدرت تشنج‌زایی آن یاد شده‌ است. بوپروپیون در درمان افسردگی با بسیاری از داروهای متداول بدون آنکه موجب افزایش وزن یا اختلالات جنسی در فرد شود، برابری می‌کند.

بوپروپیون و ترک سیگار:

– بوپروپیون اشتیاق به نیکوتین را کم می‌کند و از علائم ترک آن می‌کاهد.
– دوره درمان ۷ تا ۱۲ هفته طول می‌کشد.
– در ۱۰ روز اول فرد مصرف سیگار را قطع می‌کند.
– میزان مؤثر بودن آن مانند جایگزینی با نیکوتین است.
– این دارو شانس ترک سیگار را پس از ۳ ماه دو برابر می‌کند.

این دارو به صورت قرص‌های 50، 100 و 150 میلی‌گرمی تهیه می‌شود.

چنانچه دچار افسردگی خفیف شده اید و تمایلی ندارین برای درمان آن به انواع داروهای شیمیایی متوسل شوید پیشنهاد می کنیم لینک های زیر را بخوانید.

موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی:

موارد مصرف افسردگی
ترک سیگار
اختلال پیش فعالی
کمبود میل جنسی
چاقی
عوارض بی‌قراری، اضطراب، بی‌خوابی، تب، خشکی دهان، سردرد یا میگرن، گیجی، تکرر ادرار، تهوع و استفراغ، یبوست، افزایش تعریق و راش‌های پوستی
تداخل دارویی کاربامازپین، فرآورده‌های حاوی نیکوتین، لوودوپا، ریتوناویر، الکل، لوودوپا، فنوتیازین‌ها، قطع یک باره و اخیر بنزودیازپین‌ها

مقدار و نحوه مصرف

درمان افسردگی با قرص بوپروپیون

میزان دقیق مصرف این دارو حتما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. لازم به ذکر است که از میزان حداکثر دوز تعیین شده در هر وعده و نیز میزان دوز به تنهایی نباید فراتر رفت. بی‌خوابی در شروع درمان را می‌توان با حذف دوز شبانه دارو، کاهش داد. در بیماران دچار اختلال کبدی و کلیوی نیز بایستی دوز را کاهش داد.

توجه: بوپروپیون باعث القاء تشنج شده لذا در بیماران صرعی منع مصرف دارد. همچنین در بیماران دچار بی‌اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی که نسبت به این عارضه مستعدترند و نیز در کسانیکه در حال ترک الکل یا بنزودیازپین هستند نیز منع مصرف دارد. لذا بایستی با نهایت احتیاط در بیماران دارای سابقه تشنج و سایر عوامل مستعدکننده مثل سیروز شدید کبدی یا تومورهای سیتم عصبی مرکزی، به کار رود. همچنین مصرف این دارو در بیماران دوقطبی و سایکوتیک بایستی با احتیاط باشد در چنین بیمارانی استفاده از این دارو جهت ترک سیگار ممکن است ممنوع باشد.

توجه: در صورتیکه میزان مصرف دارو زیر mg/day 450 باشد، احتمال تشنج کمتر می‌گردد، همچنین، مصرف دارو به‌صورت دوزهای منقسم (در سه دوز مساوی) ‌این احتمال را کمتر می‌کند. در هنگام افزایش میزان دارو، نباید بیش از 100 میلی‌گرم ظرف 3 روز اول افزایش یابد.

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

به دلیل افزایش ریسک خودکشی در بیماران افسرده، استفاده از این دارو در مراحل اولیه درمان تا زمان بهبودی بایستی با نظارت دقیق بیمار باشد. بوپروپیون می‌تواند باعث افزایش تیک در کودکانی که دچار ADHD و سندرم توره هستند، شود. در مصرف همزمان فرآورده‌های حاوی نیکوتین برای ترک سیگار می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود. با مصرف دارو اگر بیمار در معرض آفتاب قرار بگیرد، ممکن است حساسیت به نور افزایش یابد. به دلیل افزایش ریسک عوارض جانبی خطرناک در نوزاد، شیر دادن حین درمان توصیه نمی‌شود. داروهای ضدافسردگی ریسک خودکشی را در کودکان، نوجوانان و جوانان (24-18 سال) ‌مبتلا به افسردگی و یا سایر اختلالات سایکوتیک افزایش می‌دهند. بیماران باید از این لحاظ به طور مرتب تحت نظر باشند.

منبع: گروه سلامت ستاره