سیاست خارجی آمریکا دچار سردرگمی شده است


سیاست خارجی آمریکا دچار سردرگمی شده است

آنکاراـ ایرناـ کارشناسان سیاسی ترک با انتشار مقاله و یا شرکت در میزگردهای سیاسی شبکه های تلویزیونی، سیاست خارجی آمریکا علیه کشورهای منطقه به ویژه ترکیه را دوگانه و همراه با سردرگمی عنوان کردند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، هفته گذشته در پی محکومیت قضایی آندرو برونسون کشیش آمریکایی در ترکیه، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در پیامی توئیتری تهدید کرد که به دلیل بازداشت طولانی مدت این کشیش متهم به جاسوسی، ترکیه را هدف تحریم های سنگین قرار می دهد.
پیش از موضوع گیری ترامپ، مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور از رفتار ترکیه در خصوص تغییر وضعیت کشیش برونسون استقبال کرد که این دوگانگی در واکنش مقامات کاخ سفید حاکی از اختلاف نظرهای میان آنها و سر درگمی حاکم بر سیاست خارجی این کشور از سوی کارشناسان ترک توصیف شد.
ایلنور چویک مشاور ارشد اردوغان با انتشار مقاله ای تحت عنوان 'چاووش اوغلو توضیح می دهد اما مایک پمپئو چاره ای ندارد' در روزنامه ینی بیرلیک نوشت: تهدید توییتری ترامپ و تحریم دو وزیر ترک از سوی آمریکا باعث شد تا مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه به صورت تلفنی و نیز حضوری در سنگاپور با همتای خود مذاکره و تاکید کند که ترکیه زیر بار تهدید و زبان زور نمی رود.
به نوشته او، مایک پمپئو نیز با گوش کردن به صحبت های چاووش اوغلو، در مصاحبه با خبرنگاران این مذاکره دوجانبه را مثبت ارزیابی کرد اما صداهای شنیده شده از کاخ سفید بلافاصله پس از اظهارات پمپئو، تندتر و شدیدتر بود که این حاکی از آن است که اختلافات زیادی میان مقامات آمریکایی بر سر چگونگی روابط با آنکارا وجود دارد.
وی افزود: وزیر خارجه آمریکا، از رفتار ترکیه در خصوص کشیش برونسون راضی است و در برابر مواضع بحق چاووش اوغلو به رغم پذیرش آن سکوت می کند چرا که کاری از دست وی برنمی آید.
وی تاکید کرد: شواهد و گزارش های موجود در نشریات آمریکایی و انگلیسی نشان می دهد که گروهی از تصمیم گیران کاخ سفید بر جلب حمایت مسیحیان افراطی اصرار دارند و ترمیم روابط با ترکیه را در اولویت های بعدی قرار می دهند.
فاطمه اوزکان روزنامه نگار و کارشناس سیاسی ترک با انتشار مقاله ای تحت عنوان 'ترامپ، رضایت اوانجلیست ها را می خواهد' به موضوع تحریم دو وزیر ترک از سوی آمریکا به دلیل محکومیت حبس کشیش برونسون در ازمیر پرداخت و نوشت: جلب حمایت مسیحیان صهیونیست(اوانجلیست ها) در جامعه آمریکایی در اولویت کاری شخص ترامپ و حلقه فکری نزدیک به وی در کاخ سفید قرار گرفته است و در این راستا آنها حاضر به هزینه دادن نیز شده اند به طوری که حتی متحد و هم پیمان خود در ناتو را بسیار آزرده و تحریم می کنند.
وی افزود: ترامپ، پیروزی در انتخابات میان دوره ای کنگره را به ارتقای سطح روابط با ترکیه ترجیح داده است اما بعضی از اطرافیان وی از جمله مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور با انتشار پیام های توییتری و یا اظهار نظرهای معتدل، مخالفت خود با سیاست تهدید و تحریم علیه ترکیه را بسیار نرم و لطیف ابراز کرده اند.
حسن اونال تحلیلگر مسائل خاورمیانه و استاد روابط بین الملل دانشگاه آتیلیم آنکارا نیز عصر روز گذشته در پاسخ به سوال مجری شبکه هالک .تی.وی مبنی بر علت دوگانگی در سیاست خارجی آمریکا اظهار کرد: رفتار تند و تهدید آمیز ترامپ علیه ترکیه را می توان به علت تاثیر حلقه اوانجلیست های کاخ سفید بر رییس جمهوری این کشور دانست و از سوی دیگر می بینیم که واشنگتن در موضوع منبج سوریه با آنکارا همکاری می کند که این موضوع نیز، تاثیرگذاری حلقه دیگری از مقامات کاخ سفید از جمله وزیر خارجه این کشور بر ترامپ را نمایندگی می کند.
فاتح چکیرگه روزنامه نگار و کارشناس سیاسی ترک نیز با انتشار یادداشتی تحت عنوان 'بحران در روابط آمریکا و ترکیه تا کجا ادامه دارد؟' در روزنامه حریت نوشت: همکاری دو کشور آمریکا و ترکیه در منبج سوریه به منظور ایجاد مناطقی امن، پیشنهاد وزیر خارجه آمریکا به چاووش اوغلو مبنی بر فروش موشک پاتریوت به ترکیه و توقف خرید اس.400 از روسیه، تحریم دو وزیر ترک از سوی واشنگتن به تلافی دستگیری و محکومیت کشیش برونسون در ازمیر، ارسال سلاح به نیروهای حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک) از سوی آمریکا به رغم اعتراضات مقامات ترکیه نسبت به این اقدام و بسیاری از سیاست های دوگانه آمریکا علیه ترکیه حاکی از سردرگمی در سیاست خارجی این کشور به خصوص با ترکیه است که از اختلافات میان حلقه های فکری گوناگون اطراف ترامپ در کاخ سفید ناشی می شود.
هفته گذشته در پی محکومیت قضایی آندرو برونسون کشیش آمریکایی در ترکیه، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در پیامی توئیتری تهدید کرد که به دلیل بازداشت طولانی مدت این کشیش متهم به جاسوسی، ترکیه را هدف تحریم های سنگین قرار می دهد.
سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید نیز هفته گذشته طی مصاحبه ای اعلام کرد که واشنگتن به علت آزاد نشدن آندرو برانسون کشیش آمریکایی بازداشت شده در ترکیه، وزرای دادگستری و کشور ترکیه را تحریم می کند.
وی اظهار کرد: 'ما معتقدیم که برونسون قربانی یک اقدام ناعادلانه و غیر قابل توجیه از سوی دولت ترکیه شده است.'
استیون منوشن وزیر خزانه داری آمریکا نیز اعلام کرد که 'بازداشت ناعادلانه کشیش برانسون و محاکمه ادامه دار او توسط ترکیه، غیرقابل قبول است.'
وزارت امور خارجه ترکیه نیز در واکنش به این اقدام واشنگتن با صدور بیانیه ای اعلام کرد: ''تصمیم آمریکا در تحریم سلیمان سویلو وزیر کشور و عبدالحمید گل وزیر دادگستری ترکیه نه با اصول دولتی انطباق دارد و نه قابل تشریح با مفاهیم حقوقی و عدالت است و تنها ماهیت مداخله جویانه در سیستم حقوقی ترکیه دارد.'
بر اساس تحریم وزارت خزانه داری آمریکا علیه این دو وزیر ترک، دارایی‌ آنها طبق اختیارات دستگاه قضایی آمریکا توقیف و مراوده تجاری با آنها ممنوع می شود.
وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه خود دولت ایالات متحده آمریکا را به انصراف از این تصمیم فرا خوانده و اعلام کرد: به این موضع تهاجمی که هیچ مشکلی را نیز حل نخواهد کرد، بدون اتلاف وقت پاسخ متقابل خواهیم داد.
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه نیز در واکنش به تصمیم آمریکا در تحریم دو وزیر ترک اعلام کرد که 'اقدام آمریکا در تحریم دو وزیر ترکیه ای بدون ‌پاسخ نخواهد ماند.'
وی طی مطلبی در توئیتر خود تاکید کرد: تا زمانی که آمریکا نپذیرفته باشد که نمی تواند با این شیوه به خواسته های غیرحقوقی خود دست یابد، قادر به حل اختلافات نخواهیم بود.
درخواست قلدرمابانه ترامپ مبنی بر آزادی کشیش دستگیر شده آمریکایی و نیز اعلام تحریم آمریکا علیه دو وزیر کشور و دادگستری ترکیه که از یاران نزدیک اردوغان محسوب می شوند و نقش محوری در پیگیری پرونده های ترور، کودتا و گولن داشته اند، موجی از همبستگی را در میان فعالان سیاسی، رسانه ها و مردم ترکیه ایجاد کرد به طوری که احزاب و چهره های منتقد دولت نیز اقدام آمریکا را در این زمینه تقبیح کردند.
چهار حزب عدالت توسعه، جمهوری خواه خلق، حرکت ملی و نیک ترکیه با انتشار بیانیه ای مشترک در واکنش به این اقدام آمریکا اعلام کردند: ما به تهدیدهای آمریکا با همبستگی و عزم مشترک ملت خود 'نه' می گوییم.
سه روز پیش رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه نیز در واکنشی که رسانه ها دیرهنگام عنوان کردند، به اقدام دولت آمریکا در تحریم وزیر کشور و دادگستری کابینه اش اعتراض کرد و گفت که ترکیه هم به طور متقابل وزیران آمریکا را تحریم می کند.
وی طی سخنرانی در کنگره شاخه زنان حزب عدالت و توسعه ترکیه افزود: در اقدامی متقابل ما هم دارایی وزیران کشور و دادگستری آمریکا را در ترکیه مسدود خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: اقدام اخیر آمریکا علیه ترکیه به خاطر پرونده آندرو برونسون کشیش آمریکایی زندانی، گامی سزاوار یک شریک راهبردی نیست.
اردوغان به صورت غیر مستقیم و خطاب به رییس جمهوری و مقامات آمریکا گفت: 'با دستگیری معاون سابق هالک بانک ترکیه که پیشتر 6 بار به آمریکا رفت و آمد داشته است، در تلاش مبادله با ما نباش'.
وی مسدود کردن دارایی وزیران کشور و دادگستری ترکیه در آمریکا به بهانه مداخله آنها در پرونده آندرو برونسون کشیش آمریکایی زندانی در ترکیه از سوی مقامات واشنگتن را غیر منطقی خواند.
رییس جمهوری ترکیه تاکید کرد: کسانی با سخنان تهدید آمیز و تحریم های بی ارزش در صدد مجبور کردن ترکیه به عقب نشینی هستند، این کشور و این ملت را اصلا نشناخته اند.
وی با بیان این که آمریکا نمی‌تواند با تکرار اشتباهات کشورهای اروپایی به موفقیتی دست یابد، ادامه داد: ترکیه اجازه نمی دهد که به عنوان ابزار و بازیچه سیاست داخلی کشورهای اروپایی و آمریکایی مورد سوء استفاده قرار گیرد.
آندرو برونسون کشیش آمریکایی در شهر ازمیر ترکیه تحت محاکمه‌ بوده و از نهم دسامبر 2016 (19 آذرماه 1395) در بازداشت موقت به سر می برد.
این کشیش آمریکایی به اتهام همکاری با کودتاگران ترکیه، همدستی با گروه های تروریستی، همکاری با گروه گولن و پ.ک.ک و نیز جاسوسی به نفع آمریکا به 35 سال زندان محکوم شده ولی حکم او قطعی نشده است.
برونسون در حال طی دوران بازداشت موقت خود بود ولی دادگاه ازمیر هفته گذشته با توجه به وضعیت جسمانی، حکم زندان وی را به حبس خانگی تبدیل کرد.
صدور این حکم و ادامه زندانی شدن این کشیش آمریکایی در ترکیه، تنش جدیدی را در روابط بین آنکارا و واشنگتن ایجاد کرد.
دادگاه کیفری شهر ازمیر ترکیه هفته گذشته درخواست وکیل این کشیش آمریکایی بازداشتی در ترکیه برای لغو حبس خانگی و ممنوعیت خروج وی از کشور را رد کرد.
جلسه بعدی دادگاه برونسون 50 ساله اهل کارولینای شمالی که بیش از دو دهه است در ترکیه زندگی می کند، قرار است 12 اکتبر سال جاری(20 مهر ماه 97) برگزار شود و ممکن است به تحمل حداکثر 35 سال زندان محکوم شود.
دولت آمریکا در یک سال و نیم سال گذشته همواره خواهان آزادی این کشیش بوده و محاکمه وی در این مدت جزو اختلافات آنکارا و واشنگتن بوده است.
مقامات واشنگتن معتقدند که این کشیش به علت خودداری آمریکا از استرداد فتح الله گولن متهم کودتای دو سال پیش، گرو گرفته و با هدف فشار بر دولت آمریکا زندانی شده است ادعایی که مقامات آنکارا آن را رد کرده و پرونده اون را یک پرونده حقوقی عادی و قضایی اعلام می کنند.
خاورم/1905

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه بین‌الملل

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


دانلود آهنگ اگر پرسیان یارو هاله محمد محمدی