سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
علیاکبر صالحی: نگذاشتیم ملت شهد عزتمندی را بچشند
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و از عاملان وضع موجود، به تازگی طی اظهاراتی در همایش غزه نماد مقاومت گفته است: انقلاب اسلامی توانسته است مبارزین فلسطینی را در یک بستر صحیح قرار داده و اسلام را برای آنها هم احیا کرد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، او در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه ایران و امام (ره) دین را احیا کرد، تصریح میکند: ما به خاطر اختلافات سیاسی که در داخل کشور داریم، نگذاشتیم ملت شهد عزتمندی را بهخوبی بچشند. [۱]
*مشخص نیست آقای صالحی از کدام اختلاف سیاسی تأثیرگذار صحبت میکند که اجازه نداده مردم طعم عزتمندی را بهخوبی بچشند!
مردم ایران تنها در طول سالهای اخیر، طعم عزت و بزرگی را در مقولاتی مثل محو دولت داعش با دستان باکفایت سردار سلیمانی، فائق آمدن بر تحریمهای آمریکا، دستگیری تفنگداران متجاوز آمریکا، گسترانیدن چتر امنیتی و اقتصادی ایران از دریای فارس تا دریای مدیترانه، خارج شدن بیکاری کشور از بحران، افزایش ضریب جینی و… چشیدهاند و اگرچه مثل تمام کشورهای دیگر دنیا با مشکلاتی مواجه هستیم اما این مشکلات هرگز نقضکننده عزتمندی نبوده است.
البته در این میان رخدادهای تلخی مثل هدیه گرفتن آقای صالحی از یک مقام آمریکایی برای نوهشان در قضیه برجام، بیدستاوردی برجام، عجله برای مذاکره با آمریکا و ناکارآمدی دولت اصلاحطلبان نیز بوده که کام مردم را تلخ کرده اما این تلخیِ جزئی، خدشهای بر عزت و وزانت ایران اسلامی نداشته است.
جالب آنکه پدیدآورندگان وضع موجود و تلخیهای پیشگفته هستند که این روزها در منابر از عدم احساس طعم عزتمندی مردم و مثلاً از لجن بودن شرایط کشور [۲] حرف میزنند...
***
تاجیک: «تَکرار میکنم» را تکرار نمیکنیم
محمدرضا تاجیک، فعال اصلاحطلب و از عاملان وضع موجود به تازگی در بخشی از یک مصاحبه که خبرآنلاین آنرا منتشر کرد در پاسخ به این سؤال که «آیا هنوز مردم به صحبتهای شخصیتی مانند محمد خاتمی اعتنا میکنند و آیا به صلاح است که او باز هم " تَکرار" کند؟» گفته است:
«آقای خاتمی هنوز شخصیتی مقبول میان مردم است. گرچه جریان اصلاحات ریزشهایی داشته، اما شخصیت آقای خاتمی فرای اصلاحطلبی مرسوم است، اما به خود ایشان هم گفتم که به صلاح نیست در انتخابات آینده «تکرار میکنم» را تکرار کنید، زیرا فضای سیاسی متفاوت شده است و مردم انتظار دارند که وعدهها از حالت شعار به عمل درآید. آقای خاتمی باید زمانی از مردم درخواست کند که با لبیک تمامعیار روبهرو شود و درحالحاضر چنین شرایطی مهیا نیست. »[۳]
*قبل از تاجیک هم موسوی لاری در سخنانی تأکید کرده بود که اصلاحطلبان در انتخابات آینده قطعاً دیگر تَکرار نخواهند کرد .[۴]
صدالبته رعایت این سطح از عقلانیت در اردوگاه اصلاحات جای خوشوقتی دارد و نشان میدهد که اعضای ستاد جریان چپ به روشنی هرچهتمامتر در جریان دستهگلی که طی ۶ سال اخیر در دولت، مجلس و شورای شهر به آب دادهاند، هستند.
معالوصف اما باید اشاره کرد که این عقلانیت صرفاً به کار خود این اشخاص میآید و به موجودیت آنها کمک خواهد کرد نه به رفع مشکلات مردم.
مردمی که با اشاره و تَکرار میکنم همین افراد رأی دادهاند و اکنون با کوهی از ناکارآمدی مواجه شدهاند.
آن عقلانیت و این بیفایدگی نشان میدهد که در رفتار سیاسی این روزهای اعضای ستاد جریان خاص جای یک «عذرخواهی بزرگ و پذیرش مسئولیت» خالیست.
به سخن دیگر اینکه آنها با تأکید بر اینکه دیگر تَکرار نمیکنیم خود را از ورطه انتقادات سیاسی در انتخاباتهای آتی خواهند رهاند اما بلاتکلیفی سیاسی مردمی که طی ۶ سال دولت اعتدال به این افراد اعتماد کردند چه میشود؟!
برخی معتقدند ستاد اصلاحات در موقعیت فعلی نیاز به تکرار افسانه ژاپنی «رونین» دارد.
قصهای درباره چند سامورائی که پس از عملکرد بد اربابشان و رفتارهای غیر قانونی که انجام دادند؛ همگی مجبور به خودکشی دستهجمعی شدند.
البته بدیهیست که منظور از تکرار افسانه در اینجا عذرخواهی رسمی تمامی اعضای ستاد اصلاحات از مردم و نظام اسلامی بابت پدید آوردن مشکلات و ناکارآمدیهای موجود در دولت، مجلس و شورای شهر است.
***
تودهنی جلایی پور به فرماندهان فتنه آینده؛ ایران «کشتی تایتانیک» نیست
روزنامه شرق به تازگی در گزارشی با اشاره به انجام یک نظرسنجی در سازمان بهزیستی نوشت: ادراک ما از آسیبهای اجتماعی در جامعه یک ادراک اغراق شده است.
شرق همچنین با اشاره به گفتههای تقی رستموندی، رئیس سازمان بهزیستی مینویسد:
۵۰ درصد از مخاطبان گفته بودند که فساد اقتصادی زیاد یا خیلی زیاد است اما وقتی به مصادیق فساد توجه کردیم، برای مثال، روی موضوع رشوه، بیش از ۷۰ تا ۷۵ درصد گفته بودند که نه رشوه دادند و نه رشوه گرفتند. یعنی این نشان میدهد چیزی که در واقعیت است با آن چیزی که مردم در ذهنشان نسبت به فساد اقتصادی وجود دارد، فاصله معناداری دارد.
در ادامه این گزارش که کانال امتداد آنرا بازنشر داده است، «حمیدرضا جلاییپور» جامعهشناس و از فعالان اصلاحطلب نیز مصاحبهای انجام داده و با اشاره به آمار مثبت کشور و لزوم واقعنمایی به جای سیاهنمایی تأکید میکند:
«از نظر جامعهشناسی، جامعه ایران یک "جامعه در حال فروریزی" نیست، مگر جامعه کاهگل است که فرو بریزد؟! براساس مجموعهای از شاخصها، ایران در مقایسه با سایر جوامع یک "جامعه متوسط" و مطالباتی است.»
او همچنین میافزاید:
ایران نه مثل فنلاند بالای جدول کشورها است نه مثل سومالی در پایین جدول است. مثلاً ایران بر اساس شاخص آموزش، بهداشت، درمان، امنیت جزء ۲۵ کشور جهان است و البته براساس شاخص فساد، رانتخوری و سرمایهگذاری پایین جدول است.
*صحبتهای جلاییپور را میتوان فصل نوینی در اظهارات سراسر سیاهنمایانه اعضای ستاد اصلاحات و تأکیدات آنها بر فروپاشی ایران دانست.
صحبتهایی دقیقاً بر خلاف آنچه که عباس عبدی، محمدرضا تاجیک، سعید حجاریان، حسامالدین آشنا، غلامرضا ظریفیان و مصطفی تاجزاده تأکید دارند.
ما در ادامه تعدادی از صحبتهای این افراد را که ملازم با القای «فروپاشی جامعه و نظام ایران» و بصورت کلی «سقوط کاپیتان»! است را به مخاطبان محترم ارائه میکنیم:
۱_ سعید حجاریان: دورنمای روشنی نداریم… چشمانداز منفی است .[۵]
۲_ عباس عبدی: جامعه ایران به بنبست رسیده و نمیتواند به بقای خود ادامه دهد [۶]… تبعیض و تحقیر پهلوی علیه مردم منجر به سقوط شد و جمهوری اسلامی هم دچار تبعیض است! [۷]… اکنون، جامعه ایران در مواجهه با وضعیتی غیر کارکردی است و چشماندازی هم برای خروج از آن وضعیت وجود ندارد .[۸]
۳_ محمدرضا تاجیک: ایران «کشتی تایتانیک» است که اسیر گرداب شده و در همین لحظات نیز مردم ایران هم دچار یک فروپاشی ذهنی شدهاند… ایران امروز کشوری دچار بیماریهای روانی، اقتصادی و سیاسی است که این امراض هماکنون در یک جا متقاطع و متراکم شده، ضمن اینکه ایران هم در شرایط فقدان تصمیم و تدبیر قرار دارد و همه چیز قفل شده است! (اشاره به محتوای یکی از مصاحبههای اخیر تاجیک )[۹]
۴_ غلامرضا ظریفیان: در زمینههای مختلفی در این سالها –در ایران- اتفاقات خوبی افتاده است، اما نمیتوان گزارشهای رشد و ارتقا ارائه کرد ![۱۰]
۵_ مصطفی تاجزاده: این جامعه لجن است. گرسنهایم و میخواهند بروند دریای مدیترانه .[۱۱]
قضاوت درباره صحبتهای مهم جلاییپور و اظهارات این فعالان ستادی اصلاحطلب که فقط طی ماههای اخیر منتشر شدهاند را به مخاطبان محترم وامیگذاریم.
در اینجا ذکر یک نکته ضروریست و آن اینکه معتقدان به فروپاشی نظام اسلامی و آنانکه حتی وعده زنده بودن جریان خود در «فردای براندازی» را نیز صراحتاً دادهاند اما به لحاظ آمار و ارقام دستشان تهی است و برای همین است که در صحبتهای آنها صرفاً گزارههای مندرآوردی و یا اقوالی مثل «همین که میبینید»، «دیگران میگویند»، «آشکار است» و نظرات غیر مستند تمام شخصی زیاد است.
ما در مجموعه وبلاگ مشرق طی ماههای گذشته بارها و بارها گفتههای سیاهنمایانه این افراد را با ارائه آمار و اسناد متفاوت و عموماً بینالمللی مقایسه کرده و قضاوت را بر عهده مخاطبان محترم گذاشتهایم.
در واقع به گواه همین آمار و ارقام ما معتقدیم که جمهوری اسلامی ایران در چهلمین سال عمر پر برکت خویش توانسته است دستاوردهای اقتصادی بزرگی داشته باشد که یکی از بارزترین آنها ارزان بودن نان، سوخت و مالیات در نظام جمهوری اسلامی ایران است.
صد البته در این میان و البته به مدد ناکارآمدیهای دولت محترم، مشکلاتی نیز دامن مردم و اقتصاد کلان کشور را گرفته است و مبنای اصلاحطلبان فوقالذکر برای القای فروپاشی کشور نیز به همین مشکلات است اما همانطور که اشاره شد آمارهای موجود حکایت از آن دارد که وضعیت کشور اگرچه با مشکلاتی مواجه است اما هرگز با «بحران اقتصادی» مواجه نیست و فرض فروپاشی اجتماعی و سیاسی نیز درباره ایران متصور نیست.
مگر آنکه القائات اشاره شده بتواند بروز و ظهور خیابانی پیدا کند (اشاره به گفتههای مداوم حجاریان در ایران زمینه)، گُر بگیرد و آنوقت است که باید همهچیز را به تقدیر و بصیرت مردم و خواص واگذار کرد...
***
۱_ http://www.irna.ir/fa/News/83177711
3_ https://www.khabaronline.ir/news/1224344
10_ mshrgh.ir/923844
11_ mshrgh.ir/891831