خواص عناب: دستور مصرف و آموزش چای عناب که باید بدانید!


خواص عناب: دستور مصرف و آموزش چای عناب که باید بدانید!

نمی‌دانم از خواص عناب شنیده اید یا نه ولی حداقل در ایران نوع قرمز رنگ آن معروف است و به عنوان یک داروی گیاهی برای کوچک و بزرگ استفاده می‌شود. در سراسر دنیا این میوه به شکل‌ها و رنگ‌های متنوعی وجود دارد. دارویی سنتی که برای سینه درد، تقویت کودکان و...

نمی‌دانم از خواص عناب شنیده اید یا نه ولی حداقل در ایران نوع قرمز رنگ آن معروف است و به عنوان یک داروی گیاهی برای کوچک و بزرگ استفاده می‌شود. در سراسر دنیا این میوه به شکل‌ها و رنگ‌های متنوعی وجود دارد. دارویی سنتی که برای سینه درد، تقویت کودکان و رفع یبوست و کاهش فشار خون کاربرد دارد. عناب را که در بعضی از مناطق جهان خرمای قرمز نام نهاده اند به صورت تازه و خشک یا دم کرده چایش می‌توان مصرف کرد. قدمت استفاده از عناب به عنوان یک داروی گیاهی به ۴۰۰۰ سال پیش می‌رسد. نت نوشت امروز به خواص عناب می‌پردازد که مورد بی مهری بسیاری از افراد قرار گرفته است و از خواص آن غافلند.

عناب چیست؟

این میوه از درختچه‌ای تا ارتفاع ۱۰ متر و در مناطق گرمسیر می‌روید. بعضی طعم تازه آن را شبیه به سیب قرمز می‌دانند. از میوه و دانه و خواص عناب برای درمان اضطراب، ضعف حافظه، رفع افسردگی، کمک به هضم غذا، کاهش فشارخون، کمک به حرکات دودی شکل روده برای رفع یبوست استفاده می‌شود.

نوع خشک شده‌اش را به خرما تشبیه می‌کنند که خاصیت تغذیه‌ای زیادی دارد. انرژی زا و سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌ها است. در ادامه ۷ مورد از خواص عناب را با هم مرور خواهیم کرد!

بیشتر بخوانید: خواص چای سبز و معجزه کافئین موجود در این چای شفابخش

نوع خشک شده‌ عناب را به خرما تشبیه می‌کنند که خاصیت تغذیه‌ای زیادی دارد

نوع خشک شده‌ عناب را به خرما تشبیه می‌کنند که خاصیت تغذیه‌ای زیادی دارد

خواص عناب

خاصیت ضد سرطانی

بی کم و کاست مثل هر میوه قرمز رنگ دیگری عناب نیز سرشار از آنتی اکسیدان‌های ضد سرطان است. مطالعه‌ای که در موسسه ساخت سرم و واکسن ایران (منظور انستیتو پاستور است) انجام گرفت نشان داد عناب خاصیت ضد سرطانی دارد و قادر است سلول‌های سرطانی را نابود کند. از جمله سرطان‌هایی که عناب قادر به درمان کامل آن‌هاست می‌توان به سرطان خون اشاره کرد. خواص عناب به اندازه شیمی درمانی است و حتی قوی تر که به سلول‌های سرطانی تومورها حمله کرده و آن‌ها را نابود می‌سازد.

درمان بی خوابی

دانه و گوشت عناب در طب سنتی چین برای درمان بی‌خوابی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علت آن هم این است که عناب مثل یک قرص آرامبخش ولی از نوع طبیعی عمل کرده و بر روی کل سیستم اعصاب تاثیر گذاشته باعث کارکرد بهتر آن می‌شود.

مطالعه چینی‌ها درباره خواص عناب نشان داد که ساپونین saponin موجود در عناب است که تاثیر آرامبخشی دارد، درست مانند کاری که داروهای خواب آور عمل می‌کند و برای رفع بی خوابی موثر است.

عملکرد بهتر دستگاه گوارش و درمان یبوست مزمن

در طب سنتی کشورهایی مثل ایران و چین از عناب Jujube به صورت دمنوش، پوره، چای و ترکیب با سایر گیاهان استفاده می‌شود تا دستگاه گوارش بهتر کار کند. مقاله‌ای که در مجله شیمی غذا و کشاورزی Journal of Agricultural and Food Chemistry به چاپ رسید نشان داد که مصرف مناسبی از عناب به طور روزانه ( ۴۰ ملی گیرم) باعث تقویت دستگاه گوارش، سم زدایی آن و از بین رفتن میکروبها و باکتری‌های مضر می‌شود. خواص عناب شامل تمام چیزهایی است که بیشتر افراد به آن نیاز دارند تا میکروب معده نگیرند، نفخ نکنند و معده سالمی داشته باشند.

از دیگر ویژگی‌ها و خواص عناب تاثیر آن در درمان یبوست‌های مزمن است. تحقیقات نشان داده است که عصاره عناب اگر به مدت ۱۲ هفته استفاده شود بدترین یبوست‌ها را درمان می‌کند.

بیشتر بخوانید : ۷ چای گیاهی فوق العاده برای رفع یبوست که معجزه می‌کند

میوه‌ای آرامش دهنده

از دیگر خواص عناب تاثیر آن بر آرامش روان و جسم است. به همین دلیل در طب سنتی از آن به عنوان داروی ضدافسردگی، ضداضطراب و ضد استرس استفاده می‌شد. تحقیقات بیشتر که در مجله پزشکی Journal of Ethnopharmacology به چاپ رسید نشان داد دانه‌های عناب قادر است با تاثیرات آرامبخش خود در رفع استرس و اضطراب مفید باشد.

یک دانه مغذی

آنتی اکسیدان و ویتامین C موجود در عناب رمز کلیدی این دانه کوچک برای افزایش سیستم ایمنی بدن و مسدود کردن تمام تاثیرات رادیکال‌های آزاد است. به همین دلیل افرادی که عناب میل می‌کنند معمولا در معرض بیماری‌هایی مثل سرطان و بیماری‌های قلبی عروقی قرار نمی‌گیرند.

از آن جا که بدن قادر به تولید ویتامین C نمی‌باشد، باید این ویتامین حیاتی را در برنامه روزانه غذایی مان بگنجانیم. نصف فنجان عناب تقریبا تمام نیاز روزانه ویتامین C بدن را تامین می‌کند. ویتامینی که در کنار آنتی اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزاد جنگیده و مانع از بیمار شدن بدن می‌شود. ویتامین C همچنین نقش مهمی در سلامت پوست و مو و سرعت درمان زخم‌ها و جراحات دارد.

آنتی اکسیدان و ویتامین C موجود در عناب رمز کلیدی این دانه کوچک برای افزایش سیستم ایمنی بدن و مسدود کردن تمام تاثیرات رادیکال‌های آزاد است. به همین دلیل افرادی که عناب میل می‌کنند معمولا در معرض بیماری‌هایی مثل سرطان و بیماری‌های قلبی عروقی قرار نمی‌گیرند.

آنتی اکسیدان و ویتامین C موجود در عناب رمز کلیدی این دانه کوچک برای افزایش سیستم ایمنی بدن و مسدود کردن تمام تاثیرات رادیکال‌های آزاد است. به همین دلیل افرادی که عناب میل می‌کنند معمولا در معرض بیماری‌هایی مثل سرطان و بیماری‌های قلبی عروقی قرار نمی‌گیرند.

کمک به کاهش فشار خون

یک فنجان عناب تقریبا ۱۵ درصد از نیاز روزانه بدن به پتاسیم را تامین می‌کند. پتاسیم نقش کلیدی در حفظ تعادل فشار خون دارد. در افراد مبتلا به این بیماری مهلک خواص عناب باعث کاهش فشار خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود. آرامش بخشی عناب فایده دیگری است که به بیماران مبتلا به فشار خون هدیه می‌کند. چرا که این افراد با کوچکترین استرس و ناراحتی روحی به سرعت فشار خونشان بالا می‌رود که بسیار خطرناک است.

ارزش تغذیه‌ای عناب

برای آن که بهتر بتوانید از خواص عناب این دانه خوراکی استفاده کنید خواص تغذیه‌ای موجود در یک فنجان عناب را به شرح زیر در اختیارتان می‌گذاریم:

کالری : ۷۶کربوهیدرات : ۲۰/۲ گرمپروتئین : ۱/۲ گرمچربی :۰/۲ گرمویتامین C : ۶۹ میلی گرم ( تقریبا برابر با ۱۱۵ درصد نیاز روزانه)پتاسیم : ۲۵۰ میلی گرم ( برابر با ۷ درصد نیاز روزانه)نیاسین : ۰/۹ میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)ویتامین B6 : ۰/۱ میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)مس : ۰/۱ میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)منگنز: ۰/۱میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)آهن: ۰/۵ میلی گرم ( برابر با ۳ درصد نیاز روزانه)

انتخاب، نگهداری و مصرف عناب :

در بعضی از کشورها برخلاف آمریکا در کشورهایی مثل چین و ایران عناب به راحتی در مغازه‌هایی که گیاهان دارویی را می‌فروشند (عطاری) موجود است. در صورتی که قصد خرید عناب تازه را دارید به نکات زیر توجه کنید:

حتما پوست آن قرمز تیره و بدون لک و شفاف باشد.به هیچ وجه عناب‌هایی را که حتی کمی سبز یا زرد هستند خریداری نکنید.پوست عناب باید صاف و بدون چروک باشد.عناب تازه را می‌توان به صورت خام استفاده کرد. یا می‌توانید برای بهره مند شدن از خواص عناب آن را جوشانده به صورت چای میل کنید. در این صورت حتما عناب را چند قاچ کوچک بزنید و بعد از صرف چای عناب‌ها را هم میل کنید.در صورتی که قصد دارید آن‌ها را خشک کنید می‌توانید آن‌ها را ۳ تا ۴ روز در هوای اتاق بگذارید تا خشک شوند. به این ترتیب می‌توانید آن‌ها را برای مدت‌های طولانی در قفسه آشپزخانه نگهداری کنید. هر چند می‌توانید از بعضی از مغازه‌ها نوع خشک آن را هم تهیه کنید.

طرز تهیه چای عناب :

برای رفع خستگی، کوفتگی و رفع دردهای مزمن و آرامش بخشی چای عناب همراه با زنجبیل آماده کنید.

کافی است ۵ عدد عناب و یک شاخه کوچک زنجبیل تازه ( یا نصف قاشق چایخوری زنجبیل خشک ) را در آب ریخته و بگذارید جوش بیاید. سپس شعله را خاموش کرده اجازه بدهید ۱۰ دقیقه دم بکشد. می‌توانید آن را ساده یا همراه با کمی عسل میل کنید.می توانید با همین روش به جای زنجبیل از جینسینگ استفاده کند.چای زرشک و عناب هم به دلیل طعم ملس و خواص عناب و زرشک طرفداران زیادی دارد.

بیشتر بخوانید: خواص کامبوجا نوشیدنی معجزه‌گری که سپر بلایتان در برابر بیماری‌ها می‌شود را بشناسید!

خواص عناب

خواص عناب برای سلامتی و درمان بیماری ها

عوارض جانبی عناب :

خواص عناب بسیار زیاد است و در مقایسه با این خواص می‌توان گفت در صورتی که همیشه میزان مصرف مشخص باشد و بیش از ۵ عدد در روز بیشتر مصرف نکنید تقریبا هیچ عارضه جانبی ندارد. مگر آن که به آن حساسیت داشته باشید.

گفته می‌شود عناب باروری را کاهش می‌دهد. به همین دلیل اگر تصمیم دارید بچه دار شوید بهتر است از عناب استفاده نکنید. (هر چند بعضی از حکیمان عقیده‌ای مخالف دارند و آن را برای باروری مفید می‌دانند). هر چند مصرف کم عناب باعث تقویت کبد و خوش رنگی پوست می‌شود، ولی مصرف بیش از حد عناب باعث غلظت خون شده کبد را خسته می‌کند.

در صورتی که به علت بیماری خاصی مثل دیابت یا فشار خون تحت درمان با داروی خاصی هستید حتما پزشک خود را مطلع کنید تا تداخل دارویی پیش نیاید. برای بهره مندی از خواص عناب می‌توانید آن را به عنوان دسر یا یک میان وعده خوشمزه استفاده کنید. می‌توانید چای آن را میل کنید یا آن را پودر کرده و در انواع غذاها و سالاد استفاده کنید. طعم شیرین دلچسب آن مزه خوبی دارد که کمتر کسی در برابر آن مقاومت می‌کند.

منبع: +


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

با انواع همانژیوم، علائم و علت ایجاد آنها آشنا شوید.