بیوگرافی و زندگی نامه همایون شجریان


بیوگرافی و زندگی نامه همایون شجریان

بیوگرافی همایون شجریان همایون شجریان متولد سی و یکم اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۴، در کسوت خواننده، آهنگساز و نوازنده موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی تلفیقی مشغول به کار است فرزند محمدرضا شجریان هنرمند نام آور ایرانی بوده و مدیریت شرکت فرهنگی هنری دل...

بیوگرافی همایون شجریان

همایون شجریان متولد سی و یکم اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۴، در کسوت خواننده، آهنگساز و نوازنده موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی تلفیقی مشغول به کار است فرزند محمدرضا شجریان هنرمند نام آور ایرانی بوده و مدیریت شرکت فرهنگی هنری دل آواز را بر عهده دارد.‌

همایون شجریان

خلاصه زندگی نامه

تاریخ تولد: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۴ ‏

محل تولد: تهران، ایران

ژانر: موسیقی سنتی ایرانی

ساز(ها): تمبک، کمانچه

سال های فعالیت: از ۱۳۶۰ تاکنون

ناشر(ان): دل‌آواز

سازهای اصلی: تنبک و کمانچه و تار

نوع صوت: تنور

استاد(ها): محمدرضا شجریان، حمیدرضا نوربخش، جمشید محبی، اردشیر کامکار، ناصر فرهنگ فر

زندگی نامه

همایون شجریان در تاریخ ۳۱ اردیبهشت سال ۱۳۵۴ در شهر تهران و در بین خانواده ای هنری با گرایش به موسیقی چشم به جهان گشود. او فرزند محمدرضا شجریان و فرخنده گل افشان است که دارای سه خواهر بزرگتر از خود به نام های فرزانه، افسانه و مژگان بوده و یک برادر ناتنی به نام رایان دارد. همایون شجریان در سال ۱۳۷۵ با گیتا خوانساری خواهر کتایون خوانساری، دومین همسر پدرش محمدرضا شجریان پیوند ازدواج بست که ماحصل این زندگی، فرزند دختری به نام یاسمین بوده که در سال ۱۳۸۶ متولد شد.

همایون شجریان و دخترش یاسمین

نکته قابل توجه در این است که همایون شجریان با این انتخاب و ازدواج، در حقیقت باجناق پدرش محسوب می شد. در سال‌های اخیر مطالبی در خصوص متارکه و جدایی همایون و گیتا خوانساری در بین رسانه های خبری به گوش منتشر شد. علی الخصوص که همایون همچون گذشته، دیگر حلقه ازدواجی در دستانش ندارد.

در یکی دو سال گذشته، اخباری مبنی بر ازدواج سحر دولتشاهی بازیگر تلویزیون و سینما با همایون شجریان شنیده می شود. تا به این لحظه هنوز این دو هنرمند ایرانی نسبت به این جریان، عکس العملی بروز نداده و رسما هیچ مطلبی از ازدواج خود بیان نکرده‌اند. ولی در عین حال این دو نفر، در بیشتر محافل عمومی و خصوصی در کنار یکدیگر حضور داشته و تصاویری از آنها توسط دوربین عکاسان رسانه ها، اخذ و منتشر شده است. لازم به ذکر است که در روز خاکسپاری استاد محمدرضا شجریان، سحر دولتشاهی در کنار همایون شجریان قرار داشته و در آخر مراسم در خودروی شخصی او سوار شد.‌ تاکنون سحر دولتشاهی به دفعات، تصاویری از عکس های کودکی همایون شجریان را در صفحه شخصی خود در شبکه اینستاگرام استوری کرده و مدتی پیش در کنار او و دخترش یاسمین عازم کشور عراق شد.

شبکه های اجتماعی همایون شجریان

اینستاگرام:

آدرس صفحه رسمی همایون شجریان در شبکه اینستاگرام چنین است: homayounshajarian@

توییتر:

آدرس صفحه رسمی همایون شجریان در توییتر چنین است: h_shajarian@

ازدواج

ازدواج و همسر اول همایون شجریان:

همایون شجریان و گیتا خوانساری

همسر اول همایون شجریان گیتا خوانساری نام دارد که در سال ۱۳۷۴ با همایون ازدواج کرده و زندگی مشترک خود را شروع کردند. پس از گذشت دوازده سال زندگی مشترک، این زوج صاحب فرزند دختری به نام یاسمین شدند. سرانجام در سال ۱۳۹۴ این ۲ زوج از همدیگر طلاق گرفتند.

ازدواج دوم همایون شجریان:

همایون شجریان و سحر دولتشاهی

از سال ۱۳۹۶ شایعه ازدواج سحر دولتشاهی و همایون شجریان رسانه ای شد اما این دو واکنشی به این خبر نشان ندادند و موضوع مدتی بعد از یادها رفت بعد از مرگ استاد محمدرضا شجریان انتشار عکسی از حضور سحر قریشی در ماشین شخصی همایون شایعه ازدواج آنها را دوباره سر زبان ها انداخت. سپس عکس سحر دولتشاهی و همایون شجریان در فرودگاه امام خمینی (ره) در سال ۱۴۰۱ مجددا اسم این زوج را بر سر زبان ها انداخت. بعد از این اتفاق همایون شجریان طی یک استوری در اینستاگرام، از توقیف پاستور وی و سحر دولتشاهی خبر داد.

زندگی هنری

همایون از ایام کودکی، نسبت به موسیقی علاقه زیادی داشت. گرایش و تمایل همایون نسبت به موسیقی، در همان روزها با ریتم گیری و نواختن بر روی اشیا مختلف مشاهده شد. از این رو پدرش با خریداری تنبک، او را به کلاس های آموزش تنبک استاد ناصر فرهنگ فر فرستاد.‌ در پی این امر، همایون مدت زمانی نیز تنبک را در حضور استاد دادیه، ملقب به جان سوز فرا گرفت. در عین حال او مدتی را تحت نظر جمشید محبی، به آموختن موسیقی پرداخت. هنگامی که همایون در سن ۱۰ سالگی بود، در کنار خواهرانش آواز را از محضر پدرشان فرا گرفتند. او در سال های بلوغ تکنیک آواز و صدا سازی را به شکل فشرده، روزانه آموزش می دید. در این حین به هنرستان موسیقی وارد شده و کمانچه را به عنوان ساز تخصصی خود برگزید. در فضای آموزشی خارج از هنرستان نیز، همایون ساز مطلوبش را تحت آموزش اردشیر کامکار فرا گرفت و از طریق گوشی با تار و سنتور هم آشنا گردید.

از سال ۱۳۷۰ همایون در کنار پدرش محمدرضا شجریان، در کنسرت هایی که در کشورهای آمریکا، اروپا و ایران انجام می گرفت با تنبک شرکت می کرد. او پس از سال ۱۳۷۸، توانست در هنگام کنسرت، به همخوانی با پدرش بپردازد. نخستین اثری که همایون در طی آن با تنبک نوازی شرکت داشت، یاد ایام نام داشت. همایون شجریان از همان سالهای اول فعالیت حرفه ای خود، در کنسرت‌های متعددی در کنار چهره های مشهور و نامدار موسیقی ایران شرکت داشت و آثار مختلفی را به همراه آنها در سرتاسر ایران و جهان به نمایش گذاشت که در بین آن ها می توان از آلبوم کنسرت های بی تو به سر نمیشود و فریاد نام برد. آلبوم های مذکور، به ترتیب در طی سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ نامزد دریافت جایزه گرمی شدند.

همایون شجریان در کارهایش آهنگسازی جهت ترانه های سایر خوانندگان را نیز عهده دار بوده است که یکی از آنها شامل تصنیف «دل سِتان» با مطلع «ای کاروان آهسته ران» برای «علیرضا افتخاری» در آلبوم «قصهٔ شمع» بوده که آهنگسازی آن را انجام داده است.‌

نخستین آلبومی که همایون شجریان خود تنها عهده‌دار خوانندگی آن گردید، به نام نسیم وصل است. محمدجواد ضرابیان آهنگسازی این ترانه را انجام داده است که در سال ۱۳۸۲ به بازار ارز شد.‌ این آلبوم شروعی برای برگزاری کنسرت‌ها و آلبوم های مستقل همایون بود. پس از آن در سال ۱۳۸۲ دو آلبوم به نامهای شوق دوست و ناشکیبا و در سال ۱۳۸۴ آلبوم نقش خیال را با آهنگسازی علی قمصری منتشر کرده و به مخاطبان عرضه کرد که استقبال بی نظیری از آن به عمل آمد. در مهرماه سال ۱۳۸۵، همایون آلبومی تحت عنوان با ستاره ها را که نتیجه همکاری او با محمدجواد ضرابیان بود، منتشر کرد. پس از آن دست سال ۱۳۷۸ دو آلبوم تحت عناوین قیژک کولی و خورشید آرزو را با مشارکت گروه هنری دستان ارائه نمود. همایون در سال ۱۳۸۸ آلبوم آب، نان، آرزو را با آهنگسازی علی قمصری و در سال ۱۳۸۹ آلبوم شب جدایی را به بازار عرضه کرد. بدین ترتیب در سال ۱۳۹۰ آلبومی به نام شوق‌نامه و ای جان جان بی من مرو را انتشار داد. در حقیقت در آلبوم شوق نامه تصنیف هایی که به عبدالقادر مراغه ای منصوب می شدند مورد بازیابی قرار گرفته است که با همت و تلاش گروهی است که طی چهار سال با مدیریت و هدایت محمدرضا درویشی صورت گرفت.

تا سال ۱۳۸۸ همایون شجریان در کنار پدرش در اجرا ها حضور داشته و او را همراهی می‌کرد. این دو هنرمند مدت زمانی به عضویت گروه آوا در آمدند که در این ایام، دو آلبوم به نام های غوغای عشق باران و کنسرت محمدرضا شجریان و گروه آوا برگزار شده و منتشر شد.

همایون شجریان با استفاده از سروده ای به نام وطن در ترانه ای به همین نام از اشعار سیاوش کسرایی، اندکی پیش از خرداد ماه سال ۱۳۸۸ اجرا کرده و منتشر کرد.

گواهینامه درجه یک هنری برابر مدرک تحصیلی دکتری، در رشته آواز در اسفند ماه سال ۱۳۹۷ از طرف وزارت ارشاد به همایون شجریان اعطاء گردید.

آلبوم‌ها:

دهه ۱۳۸۰:

آلبوم نسیم وصل نخستین آلبوم از همایون شجریان عهده دار خوانندگی آن بوده که با آهنگسازی محمد جواد ضرابیان در سال ۱۳۸۲ به بازار عرضه شد. او دومین آلبوم خود را به نام ناشکیبا در سال ۱۳۸۳ با آهنگسازی اردشیر کامکار منتشر کرد. همایون شجریان با مشارکت ضرابیان آلبومی به نام شوق دوست در سال ۱۳۸۳ و آلبوم با ستاره ها در سال ۱۳۸۵ را تولید کردند. پس از آن در سال ۱۳۸۴ آلبوم نقش خیال با آهنگسازی علی قمصری، توسط همایون شجریان ارائه گردید که مورد استقبال زیاد قرار گرفت. در سال های مذکور در حیطه سنتی، آلبومهای نقش خیال و نسیم دل به عنوان پرفروش‌ترین آلبوم‌های موسیقی شناخته شدند.

در سال ۱۳۸۸ آلبوم به نام آب نان آواز و پس از آن در سال ۱۳۹۲ آلبوم چه آتش ها به عنوان کارهای مشترک قمصری و همایون شجریان تولید گردید. همایون شجریان با مشارکت گروه هنری دستان، دو آلبوم تحت عناوین «قیژک کولی» و «خورشید آرزو» در سال ۱۳۸۷ ارائه کرد. پس از آن در سال ۱۳۸۸ یک اپرای عروسکی به نام شمس و مولوی که بهزاد عبدی به عنوان آهنگساز و همایون شجریان به عنوان خواننده عهده‌دار آن گردیده و به نمایش درآمد که پس از گذشت چند سال، محمد معتمدی آلبوم مذکور را به شکل فایل صوتی عرضه کرد. آلبومی به نام شب جدایی که مجموعه‌ای از تصنیف های قدیمی بود، توسط مزدا انصاری تنظیم گردید. آلبوم مذکور، به عنوان آخرین آلبوم همایون شجریان در دهه ۸۰ بوده است.‌

دهه ۱۳۹۰:

همایون شجریان در سال ۱۳۹۰ دو آلبوم به نام شوق نامه و آلبوم ای جان جان بی من مرو را به بازار عرضه کرد. آلبوم شوق نامه در اثر زحمت و تلاش مستمر چهار ساله گروهی است که به بازیابی تصنیف های عبدالقادر مراغه ای با مدیریت و سرپرستی محمدرضا درویشی همت گماردند که همایون شجریان در جایگاه خواننده در این اثر نقش داشته است. او در دهه ۹۰ با مشارکت برادران پورناظری، آلبوم هایی به نام ایران من، نه فرشته ام نه شیطان، آرایش غلیظ و رگ خواب را ارائه کرد در آلبوم نه فرشته ام نه شیطان، تهمورس پورناظری به عنوان آهنگساز و در آلبوم ایران من، سهراب پورناظری ساختن آهنگ را عهده دار شده که در زمره آثار پرفروش او محسوب می شوند.

همایون شجریان با عرضه کنسرت سیمرغ، اولین آلبوم تصویری خود را به نمایش گذاشت که در سال ۱۳۹۱ با مشارکت ارکستر سیمرغ و آهنگسازی حمید متبسم برگزار گردید. همایون در سال مذکور در ترکیب گروه موسیقی «گه‌ریان» قطعاتی را در یک برنامه تلویزیونی ارائه کرد که توسط شرکت کردست به نمایش در می آمد. پس از آن قطعاتی که در برنامه پخش شده بود، در قالب یک آلبوم غیر رسمی با عنوان فراق، انتشار داده شد. در حقیقت ترانه های آلبوم مذکور، شامل سروده هایی از شعرای نامدار همچون حافظ، سعدی و عارف قزوینی بودند. در آلبوم مستور و مست، ژانو باغومیان در جایگاه آهنگساز به زیبایی توانست به توسط موسیقی غربی و تلفیق آن با موسیقی ایرانی، جلال و هیبت ویژه‌ای به اشعار این آهنگ ببخشد. در تاریخ نوزدهم اسفند ماه سال ۱۳۹۳، آلبوم مذکور در تالار استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران، برای نخستین بار عرضه شد.

آلبوم چه آتش ها در سال ۱۳۹۴ ماحصل مشارکت همایون شجریان با علی قمصری بود که در اندک زمانی به فاصله یک هفته، در رتبه نخست پرفروش ها قرار گرفته و آلبوم خداوندان اسرار، به عنوان پرفروش ترین آلبوم های این سال معرفی گردید. در اسفند ماه سال ۱۳۹۵ آلبوم خداوندان اسرار در اثر تلاش و همکاری همایون شجریان و سهراب پورناظری که با کارگردانی و مدیریت رخشان بنی اعتماد صورت گرفت، در تالار خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران به شکل تصویری ارائه شد. کار مذکور در طی سه اپیزود برنامه ریزی گردید که در طی آن سروده هایی از مولوی، خیام و حافظ به شکل ساز بندی های متعدد بیان می شد. آلبوم خداوندان اسرار به عنوان نخستین مجموعه از پروژه آینه ها به شمار می رود.

پس از آن آلبوم امشب کنار غزلهای من بخواب با سروده هایی از افشین یداللهی و آهنگسازی فردین خلعتبری در سال ۱۳۹۶ به بازار عرضه شد. آلبوم مذکور در نخستین روز از انتشار، بالاترین نسبت فروش و دانلود قانونی را در سال مذکور در وبگاه بیپ تونز به خود اختصاص داده و توانست جایزه بهترین آلبوم موسیقی معاصر و ارکسترال ایرانی در قسمت کارشناسی پنجمین جشن سالانه موسیقی ما را از آن خود کند. تا قبل از آنکه آلبوم امشب کنار غزلهای من بخواب ارائه شود، همایون شجریان با فردین خلعتبری در تولید و ارائه تک آهنگی به نام بار دیگر فراموشی، با یکدیگر مشارکت داشته اند.

در شب هنگام چهارشنبه بیست و چهارم مرداد ماه سال ۱۳۹۷، مراسمی از رونمایی آلبوم موسیقی ایران من با آهنگسازی سهراب پورناظری برگزار شد. کار مذکور در کشورهای ایران، ترکیه و آمریکا به ضبط رسیده و مدت زمانی افزون بر ۲۰۰ ساعت جهت تولید آن صرف شده است. نوازندگانی از کشور ترکیه و ارمنستان در تهیه این آلبوم نقش داشته اند. در بین آثار سبک کلاسیک، آلبوم ایران من در جایگاه پرفروش ترین اثر هنری سال شناخته شد. در بین ۶ آلبومی که در سال ۱۳۹۷ به عنوان پرفروش معرفی شدند، فقط آلبوم ایران من در سبکی غیر از پاپ تولید شده بود. دلنیا آرام در آلبوم مذکور، به عنوان خواننده سوپرانو شرکت داشته است. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰، قطعاتی از آلبوم ایران من را پخش کرده بود.

در تاریخ نوزدهم آبان ماه سال ۱۳۹۸، آلبومی به نام افسانه چشمهایت نتیجه همکاری همایون شجریان و علیرضا قربانی که با آهنگسازی مهیار علیزاده صورت گرفت، پس از ۵ سال وقفه انتشار یافت. مراسم رونمایی از آلبوم مذکور، در تاریخ بیست و یکم آبان ماه در تالار وحدت صورت گرفت. در طی عرضه این آلبوم، سروده هایی از قطعه افسوس، از هوشنگ ابتهاج به عنوان شاعر مشاهده شد. در پی این امر یلدا ابتهاج با اشتراک گذاشتن پستی در صفحه اینستاگرام و ارائه مجدد متن قطعه، انتقاد خود را به آن اعلام کرد. در واکنش به این انتقاد، مهیار علیزاده با ارائه ویدئویی در صفحه اینستاگرام، خطای خود را پذیرا شده و به علت بی توجهی و اشتباه سهوی ایجاد شده، پوزش خواست.‌

دهه ۱۴۰۰:

آلبومی به نام گاه فراموشی، در سال ۱۴۰۱ از طرف موسسه فرهنگی هنری هزار و چهارصد آریا عرضه شد. این آلبوم در استودیو «ویوگاردن» اتریش و استودیو «صبا» ایران به ضبط رسیده است. پس از آن در بیست و دوم اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱، در تالار وحدت با شرکت همایون شجریان، فردین خلعتبری و تهیه کننده این اثر، آلبوم گاه فراموشی رونمایی گردید. آلبوم مذکور به عنوان دومین تعامل و مشارکت همایون شجریان با فردین خلعتبری، پس از تولید آلبوم امشب کنار غزلهای من بخواب بوده است.

خواننده ها:

آلبوم های همایون شجریان
سال نام آلبوم مدت قطعه آهنگساز ناشر توضیحات
۱۳۸۲ نسیم وصل ۵۹ ۸ محمدجواد ضرابیان دل‌آواز
۱۳۸۳ ناشکیبا ۵۹ ۸ اردشیر کامکار
شوق دوست ۵۷ ۹ محمدجواد ضرابیان
۱۳۸۴ نقش خیال ۵۹ ۸ علی قمصری
۱۳۸۵ با ستاره‌ها ۵۲ ۸ محمدجواد ضرابیان
۱۳۸۷ قیژک کولی ۶۲ ۶ حمید متبسم به‌همراه گروه دستان
خورشید آرزو ۵۹ ۸ سعید فرج‌پوری به‌همراه گروه دستان
۱۳۸۸ آب، نان، آواز ۵۸ ۱۱ علی قمصری
۱۳۸۹ شب جدایی ۶۹ ۱۱ مزدا انصاری
۱۳۹۰ شوق‌نامه ۱۵۹ ۲۴ محمدرضا درویشی آوای باربد به‌همراه گروه عبدالقادر مراغی
ای جان جان بی من مرو ۹ سعید فرج‌پوری دل‌آواز به‌همراه گروه دستان
۱۳۹۱ سیمرغ ۶۱ ۶ حمید متبسم ایران‌گام
کنسرت سیمرغ نقطه تعریف آلبوم تصویری مربوط به اجرای زنده آلبوم سیمرغ است.
فراق غیررسمی
۱۳۹۲ چه آتش‌ها ۹۰ ۱۷ علی قمصری دل‌آواز کنسرت تصویری
نه فرشته‌ام نه شیطان ۴۷ ۸ تهمورس پورناظری ایران‌گام
۱۳۹۳ آرایش غلیظ ۲۲ ۱۰ سهراب پورناظری ایران‌گام آلبوم موسیقی متن فیلم آرایش غلیظ
۱۳۹۳ مستور و مست ۳۵ ۸ ژانو باغومیان هنر پارسه
۱۳۹۴ خداوندان اسرار ۴۰ ۸ سهراب پورناظری ایران‌گام برنده جایزه باربد ۱۳۹۵
۱۳۹۵ کنسرت خداوندان اسرار ایران‌گام بخش اول کنسرت آیینه‌ها
رگ خواب ۳۱ ۱۲ سهراب پورناظری بارانا آلبوم موسیقی متن فیلم رگ خواب با دکلمهٔ حمید نعمت‌الله
۱۳۹۶ امشب کنار غزل‌های من بخواب ۷۸ ۱۶ فردین خلعتبری آوای باربد اشعار از افشین یداللهی
۱۳۹۷ ایران من ۶۹ ۱۱ سهراب پورناظری بارانا آلبوم برگزیده ۱۴۰۰
۱۳۹۸ افسانه چشمهایت ۵۴ ۱۱ مهیار علیزاده مؤسسهٔ آهنگ اشتیاق همراه با علیرضا قربانی
۱۴۰۱ گاه فراموشی ۴۳ ۸ فردین خلعتبری هزار و چهارصد آریا ضبط موسیقی این آلبوم در استودیو «ویوگاردن» اتریش و استودیو «صبا» ایران انجام شده‌است.

تک آهنگ ها:

تک اهنگ ها
سال نام آهنگ آهنگساز شاعر توضیحات
۱۳۸۳ رسم عاشقی تیتراژ پایانی سریال «رسم عاشقی»
۱۳۸۴ شهرآشوب محمدرضا درویشی تیتراژ پایانی سریال «شهرآشوب»
۱۳۸۶ آتش سبز محمدرضا درویشی تیتراژ پایانی فیلم «آتش سبز»، این بر اساس قطعه «بی‌نشان» ساخته شده‌است.
۱۳۸۸ وطن سیاوش کسرایی
سه‌گاه رهی معیری مثنوی خوانی
صدای تو را دوست دارم مجید درخشانی اسماعیل خویی به همراه مژگان شجریان، به مناسبت تولد محمدرضا شجریان
خلیج پارس علی قمصری حسین فرهنگ مهر به‌همراه علی قمصری
دلشدگان با همراهی گروه آوازی تهران
دیوانه گشتم مولوی
۱۳۹۶ بار دگر فراموشی فردین خلعتبری فردین خلعتبری تیتراژ پایانی فیلم سینمایی «یک گزارش واقعی» است.
۱۳۹۶ سووشون تهمورس پورناظری پوریا سوری جان‌مایه این قطعه سوزناک تأکید روی عبارت «جان پدر کجاستی؟» است، عبارتی که پدر یکی از جان‌باختگان حادثه تروریستی دانشگاه کابل به فرزندش فرستاده بود و برای مدت‌ها به هشتگی در فضای توئیتر و اینستاگرام افغانستان و ایران تبدیل شده بود.
۱۳۹۶ محو تماشا علی قمصری فریدون مشیری ضبط سازها را در این اثر مصباح قمصری برعهده داشته و غلامرضا صادقی هم ضبط آواز و میکس و مسترینگ را انجام داده‌است.
۱۳۹۶ شعله‌ور سهراب پورناظری مولوی موسیقی فیلم سینمایی «شعله‌ور»، به همراه نصرت فاتح علیخان
۱۳۹۹ دیار عاشقی‌هایم غلامرضا صادقی همن محمدزاده و اسحاق انور این قطعه فروردین ۱۴۰۰ به یاد اسحاق انور، شاعر و آهنگساز ایرانی که سوم تیر سال ۹۸درگذشت، اجرا و منتشر شد. همچنین این قطعه به مردم ایران تقدیم شد.
آسمان ابری غلامرضا صادقی حسین منزوی وغلامرضا طریقی برای سریال «می‌خواهم زنده بمانم»
هوای زمزمه‌هایت غلامرضا صادقی حسین منزوی وهوشنگ ابتهاج برای سریال «می‌خواهم زنده بمانم»
یک‌نفس آرزوی تو سعید فرج‌پوری کمال جعفری امام زاده برای سریال «می‌خواهم زنده بمانم»
بال رؤیایی عشق کیوان ساکت فریدون مشیری این اثر به دختران تحت سرپرستی «مؤسسه خیریه توانبخشی همدم» در مشهد تقدیم شد.
شباهنگ سلیم فروزان به همراه مژگان شجریان، به مناسبت سالگرد محمدرضا شجریان منتشر شد. «شباهنگ» اثری از استاد شجریان است که در دهه ۵۰ خوانده بود.
سرنوشت انوشیروان روحانی به گفته همایون شجریان این اثر بیش از یک دهه قبل توسط انوشیروان روحانی شکل گرفته‌است. تنظیم آن را رضا روحانی انجام داده‌است.
۱۴۰۰ در این شب سیاه فردین خلعتبری امیرحسین اللهیاری برای سریال «جیران»
گریه کن فردین خلعتبری اهورا ایمان برای سریال «جیران»
دل من می‌گرید علیرضا سپهوند مهرانگیز سلحشور از بخش‌های برجسته این اثر می‌توان به آواز بخش پایانی قطعه اشاره کرد که خواننده در چپ کوک، کار خود را از آواز اصفهان با تحریرهایی دشوار و فنی و حرکت به سمت دستگاه نوا و فرود، به سرانجام رسانده‌است.
۱۴۰۱ زلف بر باد مده سعید فرج پوری حافظ به مناسبت نوروز ۱۴۰۱ منتشر شد.
بیدار شو علی قمصری مولوی
مینا گیان قطعه کردی آرش گوران
شیرین سوزه
خون از رخم بشوی آرش گوران فریدون مشیری در واکنش به خیزش ۱۴۰۱ ایران منتشر شد.
۱۴۰۲ مدارا فردین خلعتبری اهورا ایمان برای سریال «جیران» (تیتراژ پایانی قسمت آخر)

همخوان، نوازنده و آهنگساز

همایون برای نخستین بار در کنار پدر و استاد خود در آلبوم یاد ایام همکاری داشته است که در قالب کنسرتی در کشور آمریکا برگزار شد. با سپری شدن چند سال از آلبوم مذکور، در سال ۱۳۷۶ همایون در کنار پدرش آلبوم هایی به نام معمای هستی و شب وصل را اجرا کرد.‌ مدت زمانی بود که محمدرضا شجریان در کنار اشخاصی چون حسین علیزاده و کیهان کلهر گروهی ترتیب داده و به فعالیت خود ادامه دادند که از جمله این کارها، تولید آلبومی به نام زمستان بود. همایون شجریان در این ایام در کنار اعضای این گروه حضور داشته و به همکاری با آنها می پرداخت. اعضای این گروه به تعداد ۴ نفر بودند و در زمانی که فاجعه زلزله در شهر بم رخ داد، در سال ۱۳۸۲ اقدام به برگزاری کنسرتی به نام همنوا با بم نمودند.‌ از سایر تولیداتی که در اثر مشارکت این اعضا شکل گرفت، آلبومهای ساز خاموش و سرود مهر بوده است. لازم به ذکر است که همایون شجریان تا سال ۱۳۸۸ در کنار پدرش به هنگام اجرا به همراهی می پرداخت.

در کارهایی همچون مستان سلامت میکنند، اثر بیژن کامکار و طبیب دل، اثر سیامک شجریان، همایون نوازندگی، میکس و مسترینگ را انجام داده است. همایون شجریان در برخی اوقات، برای سایر خوانندگان نیز آهنگسازی کرده است که در میان آنها تصنیف دل ستان به خوانندگی علیرضا افتخاری بود که در آلبوم قصه شمع، آهنگ سازی آن را برعهده داشت.

همکاری با محمدرضا شجریان:

همکاری ها
سال آلبوم ناشر نوازنده همخوان
۱۳۷۱ یاد ایام دل‌آواز
آسمان عشق
۱۳۷۳ قاصدک
بهاریه
۱۳۷۵ رسوای دل
۱۳۷۶ شب وصل
معمای هستی
۱۳۷۷ آرام جان
۱۳۷۸ آهنگ وفا گروه آوا
۱۳۷۹ زمستان است
۱۳۸۱ بی تو بسر نمی‌شود
فریاد
۱۳۸۶ ساز خاموش
سرود مهر
غوغای عشق‌بازان گروه آوا
۱۳۸۷ کنسرت محمدرضا شجریان و گروه آوا گروه آوا
۱۳۸۸ آه باران

ترانه‌شناسی همایون شجریان

همایون شجریان در کسوت خواننده موسیقی سنتی ایرانی، آهنگساز و نوازنده تنبک و کمانچه آثار زیادی از خود منتشر کرده است. آلبومی به نام نسیم وصل که محمدجواد ضرابیان آهنگسازی آن را عهده دار بود، نخستین آلبوم از که همایون در آن به تنهایی خوانندگی کرده است ست و در سال ۱۳۸۲ ارائه گردید. از آلبوم هایی که همایون خوانندگی آن را اجرا کرده و با استقبال بی نظیری مواجه شد، می توان به آلبوم «نه فرشته‌ام نه شیطان» با آهنگ سازی تهمورس پورناظری و آلبوم «ایران من» با آهنگ سازی سهراب پورناظری اشاره کرد.
  • آلبوم‌های استودیویی: ۲۲
  • آلبوم‌های ویدئویی: ۳
  • موزیک ویدئو‌ها: ۵
  • تک‌آهنگ‌ها: ۲۰

در کاخ سعدآباد، کنسرت نمایش سی به مدت سی شب اجرا گردید که با استقبال زیادی از سوی مخاطبان مواجه شد. در تابستان سال ۱۴۰۱ کنسرت به رنگ صدا با رهبری ارکستر آرش گوران، به شکل ارکستر سیاوش در معرض دیدن تماشاگران به نمایش درآمد و موفق شد در جایگاه یکی از پرفروش ترین و پربیننده ترین کنسرت ها معرفی شود.

کنسرت‌ها

کنسرت‌های مستقل همایون شجریان از میانه دهه ۸۰، تقریباً همزمان با انتشار آلبوم‌هایش در این دهه آغاز شد. همایون شجریان نخستین کنسرت‌های مستقل از پدرش را با «گروه دستان» آغاز کرد و تا کنون اجراهای متعددی در داخل و خارج از کشور اجرا کرده‌است. همکاری او با سهراب پورناظری، در دهه ۹۰، فصل جدیدی را در کارنامه کاری و هنری‌اش رقم زد. همایون مشغول امتحان فرم‌های جدیدی در موسیقی شد. فرم‌های جدید همایون، به‌ویژه در آلبوم «نه فرشته‌ام نه شیطان» و «آرایش غلیظ»، با آهنگ‌سازی تهمورس و سهراب پورناظری، با استقبال عمومی مردم مواجه شد. همایون شجریان کنسرت‌های بسیاری را با بزرگان موسیقی اجرا کرده و آثار زیادی را به همراه آنان در ایران و جهان منتشر کرده‌است که می‌توان به آلبوم کنسرت‌های «بی تو بسر نمی‌شود» و «فریاد» اشاره کرد که هردو اثر در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ نامزد دریافت جایزه گرمی شدند

هم‌نوا با بم (۱۳۸۲):

در سال ۱۳۸۲ کنسرتی تحت عنوان همنوا با بم برای سه شب پیاپی، از تاریخ بیست و چهارم تا بیست و ششم دی ماه در تالار بزرگ کشور که در ساختمان وزارت کشور ایران واقع است، انجام شد. قبل از شروع این اجرا، صدای استاد شجریان در حال خواندن متنی در خصوص شهر بم و بازماندگانش که به قلم خودش درج شده بود، برای حضار پخش شد که آخرین جمله آن «خاک پای ملت ایران محمدرضا شجریان» ذکر گردید. در قسمتهایی از این اجرا، آواز با تصنیف دو صدایی خوانده می شد و در بخش هایی همایون شجریان، لحظه‌ای پس از استاد شروع به خواندن می کرد که تصور می شد، دومین صدا پژواک و انعکاسی از صدای اول است. اجرای چنین سبکی، جذابیت زیادی با خود داشت که در ایران برای اولین بار صورت می گرفت.

اپرای عروسکی مولوی (۱۳۸۸):

اپرای عروسکی مولوی، نام اثری است که بهروز غریب آن را انجام داد. این کار برگرفته از اشعار مثنوی و غزلیات مولانا در دیوان شمس تبریزی، به رشته تحریر درآمده و یقی آن با استفاده از دستگاه‌ها و ردیف‌های آواز سنتی موسیقی اصیل ایران نواخته شد. در این اپرا همایون شجریان عهده دار نقش شمس و محمد معتمدی در نقش مولانا، حکایت ها را به شکل آواز بیان می‌کردند. اپرای عروسکی مولوی، در حقیقت چهارمین اپرای عروسکی از گروه تئاتر آران محسوب شد که در آن همایون شجریان با مشارکت ۱۷ خواننده در روی صحنه اجرا کردند. در نمایش مذکور که گروه کر اوکراین و خوانندگان کره تالار وحدت به صورت مشترک اجرا کردند، نوازندگانی از سازهای دهل، دوتار، نی و سازهای کوبه‌ای هم در کنار خوانندگان اصلی نمایش می ‌نواختند. در اپرای عروسکی مولوی، تعداد شش هزار بیت از سروده های مولانا با استفاده از عروسک نمایشی به نمایش درآمد. به همت و آهنگسازی بهزاد عبدی، آلبوم صوتی اپرای شمس و مولوی تهیه و به بازار عرضه شد.

کنسرت نمایش سی (۱۳۹۶):

در تاریخ بیست و نهم خرداد ماه سال ۱۳۹۶، همایون شجریان در گفتگو با خبرگزاری مهر بیان کرد:

«. . . تمام تلاش ما این است کاری کنیم که نسل‌های مختلف مخاطبان از شنیدن موسیقی مرتبط با شاهنامه فردوسی با تمام وجود لذت ببرند. این پروژه برای من پروژه بسیار بزرگی است که قطعاً با کنسرت‌های قبلی ام تفاوت دارد. چرا که کار نویی است و من واقعاً هیجان زده هستم که چه اتفاقاتی قرار است بیفتد.»

همچنین سهراب پورناظری در گفتگو با خبرگزاری ایسنا که در تاریخ نوزدهم مردادماه سال ۱۳۹۶ صورت گرفت، چنین گفت:

«. . . چه کسی جز یک عاشق نیروی آن را دارد که از تمام هستی‌اش در راه حفظ فرهنگ سرزمینش بگذرد؟ از فرزند و همسر و دستمایه و سرمایه؟ از دار و ندار بگذرد تا به عشق‌اش برسد؟ و چه عشقی پاک‌تر از عشق به فرهنگ و سرزمینی که مادر فرهنگ‌ها و تمدن زادگاه اولین ملت بر روی کره خاک است؟»

کنسرت نمایش سی که با مشارکت سهراب پورناظری، نوشته نغمه ثمینی و پردازش نمایش از امیرحسین ماجوزی صورت گرفت، مبعث از روایت از داستان های شاهنامه مربوط به زال و رودابه، رستم و اسفندیار و رستم و سهراب بوده است. این نمایش در تاریخ شانزدهم مرداد ماه سال ۱۳۹۶، در کاخ موزه سعدآباد برای سی شب متوالی در روی صحنه اجرا گردید که با استقبال بی نظیری مواجه شد. سه روایت مذکور در طی ۱۲۰ دقیقه به نمایش درآمد. موسیقی این کنسرت نمایش با اقتباس از موسیقی نواحی، سنتی و معاصر ایران ساخته شد و در قسمت هایی از آن موسیقی کلاسیک غربی نیست به کار گرفته شده است. علی اصغر دشتی کارگردانی آن را بر عهده داشت و در بین بازیگرانی که در آن نقش داشتند، می‌توان از سحر دولتشاهی، مهدی پاکدل، امیر جدیدی، صابر ابر، بهرام رادان، دلنیا آرام، بانیپال شومون و حسین صوفیان نام برد.

نوازندگانی که در برگزاری این کنسرت نمایش اجرا کرده اند، شامل حسین رضایی نیا (دف، بندیر)، آزاد میرزاپور (تار)، نگار خارکن (کمانچه، صراحی)، آیین مشکاتیان (ضرب زورخانه، کوزه)، مهیار طریحی (سنتور)، حمید خوانساری (بربت)، آرین کشیشی (بیس)، خورشید دادبه (رباب)، شیده شکرابی (چنگ) و سهراب پورناظری (تنبور، سه‌تار و کمانچه) و همچنین آنسامبل شهرزاد، تینا جامه گرمی (ویولون)، یگانه حسینی نیا (ویولن)، نیلوفر سهی (ویولا) و نگار نوراد (ویولون‌سل) بوده است.

تعیین کاخ ملت سعدآباد جهت این نمایش، به علت بهره گیری از تکنیک نورپردازی سه بعدی گزینه مطلوبی شمرده می شد. به کارگیری نورپردازی سه بعدی، از مزایای این پروژه بود که تصاویر به شکل سه بعدی بر روی ساختمان منعکس می شد و به عنوان جزئی از دکور صحنه به حساب می‌آمد. جهت به کارگیری این تکنیک، یک مدیر هلندی استخدام گردید. در ابتدا که نخستین روز از اجرای این کنسرت، تاریخ پانزدهم مرداد ماه تعیین شده بود، با توجه به مراسم تحلیف ریاست جمهوری و حضور تعداد زیادی از سیاستمداران کشورهای خارجی در کاخ سعدآباد و محیط پیرامون آن، اجرای این کنسرت به روز شانزدهم مرداد تغییر یافت.

تهمورس پورناظری به عنوان مدیر پروژه و محمدحسین توتونچیان مدیر برگزاری این کنسرت بوده است. یکی از مشاوران پروژه مذکور به نام حمید نعمت الله، مصمم است که فیلم مستند از این کنسرت تولید کند. شرکت های دل آواز و بارانا با مشارکت شرکت سامسونگ، مسئولیت تهیه‌کنندگی این برنامه را عهده دار شدند. پس از آن بنیاد فردوسی با اعطای تندیس زرین فردوسی و خوان سوم رستم که تولید گروه هنری پادمان بود، به تکریم و تجلیل از هنرمندان این کنسرت نمایش پرداخت که با هدف زنده کردن تعالیم اخلاقی دانشنامه و گنجنامه در شاهنامه حکیم توس اقدام کردند. به دنبال انتقادهایی که نسبت به کنسرت نمایش سی وارد شد، همایون شجریان در خصوص پیشنهادش، جهت به نمایش درآمدن کنسرت خیابانی تاکید کرد.

به رنگ صدا (۱۴۰۱):

در تیرماه سال ۱۴۰۱ کنسرت به رنگ صدا در کنار ارکستر سیاوش در سالن وزارت کشور برگزار شد. بلیط های این کنسرت جهت سی اجرا فروخته شد که برای سه دفعه تمدید گردید، که این امر موجب شد رکورد اجرای کنسرت‌های موسیقی، بعد از چهار سال در ایران شکسته شود.‌ در تاریخ بیست و چهارم خرداد ماه، همه بلیط هایی که جهت یازده روز اجرای کنسرت ارائه شده بود، در مدت چهار ساعت خاتمه یافت. در کنسرت مذکور صندلی های وی آی پی به شکل رایگان، جهت دانشجویان تخصیص داده شد. در کنسرت مذکور، برگزیده تصنیف های محمدرضا شجریان اجرا گردید. با توجه به استقبال زیادی که از این کنسرت توسط مخاطبان به عمل آمد، برنامه فروش بلیط در ساعات اولیه از دسترس خارج شده و تعداد روزهای برگزاری کنسرت از ۵ روز به ۱۱روز در تیرماه تغییر کرد. در هنگام شروع نوبت های بعدی فروش بلیط، طی ۱۵ دقیقه میزان خریدهای انجام شده، افزون‌بر هزار بلیت در دقیقه انجام شد. در این کنسرت، همایون شجریان توانست با استقبال بی سابقه طرفداران و مخاطبانش، رکورد سریعترین فروش بلیت را در تاریخ موسیقی ایران کسب کند.

در کنسرت مذکور، نوازندگانی که از گروه سیاوش در آن اجرا کرده بودند، شامل آزاد میرزاپور (عود و سه تار)، مهیار طریحی (سنتور)، مهرزاد اعظمی کیا (کمانچه)، حسین رضایی نیا (دف، طبل باس، بندیر، شیکر)، همایون نصیری (بندیرباس، کاخن، کوزه – استیر، درام، راید، های هت)، آیین مشکاتیان (تمبک، کوزه، کاخن)، میثم مروستی، پدرام فریوسفی، دانیال جورابچی و فرشاد شیرانی (ویولن یک)، نیلوفر محبی، آرمین قضاتی، علیرضا چهره قانی و بهار فلسفی (ویولن دو)، مازیار ظهیرالدینی، پیمان ابوالحسنی و پرهام میلانی (ویولن آلتو)، مهدی عبدی و یاسمن کوزه‌گر (ویولنسل)، هادی اسماعیلی (کنترباس) و امیر دارایی (پیانو) بودند.

همایون شجریان در شهریور ماه سال ۱۳۹۱ در خصوص تشکیل گروه هنری سیاوش، این گونه نقل کرد:

«. . . همیشه دوست داشتم گروهی مثل گروه آوا که پدرم آن را تأسیس کرده بودند، پی‌ریزی کنم و این گروه جایی باشد تا آثار هر آهنگسازی در آن اجرا شده و نوازندگان مختلف در آن هنرنمایی کنند. من هم نام این گروه را سیاوش گذاشتم و فعالیتم را با این گروه آغاز می‌کنم.»

در سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ گروه هنری سیاوش با مدیریت و خوانندگی همایون شجریان، اجراها و برنامه های زنده متعددی را در مقابل مردم و علاقمندان به معرض نمایش گذاشت که از جمله آنها، مجموعه کنسرت های آینه بوده است.

اعضای تشکیل دهنده گروه کنسرت سیاوش عبارتند از: آرش گوران رهبر ارکستر، سحر فروزان مدیر، غلامرضا صادقی صدابردار، رضا موسوی طراحی و کارگردانی صحنه، مصطفی طباطبایی و گروه همراه ساخت و اجرای دکور، محمد صیدآبادی طراح نور، آیدا آب پرور تولید تصاویر، خشایار لهراسبی طراحی و ساخت ویدئو کلیپ «دیار عاشقی هایم»، آیدین کشاورز و گروه همراه اجرای مپینگ، شیما میرحمیدی طراح لباس، کامیار مینوکده عکاس و افسانه شجریان عکاسی مستند.

در وهله نخست، قطعه‌ای به نام بگذار سر به سینه من که طراحی آواز آن را همایون شجریان بر عهده داشت، به نمایش درآمد. قطعه مذکور در سال ۱۳۸۳ در ترکیب آلبوم موسیقی اشتیاق با آهنگسازی فرهاد فخرالدینی، خوانندگی علیرضا قربانی و سروده های فریدون مشیری اجرا گردیده و به بازار عرضه شد. پیش از تعطیلات نوروز سال ۱۴۰۱، همایون شجریان این تصنیف را با آهنگی از سعید فرج پور و تنظیم غلامرضا صادقی منتشر کرد. دومین قطعه به شکل بداهه نوازی سازهای کوبه ای صورت گرفت که حسین رضایی نیا و آیین مشکاتیان به مدت ۵ دقیقه اجرای آن را برعهده داشتند. این اجرا با تشویق زیاد حاضران در صحنه مواجه شد.

سایر قطعه ها به شکل منظم به نام های «زلف بر باد مده» به آهنگسازی سعید فرج‌پوری، «آسمان ابری» به آهنگسازی غلامرضا صادقی، «یک‌نفس آرزوی تو» به آهنگسازی سعید فرج‌پوری، «آواز دشتی» با شعری از هوشنگ ابتهاج، «اشک مهتاب» به آهنگسازی حسن یوسف زمانی، «هوای زمزمه‌هایت» به آهنگسازی غلامرضا صادقی، «دلستان» به آهنگسازی همایون شجریان، «سرو چمان» به آهنگسازی محمدرضا شجریان، «چهار مضراب» به آهنگسازی پرویز مشکاتیان و «دود عود» به آهنگسازی پرویز مشکاتیان انجام شد.

آخرین قطعه از این کنسرت به نام قطعه «دیار عاشقی‌هایم» که با اشعاری از اسحاق انور و بهمن محمدزاده، آهنگسازی غلامرضا صادقی و موضوع ایران تعیین شده بود، با ارائه عکس هایی از مناطق مختلف کشور همچون سازه‌های آبی شوشتر، کاخ گلستان، تخت جمشید، باغ ارم، سی‌وسه‌پل، نقش جهان، سعدیه، حافظیه، مسجد امام اصفهان، گنبد سلطانیه، نقش رستم، قلعهٔ فلک‌الافلاک، چغازنبیل و زیگورات و جنگل و کویر و دماوند و کوه‌های زاگرس مربوط به محتوای ترانه ها پخش شد. پیش از آن، در تاریخ دوازدهم اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱، قطعه مذکور در کنسرت دبی به نمایش درآمده بود. در چهارده سال قبل از این تاریخ، به مناسبت روز جهانی موسیقی، محمدرضا شجریان برای آخرین بار در همین تالار آوازی را اجرا کرده بود که ارکستر سیاوش، کنسرت به رنگ صدا را با یاد و خاطره استاد محمدرضا شجریان و پرویز مشکاتیان در روی صحنه اجرا کرد.

مقرر شده بود که کنسرت مذکور در شهریورماه سال ۱۴۰۱ در شهرهای تورنتو، مونترال، ونکوور و کالگاری کانادا به نمایش درآید که با توجه به آماده شدن ویزای برخی از اعضای ارکستر سیاوش، این اجرا به ماه ژانویه موکول شده و پس از آن نیز منحل گردید. همایون شجریان در روز سه شنبه بیست و ششم مهرماه با به اشتراک گذاشتن متنی در صفحه اینستاگرامش، ضمن عرض پوزش از همه اشخاصی که اقدام به تهیه بلیت کرده بودند، بیان کرد همه کنسرت هایش را در اروپا لغو کرده است.

جوایز و افتخارات

  • تندیس بهترین قطعهٔ موسیقی سنتی در بخش کارشناسی برای قطعهٔ «رودابه و زال» از اولین جشن موسیقی ما
  • برندهٔ بخش مردمی اولین جشن موسیقی ما برای قطعهٔ «رودابه و زال» (کنسرت سیمرغ)
  • جایزه باربد بهترین آلبوم سال ۱۳۹۴ از جشنواره موسیقی فجر برای آلبوم نه فرشته ام نه شیطان
  • گواهینامه درجه یک هنری از شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور در رشتهٔ «آواز»
  • همایون شجریان برای خوانندگی در فیلم «آرایش غلیظ» اولین جایزه حرفه‌ای خود را از پانزدهمین جشن حافظ کسب کرد.

مصاحبه با همایون شجریان

برای ما از مسیری که پشت سر گذاشتید توضیح دهید:

فعالیت هنری ام را با نواختن تنبک آغاز کرده و در کنار پدر کنسرت می دادم. به شکل جدی و مستمر ساز کمانچه را زیر نظر اردشیر کامکار فرا گرفتم. مدت زمانی که در هنرستان موسیقی مشغول به تحصیل بودم، مرحوم کامران داروغه معلم ما بوده و تدریس می کردند.‌ در همه سازها دستی داشته‌ام، مدتی کمانچه، کمی تار، اندکی سنتور و دورانی هم با تنبک و غیره خودم را مشغول میکردم. ولی در تمام این دوران آواز را در کنار فعالیت حرفه ای ادامه داده و هرچند مدت که کلاس آموزشی با پدرم داشتم، اشکالات و ایراداتم را در حضور ایشان عنوان می کردم. البته شاگردی هم نبودم که به طور مثال هفته ای یک‌بار به صورت پیوسته، با استاد در کلاس حاضر شوم.

«بله چون من آدم سمج و پیگیری در کارهای خودم بودم و همه چیز را خودم دائم تست میکردم. مطلبی را که پدر آموزش می دادند، من می رفتم و سه مدل دیگر آن را نیز امتحان می کردم تا مطالبی که پدر می گفتند را بهتر درک کنم.»

شما در خانواده ای اهل موسیقی بودید. در جمع خانواده این کلاس ها برگزار می شد؟

تا پیش از آنکه به سن نوجوانی و بلوغ برسم، این کلاسها در بین خانواده برگزار می شد. من به همراه هر سه تا خواهر هایم در آنجا حضور داشتیم.‌ در بین خانواده من و خواهرم مژگان، این فعالیت‌ها را به شکل اساسی و با جدیت بیشتری دنبال می‌کردیم. در یکی از روزها که پدرم دچار سرماخوردگی شده بود، من توصیه کردم که می توانم در این کنسرت شما را همراهی کنم تا به این ترتیب مجبور به کنسل کردن کنسرت نشوید و در عین حال به میزان کمتری از صدای تان استفاده کنید. قسمت هایی از آن را به من واگذار کنید تا در بخش های اصلی که لازم است، صدای تان با انرژی بیشتری به کار گرفته شود. واقعاً پدر قصد داشتند که کنسرت را لغو کنند و از آنجا که این کنسرت اهمیت زیادی داشته و به منظور بزرگداشت گوته در آلمان برگزار می شد. ایشان از پیشنهاد من بسیار متعجب شده و سوال کردند: «مگر شما آمادگی اش را داری؟ مگر کارها را بلدی؟» در جواب پاسخ دادم که در طی جلسات آموزشی که با شما برگزار شده و تمرین میکنیم من همه خط های شما را کاملاً از بر هستم. ایشان گفتند در تمرینی که بعداً انجام می‌شود بخوان تا ببینم. در جلسه بعدی تمرین شروع به خواندن کرده و لبخند رضایت را در چهره پدر مشاهده کردم که گفتند: «همین کار را می کنیم. تعیین می کنم کجاها را شما بخوانی و کجاها را خودم که دو نفری باهم کنسرت را اداره کنیم.»

این اولین اجرای شما شد؟

همایون شجریان در جواب به این سوال گفت:«بله اولین اجرای من بود که خیلی اتفاقی و با پیشنهاد خودم صورت گرفت. بعد از آن بود که پدر امر کردند که در همه کنسرت ها بخشی را با ایشان بخوانم، می خواستم از دو سه سال بعد شروع کنم که ایشان گفتند شما همین الان هم می توانید بخوانید.»

مصاحبه ای از استاد شجریان هست که در آن گفته شده شما از دوران طفولیت صدای خوبی داشتید و خوب می شنیدید اما به مراحل بلوغ که رسیدید نگران صدای شما شدند گویا صدای شما تغییر کرده بود، در مورد آن دوران توضیح می دهید؟

«بله، قبل از دوران بلوغ، در همان جلسات اندک خانوادگی، پدر به هر یک از ما کوکی را به عنوان درس و تمرین می دادند، مثلا “بیات اصفهان” استاد طاهرزاده را برای یادگیری به صورت خانوادگی کار می کردیم. کوک را می دادند به یکی از خواهرانم و می گفتند شما از اینجا بخوان. یکی دیگر از خواهران که صدایش بم تر بود را می گفتند از جای دیگرش بخواند. یادم هست که همیشه کوکی بالاتر از خواهرانم را به من می دادند چون صدا خیلی اوج نیاز داشت. در دوران بلوغ تغییرات در من خیلی شدید بود تا جایی که بابا یک بار بعد از گذراندن آن دوران به من گفتند آن موقع که تو در دوران بلوغ به کوه می رفتی و تمرین می کردی، من نگران شده بودم که از همایون ممکن است دیگر خواننده در نیاید. صدای من تغییرات جوانی کرده بود و دو رگه می شد و تا آواز می خواندم سرفه ام می گرفت. خیلی تغییرات هورمونی ایجاد شده بود و تاثیرات شدیدی گذاشته بود. آن دوره گذشت و خیال پدرم راحت شد که می توانم دوباره شروع کنم به یادگیری و کار کردن.»

شما در مکتب استاد شجریان بزرگ شدید و به هرحال سبک کار ایشان سبک سنتی بود. امروز شاهد یک نوع و سبک خاص کار از شما هستیم که عرضه می شود. شما با سبک سنتی شروع کردید ولی الان سبک کار شما چیست؟

لازم است همواره سعی و تلاش خودم را در این جهت صرف کنم که هر آنچه از مهارت و توانمندی در من وجود داشته و آموخته‌ام به کار ببرم. حتی به بررسی روش‌های جدید پرداخته و میزان علاقه و گرایش جامعه را نسبت به آن ارزیابی کنم. بدون توجه به این جنبه که چنین موسیقی چه نسبت درآمدی را برایم به همراه داشته، یا این موسیقی تا چه اندازه بر شهرت و محبوبیت من می افزاید، حتی بدون فکر کردن به اینکه این موسیقی باعث افزایش رتبه من در فلان جایگاه شده و یا در مقام یک شخص فرهنگی من را معرفی می کند یا یک شخصیت سیاسی وجهه جدیدی به من می دهد. بدون در نظر گرفتن همه این مسائل و ابعاد، لازم است تنها در وهله اول با توجه به نیازها و دلواپسی های خودم و این موضوع که این شکل موسیقی به نوعی برای مردم جامعه کار ساز باشد، رفتار کنم.

برای همین است که رنگ و بوی مسائل اجتماعی در کارهای شما زیاد دیده می شود؟

همایون شجریان در جواب گفت:«بله باید به درد جامعه بخورد. یک جا می گویند که جوان ده ساله شور و نشاط احتیاج دارد. آرایش غلیظ (فیلم آرایش غلیظ به کارگردانی حمید نعمت الله و صدای همایون شجریان) را انتخاب می کنیم. این تنها یک نمونه است ممکن است ده نفر دیگر بیایند خیلی بهتر از این را اجرا کنند. نگاه من به کارها اینطور بوده است.»

از کارهای جدید گفتید، می توان گفت که شما این چند وقت خیلی پر کار بودید. کنسرت نمایش «سی» را داشتید که فکر کنم چیزی حدود ۴۰ شب اجرا داشت؟

به مدت ۳۰ شب نمایش انجام شد. تصور میکردیم که تنها برای ۱۵ تا ۲۰ شب اجرا انجام شود. برای سی شب اجرا داشتیم و برای سی شب دیگر نیز درخواست گردید که در مجموع ۶۰ شب بود. ولی به علت نزدیک شدن به ایام سوگواری محرم و صفر، ناچار شدیم فقط در سی شب این نمایش را ارائه دهیم.

دقیقا بعد از آن کنسرت «ایران من» را در تالار وزارت کشور داشتید. برخی از کارشناسان این انتقاد را به شما وارد می کنند که شاید این حجم از پرکاری باعث شود که از تولیدتان کاسته شود. همچنین شاید با نگاهی خیرخواهانه به این مساله می پردازند که اگر یک خواننده سی یا چهل شب متوالی آن حجم سنگین از صدا را در کنسرت اجرا کند به خودش و حنجره اش فشار وارد می شود. پاسخ شما به این انتقادات چیست ؟

تصور می کنم در حدود یک تا دو سالی است که در شهر تهران کنسرتی را اجرا نکرده ام، از این رو تصمیم گرفتم که این حجم کار را نمایش دهم. این امر که به طور سالیانه و یا هر دو سال یکبار به مدت ۱۵ لغایت ۳۰ اجرا را ارائه دهیم، جریانی عجیب و یا غیرمعمول نیست و نمی‌توان آن را به حساب پرکاری گذاشت. البته حساب شهرستان ها کاملا جداست.‌ جریانی که موجب شد این طور به نظر برسد، استقبال زیادی بود که از کنسرت نمایش سی انجام شد و در طی ۳۰ شب پیاپی اجرا صورت گرفت. پیش از آن ما تصمیم داشتیم که یک کنسرت موسیقی مشابه کنسرت «ایران من» ارائه دهیم. ولی از آنجا که اجرای «سی» با تقاضای زیادی مواجه شد و در پی به نمایش درآمدن «ایران من» انجام گردید، لذا اینطور تصور شد که بسیار پرکار هستیم. اگر در کار یا فعالیتی متوجه شوم، به ناچار باید فشار بسیاری را متحمل شوم، لذا آن کار را نمی‌پذیرم. البته من به شکلی حنجره ام را تمرین داده‌ام که اگر برای دو سانس پیاپی و هر سانس به مدت ۲ ساعت آواز بخوانم، فشاری سنگینی به حنجره ام وارد نشود. لازم است که این انرژی و توان در حنجره وجود داشته باشد و اگر چنین قدرتی نداشت فقط برای یک سانس اجرا می کنیم. ولی از همان ابتدا من حنجره و صدایم را به گونه‌ای تمرین داده‌ام که در زمان اجرای سانس دوم، حتی در مواقعی صدا گرمای بیشتری داشته و برای من تو دست تر هم می شود.

اعلام خبر فوت پدر:

همایون و محمدرضا شجریان

محمدرضا شجریان استاد گرانقدر موسیقی کشور، ۴ سال پیش از مرگش برای آخرین بار در مقابل دوربین قرار گرفت و اعلام کرد، برای ۱۵ سال است که به بیماری سرطان مبتلا شده است. او در بعد از ظهر هفدهم مهر ماه سال ۱۳۹۹ در سن ۸۰ سالگی دار فانی را وداع گفت. همایون شجریان فرزند محمدرضا شجریان، در ساعت ۱۷ به وقت تهران خبر درگذشت پدرش را در صفحه رسمی اینستاگرامش تایید کرده و اینگونه نوشت:

«خاک پای مردم ایران به دیار معشوق پرواز کرد.»

خوانندگان مورد علاقه:

محمدرضا شجریان در بین خوانندگان نام آور و بی نظیر موسیقی آوازی کشورمان به اشخاصی همچون غلامحسین بنان و بانو قمرالملوک وزیری علاقمند است. او در بین خوانندگان نسل خودش نیز با گوش سپردن به ترانه های افرادی چون علیرضا قربانی، محمد معتمدی، سالار عقیلی و سینا سرلک گرایش داشته و از شنیدن به آن لذت میبرد.‌

دشواری های هنری پسر شجریان بودن:

همایون شجریان در خصوص سختی های زندگانی در جایگاه فرزند اسطوره آواز ایران، مطالب جالبی را مطرح کرده است. بیان کرده که: «طبیعتاً پسر محمدرضا شجریان بودن خیلی برای من خوب بوده ولی از طرفی دشواری هایی را نیز به همراه داشته است. در شرایطی که پدر شما در بالاترین جایگاه آواز ایستاده ناخودآگاه مخاطبان و جامعه مقایسه هایی را انجام می دهند حتی وقتی در بیست و چند سالگی آواز می خواندم این مقایسه انجام می شد. یعنی من جوان بیست و چند ساله با کسی قیاس می شدم که ۴۵ سال سابقه و تجری هنری تراز اول داشته است.»

تفریحات و علاقه مندی های همایون شجریان:

همایون شجریان بعد از موسیقی، گرایش بسیاری به عرصه سینما و تئاتر دارد. او در این خصوص بیان کرده است: «من بعد از سینما، تئاتر را هم خیلی دوست دارم و هربار که فرصتی پیش بیاید، حتما به دیدن نمایش ها می روم. خودم به بازیگری علاقه دارم، اما هیچ وقت جراتش را پیدا نکرده ام. به نظرم آدم باید یا واقعا دست پر باشد یا اصلا وارد این حرفه نشود. من هم چون این توانایی را هیچ وقت در خود ندیده ام.»

دوستان سینمایی همایون شجریان:

همایون شجریان در خصوص ارتباط و دوستی با افرادی که در عرصه سینما و بازیگری فعال هستند، اینگونه پاسخ داد:

«اغلب سینماگران از دوستان نزدیک و صمیمی من هستند. پرویز پرستویی، گلاب آدینه، گوهر خیراندیش از این دسته هستند و نیکی کریمی ازجمله دوستان سینمایی من است که خود از علاقه مندان موسیقی کلاسیک به شمار می رود.

در میان بچه های تئاتر سیامک صفری، بهناز جعفری و بسیاری دیگر. می دانم هر اسمی هم بیاورم باز عده ای از قلم می افتند و من شرمنده شان می شوم.»

حاشیه همایون شجریان در کنار غلیرضا قربانی

یکبار که همایون شجریان در کنار علیرضا قربانی در مرکز تجاری ایران مال حضور یافته بود، حاشیه‌های زیادی را برای او به همراه داشت. از انجا که همایون شجریان آلبوم مشترکی با علیرضا قربانی به نام افسانه چشم هایت در دست تهیه داشت، لذا در کنار هم به کتابخانه ایران مال رفته تا جهت تبلیغات این آلبوم، عکس هایی را اخذ کند که این امر باعث بروز انتقادهای بسیاری به آنها گردید! منتقدان با توجه به مجهول بودن منابع مالی ایران مال، علت حضور همایون شجریان را درآنجا جویا شدند! در پی این امر، شجریان و قربانی کدام به تفکیک بیانیه های جداگانه ای را منتشر کردند که طی آن نسبت به این عکس‌العمل‌ها اعتراض کرده و موضوع مجهول بودن منابع مالی در ساخت بنای این مجتمع گسترده و عظیم تجاری را با گرفتن تعدادی عکس بی ربط و غیرمنطقی خواندند.‌ همایون در قسمتی از یادداشتش چنین نوشت: «من فراتر از این مردم نیستم و هر جا آنان می‌توانند حضور داشته‌باشند، چنانچه لازم باشد من هم خواهم بود.»

.chavosh-ads-block { margin-bottom: 10px; display: inline-block; width: 100%; } .chavosh-ads-content { border: 1px solid #3584e4; border-right: 3px solid #3584e4; background-color: white; display: block; border-radius: 10px; padding: 20px 20px 20px 20px; position: relative; } .chavosh-ads-image-holder { max-height: 250px; max-width: 250px; padding-left: 0; padding-right: 25px; position: relative; min-height: 1px; } @media (max-width: 771px) { .chavosh-ads-image-holder { padding-left: 25px; } .chavosh-ads-content { padding: 3px 20px 10px 20px; } } .chavosh-ads-image-holder a { display: inline-block; position: relative; } .chavosh-ads-image-holder img { max-width: 100%; height: auto; margin: 0; border-radius: 10px; vertical-align: middle; border: 0; } .chavosh-ads-detail { flex: 3; padding-left: 25px; padding-right: 25px; position: relative; min-height: 1px; direction: rtl; } .chavosh-ads-detail a { text-decoration: none; } .chavosh-ads-detail-title { text-align: right; margin: 0 0 7px; font-size: 17px; font-weight: 700; text-transform: none; color: #2d2d2d; } @media (max-width: 771px) { .chavosh-ads-detail-title { text-align: center; } } .chavosh-ads-detail-des { padding-left: 0; margin-top: 6px; } .chavosh-ads-detail-des p { padding: auto 0; line-height: 2rem; text-align: justify; margin: 0 0 10px; margin-bottom: 17px; font-size: 1rem; } .chavosh-ads-detail-title a { color: #3584e4; text-decoration: none; } .chavosh-ads-detail-title a:hover { text-decoration: underline; } .chavosh-ads-row { display: flex; direction: rtl; margin-left: -25px; margin-right: -25px; } @media (max-width: 771px) { .chavosh-ads-row { gap: 1rem; flex-direction: column; } } .chavosh-ads-detail-button { text-align: left; } @media (max-width: 771px) { .chavosh-ads-detail-button { text-align: center; } } .chavosh-ads-detail-button a { font-size: 18px; color: #fff; background-color: #3584e4; border-bottom: 3px solid #2a0632; display: inline-block; padding: 3px 25px; margin-top: 0; border-radius: 4px; text-decoration: none; -webkit-transition: all 0.07s ease; -moz-transition: all 0.07s ease; -o-transition: all 0.07s ease; transition: all 0.07s ease; } @media only screen and (max-width: 770px) { .chavosh-ads-detail { width: unset; } .chavosh-ads-image-holder { max-width: unset; max-height: unset; width: unset; } }

برای کسب درآمد؛ کافیه یکسری قواعدی که ثروتمندان بلد هستن رو تو هم یاد بگیری. اینکه چطوری پول دربیاری و ثروتمند بشی تو جلسه‌ی آموزشی بهت یاد داده شده. بعد ازدیدن این جلسه، زندگیت عوض میشه.

در صورت تمایل این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
تلگرام واتس آپ فیس بوک پیامک
تلگرام واتس آپ فیس بوک پیامک

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

مرد جوان پسر مورد علاقه مادرزنش را به قتل رساند!