کلیدی‌ترین مفهوم در دین ما ولایت است/ حکومت عادلانه، بدون مسئولیت پذیری مردم، دوام ندارد


کلیدی‌ترین مفهوم در  دین ما ولایت است/ حکومت عادلانه، بدون مسئولیت پذیری مردم، دوام ندارد

یک استاد برجسته حوزه و دانشگاه گفت: علت محوری ادامه نیافتن حکومت عادلانه امیر المومنین(ع) این است که مردم با اینکه ولایت پذیر بودند، مسئولیت پذیر نبودند و اقدامی نمی‌کردند.

خبرگزاری شبستان، گروه قرآن و معارف به نقل از دبیرخانه مجمع کانون های فرهنگی و دینی کشور، عصر روز گذشته (شنبه، 2 مردادماه) نشست مجمع کانون‌های فرهنگی تبلیغی کشور با موضوع «اقدامات لازم برای محرم و اربعین ۱۴۰۰» با حضور حجج اسلام والمسلمین علیرضا پناهیان، استاد برجسته حوزه و دانشگاه، مجید باباخانی، مدیرکل تشکل‌های دینی سازمان تبلیغات اسلامی و حمیدرضا مهدوی ارفع، رییس مجمع ملی کانون های فرهنگی تبلیغی و جهادی کشور و‌ نیز با حضور مسؤولان کانون‌های فرهنگی تبلیغی 31 استان در مشهد مقدس درحال برگزاری است.

حجت الاسلام و المسلمین علیرضا پناهیان در این نشست، اظهار کرد: کلیدی‌ترین مفهوم در دین ما ولایت است بطوری که حتی نماز برتر از ولایت نیست.

این استاد برجسته حوزه و‌ دانشگاه با بیان اینکه موضوعی که در بحث ولایت کمتر به آن توجه شده صرف پذیرش و اطاعت از ولی خدا نیست، ادامه داد: این، بخش آسان ولایت است، بخش سخت ولایت پذیری که در جمهوری اسلامی هم باید به آن توجه کنیم ، مسئولیت پذیری است که با توجه به آن، انحراف جناح بندی‌ها و مشکلات حل می‌شود.

وی افزود: حکومت علی(ع) عادلانه بود، همانطور که دولت جدید ما شعار عدالت و خدمت داد و باعث شد 18 میلیون نفر به آن رأی دهند؛ اما دولتی که شعار آن عدالت و خدمت باشد چهار سال بیشتر دوام ندارد همانطور که دولت امام علی(ع) دوام نیاورد! چرا اینطور است؟ آیا تبلیغات دشمن قوی‌تر بود یا قدرت دولت حضرت امیر(ع) کمتر از معاویه بود؟ خیر با اینکه اکنون برخلاف دوره امیرالمومنین(ع) قدرت و تبلیغات دشمنان کنونی ما بیشتر و قوی تر از دولت ماست.

پناهیان با بیان اینکه مردم می‌دانستند که معاویه در کاخ زندگی می‌کند و حتی سربازانش هم او را قبول نداشتند، تکمیل کرد: سوال حضرت امیر(ع) این است که چرا امام باطل بیشتر مطاع است تا امام حق؟ امام قصد دارند به تاریخ بگویند که روی این موضوع تعقل کنید.

این کارشناس دینی اضافه کرد: علت محوری آن یک چیز است و آن این است که مردم با اینکه ولایت‌پذیر بودند، مسئولیت‌پذیر نبودند و اقدامی نمی‌کردند.

وی با اشاره به اینکه مردم در اداره جامعه به طرزی زندگی می‌کردند که پس از پیامبر(ص) دوباره به بی‌مسئولیتی افتادند، عنوان کرد: دایره فهم مردم و قیام آن‌ها بسیار وسیع است؛ قرآن می‌فرماید که در آخر امتحان می‌گیریم که چه کسی ولایت را یاری می‌کند! اطاعت در این آیه مسیری است برای رسیدن به نصرت و یاری؛ یاری امتم یعنی حرکت خودجوش!

عمق ولایت پذیری، مسئولیت پذیری است

پناهیان بیان کرد: عمق ولایت‌پذیری مسئولیت‌پذیری است، یعنی اگر امام شب عاشورا می‌گوید بروید! در حقیقت این یعنی نروید! بگویید ما مسئولیت داریم؛ برخی اوج حقیقت دین را متوجه نشدند، شب عاشورا مسئولیت پذیری نقش دارد. این عبارات بار معنایی دارند و فهمشان سخت نیست.

این استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: گاهی می‌گوییم که اطاعت از رهنمود رهبری، گاهی می‌گوییم اطاعت از منویات رهبری؛ باید منویات رهبری اجرا شود اما اکنون حتی رهنمود رهبری هم اجرا نمی‌شود؛ این اصل ماجرا است و تمام حکمرانی در جامعه باید این‌گونه باشد.

معنای ولایت بیشترین حضور مردم در جامعه است

وی با بیان اینکه آموزش داده نشده که ولایتمداری یعنی بیشترین نقش و حضور مردم در جامعه، متذکر شد: به فرموده مقام معظم رهبری مردم‌سالاری دینی صرفا آمدن پای صندوق رای نیست بلکه مردم باید در همه کشور نقش و حضور داشته باشند؛ با توجه به این نکته، بسیج همان مردم سالاری‌دینی است.

پناهیان ابراز کرد: انتخابات آن نیست که به بهانه انتخاب برخی سر یکدیگر را می‌برّند؛ سال ۹۳ مقام معظم رهبری فرمودند که مردم‌سالاری دینی فقط رأی دادن نیست؛ جنس شما جنس جلوگیری از فساد است پس باید انتخاب شما هم متفاوت باشد؛ برای مثال غنیمت و طعمه‌ای برای کسی که انتخاب می‌شود نباید وجود داشته باشد.

پناهیان با تاکید بر اینکه تشکیلات لازمه مردمی بودن است و لازمه وجود تشکیلات مردمی، پیروی از سیره نبوی(ص) است، ادامه داد: تشکیلات را مردمی می‌پذیرند که مسئولیت‌پذیر باشند؛ آخرالزمان منکر نهی نمی‌شود! مردم باید در صحنه حضور پیدا کرده و ایفای نقش کنند؛ هیچ‌گاه این حالت مردمی خود را از دست ندهید، تشکل‌های مردمی باید مردمی بودن خود را حفظ کنند.

این کارشناس دینی خاطرنشان کرد: امام صادق(ع) وقتی فهمیدند که عالمان یک قوم ربا را حلال کردند، فرمودند که مردمی که از آن علما اطاعت کردند هم به جهنم می‌روند؛ امید است متوجه باشید که چه اسلامی را باید تبلیغ کنید؛ در روایت آمده که مسلمان شاید به جهنم رود اما متقین نمی‌روند.

وی تصریح کرد: کلمه اطاعت از ولی به تنهایی کافی و منجی نیست؛ تبیین این موضوع مشکل است اما مسأله فقط اعتقاد و اطاعت از امام نیست؛ در قرآن آمده است برخی پس از یقین گمراه شدند.

پناهیان با بیان اینکه انسان به انتخابش انسان است؛ عنوان کرد: لازمه انتخاب راه درست، دو حق انتخاب است که در تعارضند و هرکدام را انتخاب کنید آن دیگری را از دست می‌دهید و این یعنی رنج؛ پس انسان بی رنج متصور نیست؛ وقتی فلسفه رنج تبیین شود، می‌فهمیم دین برای لذت بیشتر است.

استان‌ها باید دین خود را به خوزستان ادا کنند

مدیر تشکل‌های دینی سازمان تبلیغات اسلامی نیز در بخش دیگری از این نشست، اظهار کرد: از فرصت جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی باید استفاده کرده و به سراغ و یاری یکدیگر برویم، اکنون تقابل در اوج است! باید هرکس هر کاری که می‌تواند انجام داده و به یکدیگر یاری برسانیم.

حجت الاسلام مجید باباخانی با بیان اینکه وقتی تقابل ایجاد شود ما به اشتباه خوشحال می‌شویم که یک بچه حزب اللهی برای مثال به مجموعه و تشکیلات دیگری نرفته و پیش ما آمده، تاکید کرد: باید به موضوع محرم، اربعین، سیستان و خوزستان به صورت ملی پرداخته شود؛ ما در مقابل این موضوعات مسئول هستیم و می‌توانیم با توانایی موجود به خوزستان و امثال آن کمک کنیم.

همچنین در ادامه نشست، رئیس مجمع کانون های تبلیغی فرهنگی کشور با تاکید بر اینکه هر استان در موضوع خوزستان باید دین خود را ادا کند، در خصوص برنامه‌های غدیر تا اربعین، تشریح کرد: کانون‌ها باید در بخش عملیاتی(ایستگاه‌های صلواتی و برگزاری) و حمایتی برای غدیر تا اربعین ورود پیدا کند؛ محرم حسینی قطعا و بی تردید برگزار می‌شود و وزارت بهداشت اگر ملاحظه و پروتکلی مدنظر داشت ابلاغ می‌کند.

حجت‌الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع تشریح کرد: کار مشترک بین کانون‌ها و تشکل‌ها پیش‌بینی شده و باید با هویت کانون، طی یک هم‌افزایی از ظرفیت آن استفاده شود.

وظیفه اصلی معاونت فرهنگی، تبلیغ اصیل است

در ادامه نشست، معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی، اظهار کرد: سهم درستی باید به مجمع کانون‌ها داده شود و انقدر که در این 6 ماه از رویکرد دوستان متوجه شدم، این ظرفیت وجود دارد که تمام برنامه ریزی سازمان حداقل در حوزه تبلیغ اصیل به کانون‌ها واگذار شود.

رضا عزت زمانی با بیان اینکه تبلیغ را می‌توان با دو بال متصور شد، ادامه داد: بال اول تبلیغ نوین(رسانه و هنر) و بال دوم تبلیغ اصیل (تبلیغ چهره به چهره افراد و قدرت کلام و نیروی انسانی) است که معاونت فرهنگی متولی تبلیغ اصیل بوده و در این حوزه فعالیت می‌کند.

وی افزود: این به معنای بی اعتنایی این حوزه به رسانه نیست؛ رسانه و هنر بعد اصلی تبلیغ اصیل است؛ مقام معظم رهبری فرمودند: اگر همه ظرفیت های تبلیغ اصیل را جمع کنیم در بهترین حالت ۷_۸ میلیون نفر حرف ما را شنیده و 70 میلیون از مردم آن را نمی‌شنوند و ایشان متذکر شدند که بهترین راه تبلیغ، هنر است.

عزت زمانی با تاکید بر اینکه حوزه معاونت فرهنگی موظف است با عناصر بالادستی هم افزایی ایجاد کند، ادامه داد: همچنین وظیفه سازمان دهی متخصصان مربوط به حوزه و هدایت و نظارت بر آن‌ها را دارد، باید کلان پروژه ها را سازمان دهد، به عنوان مردمی ترین حوزه، عناصران و بازیگران تبلیغ اصیل را پیدا کند و باعث رشد و تعالی نیروهای فرهنگی شود.

معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: معاونت فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی اگر بتواند از ظرفیت مجموعه های مردمی خود استفاده کند، پیش بینی می‌شود در سال 1404 20 هزار محله و روستای فعال در حوزه حل مسائل اجتماعی، 20 هزار مُبَلِّغ مستقر در نقاط اثرگذار و کار گروه های جمعیتی گفتمان ساز، 50 هزار شبکه بانوان فعال، 100 هزار هیأت و کارگروه اثر گذار و حداقل هزار بازیگر تبلیغ اصیل داشته باشیم؛ همچنین باید 500 مدیر جوان و توانمند در حوزه فرهنگی شناسایی کنیم.

وی تشریح کرد: هنوز این موارد مصوب هیأت امنای سازمان نشده اما این اتفاق دارد در تشکیلات سازمان میفتد و دارایی ما شبکه های فعال سازمان است و ما در تبلیغ اصیل هیچ دارایی ای جز مجموعه ها و عناصر حقیقی و حقوقی نداریم و اگر این موارد را از آن بگیریم دیگر معاونت فرهنگی ای وجود ندارد.

عزت زمانی با بیان اینکه میزان باری که بر دوش تشکل ها است بسته به ظرفیت، توان و حرفی است که در میدان می‌زنند؛ تکمیل کرد: در منابع مالی ما مشکلاتی داشتیم که امید است در ماه های آینده این مشکل حل شود؛ اگر استان با کانون گره بخورد ظرفیت های بسیاری ایجاد می‌شود، شما بازوی سازمان نیستید، تمام سازمانید! اگر در استان‌ها زیرساخت شما فراهم نشد به ما بگویید.

معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی ابراز کرد: مجموعه‌های ما یک تشکل هایی مانند هیئات و گروه‌های تبلیغی بوده و بسیار پیشرو و متعالی تر در حوزه تشکل ها است؛ مهم ترین مسأله ای که باید مجامع به آن بپردازند مطالبه گری است؛ هر آدم توانمندی که در حوزه فرهنگ می‌شناسید معرفی کنید تا درباره آن بحث شود؛ البته در طول زمان باید کسی که در این جایگاه برای مثال وزیر می‌نشیند پاسخگو باشد.

وی عنوان کرد: سندی مربوط به مساجد اکنون در فضای ملی در حال تدوین است و سازمان ورود پیدا کرده تا در این مقیاس کلان، مساجد را سامان دهی کند اما مستحضر هستید که کار آسانی نیست تشکیلاتی که چند سال جدا از یکدیگر کار کردند را به هم متصل کنیم.

وی مهم ترین و اصلی ترین وظیفه سازمان در برهه کنونی را تقویت محرم و احیای شعائر حسینی اعلام و بیان کرد: سال گذشته بسیاری از هیأت ها تعطیل شدند و امسال باید همه کمک کنیم که محرمی پرشور تر و متفاوت را تجربه کنیم.

در ادامه این نشست ۲ روزه، صبح امروز یکشنبه 3 مردادماه حجت الاسلام محمد قمی رییس سازمان تبلیغات اسلامی در این نشست حضور پیدا کرده و ایراد سخنرانی دارد.

پایان پیام/9

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز


عکس نوشته و متن روز جهانی دوقلوها | 25 عکس نوشته و پیامک تبریک روز جهانی دوقلوها