روسیه پس از 46 سال، یک کاوشگر به ماه میفرستد
روسیه پس از حدود نیم قرن،، کاوشگر لونا25 را به ماه میفرستد.
روسیه قصد دارد 20 مرداد ماه، اولین ماموریت ماه خود را پس از نزدیک نیم قرن انجام دهد. این رویداد تاریخی را میتوان به صورت زنده از سایتهای مرجع مشاهده کرد.
کاوشگر ماه با نام «لونا25» قرار است ساعت 3 صبح به وقت تهران از روی یک موشک «سایوز» از فضاپیمای «وستوچنی» در روسیه بلند شود.
روسیه از سال 1976، زمانی که سفر موفق لونا24 نمونهای از خاک و سنگ کره ماه را به زمین آورد، دیگر کاوشگری به قمر زمین نفرستاد. در آن زمان، روسیه یک کشور مستقل نبود و بخشی از اتحاد جماهیر شوروی به حساب میآمد که در اوایل دهه 1990 فروپاشید.
پرتاب لونا امروز از طریق وبسایتهای مختلف، از جمله سایت اختصاصی سازمان فضایی روسیه «Roscosmos» به صورت زنده پخش خواهد شد.
اگر همه چیز به درستی طبق برنامه پیش برود، لونا25 با سفر تقریبا پنج روزه خود به ماه خواهد رسید. این کاوشگر پنج تا هفت روز را در مدار ماه سپری میکند و سپس سعی میکند تا در نزدیکی قطب جنوب قمر زمین فرود آید.
این جدول زمانی، فرود لونا25 را تقریبا با «Chandrayaan 3» همزمان میکند. Chandrayaan 3 یک ماموریت هندی است که در تاریخ 23 تیر به مقصد ماه پرتاب شد و در تاریخ 15 مرداد بر روی آن نشست.
ناحیه قطب جنوب ماه برای طرفداران اکتشاف منظومه شمسی بسیار جذاب است زیرا تصور میشود دارای مقادیر بسیار زیادی یخ و آب است. این منبع میتواند به صورت بالقوه از وجود حیات در بیرون از زمین پشتیبانی کند و یا به بشرین اجازه دهد اولین قدمهای استوار خود را در فضا بگذارد.
بخش بزرگی از ماموریت لونا25 نیز نمایش فناوریهای مختلف لازم برای کشف هرچه بیشتر ماه است، زیرا روسیه قصد دارد در آینده ماموریتهای خود به قمر زمین را افزایش دهد. به عنوان مثال، در این ماموریت از یک اسکوپ برای نمونهبرداری از سنگها در اعماق 15 سانتیمتری از سطح استفاده خواهد شد تا وجود آب و یخ که میتوانند از زندگی انسان پشتیبانی کنند، سنجیده شود.
ناسا نیز قصد دارد تا پایان دهه میلادی، یک پایگاه در نزدیکی قطب جنوب ماه ایجاد کند.
جالب است بدانید پرتاب لونا25 تاکنون با تاخیر قابلتوجهی روبرو شده است. پیش از این قرار بود اونا25 در آبان ماه 1400 از زمین بلند شود اما برخی جزئیات سبب تغییر برنامه و تعویق آن تاکنون شد. این ماموریت، اولین ماموریت کاملا داخلی روسیه از اعماق فضا از حدود ده سال پیش تاکنون است.