معرفی مدل زبانی گوگل LaMDA انقلابی در پردازش زبان طبیعی
مدل زبانی گوگل LaMDA مخفف Language Model for Dialogue Applications به معنای «مدل زبانی برای کاربردهای مکالمهای» است. این مدل یک هوش مصنوعی مکالمهای است که توسط گوگل توسعه یافته است. LaMDA روی یک مجموعه داده عظیم از متن و کد آموزش دیده است و...
مدل زبانی گوگل LaMDA مخفف Language Model for Dialogue Applications به معنای «مدل زبانی برای کاربردهای مکالمهای» است. این مدل یک هوش مصنوعی مکالمهای است که توسط گوگل توسعه یافته است. LaMDA روی یک مجموعه داده عظیم از متن و کد آموزش دیده است و میتواند متن تولید کند، زبانها را ترجمه کند، انواع مختلف محتوای خلاقانه بنویسد و به سؤالات شما به روشی آموزنده پاسخ دهد.
زبان، ابزاری اساسی برای ارتباط است و درک پیچیدگیهای آن برای تعامل مؤثر انسان و رایانه حیاتی است. در سال ۲۰۲۱، گوگل از LaMDA (مدل زبانی برای برنامههای گفتگو) رونمایی کرد، یک پیشرفت خلاقانه در پردازش زبان طبیعی (NLP) که برای مقابله با چالشهای هوش مصنوعی مکالمه طراحی شده است. لامدا نشان دهنده جهشی قابل توجه به جلو در این زمینه است که درهای جدیدی را برای مکالمات یکپارچهتر، متننویسی آگاه و انسانگونه با سیستمهای هوش مصنوعی باز میکند.
در واقع گوگل LaMDA یک مدل زبانی بزرگ و یک مولد زبان است؛ یک چتبات هوش مصنوعی که پردازش و تجزیه، تحلیل را انجام میدهد. ادعاهای Lemoine نشان داد که چتبات لامدا به اندازه کافی در مکالمات خوب ظاهر شده است تا حدی که یک مهندس هوش مصنوعی را در مورد احساسات خود متقاعد میکند.
LaMDA دارای ۱۳۷ میلیارد پارامتر است، که آن را به یکی از بزرگترین LLMهای موجود تبدیل میکند. این مدل روی مجموعه دادهای از ۱.۵۶ تریلیون کلمه از متن و کد آموزش دیده است. این مجموعه داده شامل متن از کتابها، مقالات، وبسایتها و کد منبع نرمافزار است.
هدف شکلگیری مدل زبانی گوگل LaMDA
هدف اصلی LaMDA افزایش کیفیت مکالمات هوش مصنوعی از طریق بهبود درک متنی و ایجاد پاسخهای پویاتر است. مدلهای زبان سنتی اغلب فاقد توانایی درک پرسشهای ظریف هستند که منجر به پاسخهای نادرست یا نامربوط میشود. LaMDA از متدولوژی آموزشی پیشرفته خود برای درک بهتر ظرافتها و پیچیدگیهای زبان انسانی استفاده میکند و تعاملات طبیعی و جذابتر را تقویت میکند.
به گفته گوگل، مدلهای زبان بزرگ لامدا دارای سه هدف کلیدی هستند. کیفیت، ایمنی و توانایی ایجاد پاسخهایی که مبتنی بر حقایق و شواهد باشد، مفهومی که توسعهدهندگان گوگل از آن به عنوان «زمینهسازی» یاد میکنند.
اهداف کلیدی به طور مستمر ارزیابی میشوند تا اطمینان حاصل شود که لامدا پاسخهایی را تولید میکند که منطقی هستند. از هوش مصنوعی مسئولانه پشتیبانی میکنند و اطلاعاتی را در اختیار کاربران قرار میدهند که میتوانند توسط منابع خارجی تأیید شوند.
LaMDA چگونه کار می کند؟
مدل زبانی گوگل LaMDA از معماری ترانسفورمر، مشابه دیگر مدلهای زبان پیشرفته استفاده میکند. با این حال، چیزی که چتبات هوشمند گوگل را متمایز میکند، آموزش گسترده آن در زمینه گفتگو است. با توسعه این پلتفرم به طور خاص برای مقاصد مکالمه، گوگل آن را به آگاهی از زمینه مکالمه مجهز کرده است و به آن اجازه میدهد پاسخهایی را ایجاد کند که با گفتمان هماهنگتر باشد. این موضوع لامدا را قادر میسازد تا تفاوتهای ظریف مکالمات در حال انجام را درک کند و پاسخهای معنادارتر و مناسبتری را ارائه دهد.
در ابتدا چت بات LaMDA با الگوریتمهای یادگیری خود نظارتی روی دو ترابایت داده گفتگو انجام میدهد که از وبسایتهای اینترنتی و سایر اشکال و اطلاعات مورد دسترس عموم، جمعآوری کرده است. این آموزش که ماهها طول کشید، ظاهراً گوگل را ملزم کرد تا مجموعهای از رایانهها را که در مجموع دارای ۱۸۰.۰۰۰ هسته واحد پردازش مرکزی (CPU) و ۶۰۰ واحد پردازش گرافیکی (GPU) هستند، را به خود اختصاص دهد.
LaMDA برای چه مواردی استفاده می شود؟
این پلتفرم، یک ربات هوش مصنوعی است که تجزیه و تحلیل ارتباطات را انجام میدهد. در سال ۲۰۲۳ توسط گوگل، یک چتبات شبیه به ChatGPT، یکی از محبوبترین استقرارهای هوش مصنوعی با عنوان LaMDA منتشر شد. هدف این است که سیستم هوش مصنوعی به ستون فقرات طیف وسیعی از سیستمها و ابزارهای گوگل تبدیل شود و به محصولات گوگل این امکان را میدهد که در مکالمات انسانی با کاربران خود به بهترین نحو شرکت کنند.
یک مدل هوش مصنوعی کاملاً چشمگیر است که حتی یکی از مهندسان گوگل، بلیک لموئین، ادعا کرد که این فناوری نمونهای از یک ربات احساسی است. Blake Lemoine با گفتن اینکه هوش مصنوعی لامدا حساس است، منظور این بود که چتبات هوش مصنوعی میتواند درست مانند یک انسان احساس و حتی به نوعی روح داشته باشد. لامدا در یک مکالمه با لموئین گفته بود میترسد او را خاموش کنند.
اگرچه گوگل به طیف گستردهای از کاربردهای بالقوه اشاره کرده است که مولد LaMDA میتواند در آنها استفاده شود، اما بیشتر موارد به صورت آزمایشی و هنوز در حال توسعه و تنظیم دقیق هستند.
مدل زبانی گوگل LaMDA به شکل اجمالی، پتانسیل خود را در مکالمات طبیعی و بازی کردن نشان داده است. اما هنوز به عنوان یک مدل زبانی تا حد زیادی آزمایش نشده است؛ با این وجود، هوش مصنوعی لامدا گام مهمی در پردازش زبان طبیعی و فناوریهای هوش مصنوعی است. این پلتفرم که بر روی محصولات مناسب مستقر شده است، در واقع پتانسیل ایجاد انقلابی در نحوه دید یا تعامل ما با فناوری را دارد.
Google LaMDA (مدل زبانی برای برنامههای گفتگو) مجموعهای از مدلهای زبان بزرگ مکالمه (LLM) است که با هم کار میکنند تا انواع مختلفی از وظایف هوش مصنوعی مولد را که شامل گفتگو هستند، انجام دهند. مولد زبان LaMDA طوری طراحی شده است تا برای محصولات گوگل، توانایی انجام مکالمات به زبان طبیعی را با کاربران نهایی افزایش دهد.
مدل زبانی گوگل LaMDA چگونه آموزش دیده است؟
آموزش LaMDA شامل جمع آوری مقادیر زیادی از مجموعه دادههای گفتگو از منابع مختلف، از جمله کتابها، وبسایتها و مکالمات ناشناس بود. گوگل قصد داشت تا LaMDA را در معرض انواع مختلفی از دیالوگها قرار دهد تا درک خود از زبان انسانی را گسترش دهد. از طریق این فرآیند آموزشی، LaMDA یاد گرفت که به صورت متنی طیف گستردهای از پرسوجوها را تفسیر کند و پاسخ های مرتبطتری ارائه دهد.
مزایا و کاربردهای بالقوه مدل زبانی گوگل LaMDA
بهبود درک متنی: مهارت لامدا در درک محتوا به آن اجازه میدهد تا مکالمات منسجمتری را حفظ کند، موارد سوء تفاهم را کاهش دهد یا کمتر پاسخهای نامربوط ایجاد کند.
بهبود گفتگوی طبیعی: با ثبت نکات ظریف و ظرافتهای مکالمه، لامدا میتواند پاسخهایی را ارائه دهد که بیشتر شبیه انسان است و تعاملات جذاب و معتبرتری را تقویت میکند.
بازیابی اطلاعات بهتر: آموزش قوی LaMDA آن را قادر میسازد اطلاعات دقیق را از مجموعه وسیعی از دانش بازیابی کند و تواناییهای خود را به عنوان یک ابزار جستجوی محاورهای افزایش دهد.
دستیارهای مجازی گسترده: پلتفرم هوشمند لامدا راه را برای دستیارهای مجازی پیشرفته، چه در گوشیهای هوشمند، بلندگوهای هوشمند یا سایر دستگاهها هموار میکند و تجربه مکالمهای غنیتر و شخصیتر را به کاربران ارائه میدهد.
یادگیری و ترجمه زبان: لامدا می تواند با تسهیل تمرین زبانی تعاملی و کمک به کارهای ترجمه، ترویج ارتباطات بین فرهنگی، نقش مهمی در یادگیری زبان ایفا کند.
پشتیبانی از مشتریان و رباتهای چت: با لامدا ، چتباتها و نمایندگان پشتیبانی مشتری میتوانند تعاملات مؤثرتر و همدلانهتری ارائه دهند و کسبوکارها را قادر میسازند تا تجارب پشتیبانی بهتری را به مشتریان خود ارائه دهند.
حفظ حریم خصوصی و ملاحظات اخلاقی LaMDA
مانند هر پیشرفت هوش مصنوعی، حفظ حریم خصوصی و نگرانیهای اخلاقی بسیار مهم است. گوگل تعهد خود را به حفظ حریم خصوصی تأیید کرده است و اطمینان حاصل می کند که LaMDA برای مدیریت مکالمات به شیوهای ایمن و مسئولانه طراحی شده است. این شرکت در نظر دارد دستورالعملهای سختگیرانهای را برای حفظ حریم خصوصی کاربران و ترویج شیوههای هوش مصنوعی شفاف اتخاذ کند.
آینده مدل زبانی گوگل LaMDA چگونه پیشبینی میشود؟
فناوری گوگل لامدا (LaMDA) جهشی قابل توجه در هوش مصنوعی محاورهای را نشان میدهد و نگاهی اجمالی به آینده تعامل انسان و رایانه دارد. همانطور که این فناوری به بلوغ میرسد، میتوانیم گفتگوهای روان و معنیداری را با سیستمهای هوش مصنوعی که نیازهای منحصر به فرد ما را برآورده میکنند، پیش بینی کنیم. امکانات بسیار گستردهی این ربات از ایجاد تحول در خدمات مشتری تا تغییر یادگیری زبان و فراتر از آن میرود.
روشهای گوگل برای ارزیابی عملکرد LaMDA
نظرسنجی کاربران: گوگل به طور مداوم از کاربرانی که با مدل زبانی گوگل LaMDA در ارتباط هستند در مورد تجربه خود نظرسنجی میکند. آنها از کاربران میخواهند که لامدا را بر اساس معیارهای مختلفی مانند دقت، مفید بودن و تعامل رتبهبندی کنند.
ارزیابیهای تخصصی: گوگل با کارشناسان پردازش زبان طبیعی (NLP) کار میکند تا توانایی لامدا را برای تولید متنی که مبتنی بر واقعیت است و حاوی اطلاعات مضر یا گمراهکننده نباشد، ارزیابی کند.
معیارهای داخلی: گوگل انواع معیارهای داخلی را برای ارزیابی عملکرد LaMDA دنبال میکند. این معیارها شامل تعداد قالبهایی است که مدل میتواند برای آنها متن تولید کند، تعداد درخواستهای کاربر که مدل به روشی مفید به آنها پاسخ میدهد و تعداد کاربرانی که به طور منظم با مدل تعامل دارند.
بررسی Humans-in-the-Loop: تیم مهندسین و محققان گوگل پاسخهای لامدا را بررسی میکنند تا مطمئن شوند که دقیق، مفید و اخلاقی هستند.
گوگل از معیارها و بازخوردهایی که جمعآوری میکند برای بهبود عملکرد مدلها استفاده میکند و آنها را برای کاربران مفیدتر و جذابتر میکند
کارهای که مولد هوشمند لامدا میتواند انجام دهد
به یک سری از درخواستهای کاربر به صورت مکالمه پاسخ میدهد، تولید متن در انواع فرمتها و سبکهای نوشتاری؛ ترجمه متن به بیش از ۱۰۰ زبان مختلف؛ پاسخ به سؤالات کاربران از جمله کاربردهایی که به خوبی عملکرد خود را به نمایش میگذارد. مدل زبانی گوگل LaMDA به طور مداوم در حال یادگیری و بهبود است زیرا با کاربران بیشتری در تعامل است، این مولد زبان در معرض دادههای بیشتری قرار میگیرد. LaMDA و گوگل بارد یک ربات گفتگوی مبتنی بر هوش مصنوعی است که توسط گوگل توسعه یافته است. بر خلاف رقیب خود، ChatGPT، بارد این توانایی را دارد که اطلاعات را در زمان واقعی از اینترنت استخراج کند.
هنگامی که گوگل بارد برای اولین بار معرفی شد، از LaMDA برای انجام وظایف زبانی مختلف ربات چت استفاده کرد. با این حال، آخرین نسخه چتبات بارد از PaLM 2 به جای LaMDA که مخفف Pathways Language Model است، نوع جدیدی از معماری شبکه عصبی مبتنی بر ترانسفورمر است که گوگل در حال توسعه آن است.