مانیزان؛ پایتخت شیره انگور ایران


مانیزان؛ پایتخت شیره انگور ایران

شیره‌پزی در ملایر قدمتی دیرین دارد، فصل پاییز که می‌شود حال و هوای روستاهای ملایر حال و هوای دیگری است. جنب‌وجوش و شادی همه جا دیده می‌شود. انگار قرار است اتفاق مهمی بیفتد. کمی توجه کنیم می‌فهمیم فصل برداشت انگور رسیده و هر یک از اهالی به نحوی با این محصول سروکار دارند.

‌به گزارش ایسنا، ‌در این میان رسم و آئینی سنتی خودنمایی بیشتری می‌کند و آن شیره‌پزی است. مراسم شیره‌پزی در همه روستاهای ملایر انجام می‌شود اما اگر گذرتان به «مانیزان» بیفتد می‌توان این مراسم را به خوبی مشاهده کرد و از آن لذت برد.

در کنار تولید شیره انگور، نشاط، شادی و صمیمیت دستاوردهای مهم دیگر این رسم کهن است. همه اهالی به دنبال تهیه انگور مناسب برای پخت شیره هستند تا بهترین محصول به دست آید.

شهد شیرین شیره انگور و شربت شیره، باسلق و عطر پر از زندگی کلوچه‌ها و نان‌های محلی در کنار درب خانه‌های روستائیان نویده‌دهنده شور، پویایی، سرزندگی و تکاپو در میان مردمان این روستاست، در واقع مانیزان پایتخت شیره انگور است و این روستا در دهستان جوزان قرار دارد.

وسایل و ابزار خاص این کار که از پاییز سال گذشته در انبار بوده‌اند، دوباره برای پخت شیره سال جدید به کار می‌آیند. همه اعضای خانواده به ویژه بانوان در انجام این کار نقش مهمی دارند، شیره‌پزی کاری جمعی است و همه باید کمک کنند، بهترین شیره انگور ایران در روستای مانیزان ملایر تولید می‌شود و شهرتی فراوان دارد.

مانیزان؛ پایتخت شیره انگور ایران

آئین سنتی شیره‌پزی مانیزان؛ میراث ناملموس ملی

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ملایر با بیان اینکه از سال 89 در روستای هدف گردشگری مانیزان جشنوراه شیره‌پزی به صورت هر ساله در فصل برداست انگور برگزار می شود، گفت: آئین سنتی شیره‌پزی مانیزان ثبت ملی شده و به عنوان یکی از میراث ناملموس ملی به شمار می‌رود.

ابراهیم جلیلی در گفت‌وگو با ایسنا، در این رابطه افزود: این مراسم شامل برنامه‌های مختلفی چون عرضه مستقیم محصول درب منازل روستائیان، برپایی بازاچه فروش محصولات انگور و مشتقات آن، نقادی، برگزاری مسابقه عکاسی و ... است.

وی با بیان اینکه امسال 600 میلیون تومان اعتبار از محل شاخص توسعه اقتصادی به این روستا تخصیص یافت، اظهار کرد: این اعتبار صرف احداث سرویس‌های بهداشتی، جایگاه برگزاری مراسم آئینی شیره‌پزی، بهسازی و آسفالت معابر و فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم برای عرضه مستقیم محصول به منظور دائمی شدن این آئین سنتی در روستای مانیزان شد.

جلیلی از برگزاری آیین سنتی شیره‌پزی مانیزان در روز 12 مهرماه در روستای هدف گردشگری مانیزان خبر داد و با اشاره به برگزاری جشنواره شیره‌پزی مانیزان در ملایر اظهار کرد: امسال با توجه به تقارن ماه محرم با این جشنواره این مراسم به صورت آئینی برگزار می‌شود.

وی از حضور مسئولان، گردشگران و اقشار مختلف مردم در این آئین خبر داد و گفت: قرار بود این آئین امسال در پنجم مهرماه برگزار شود که به علت آماده نبودن کشاورزان برای پخت سنتی شیره این مراسم، 12 مهرماه برگزار می‌شود.

رئیس میراث فرهنگی ملایر ادامه داد: سخنرانی مسئولان استانی و شهرستانی، اجرای موسیقی سنتی، شعرخوانی محلی، بازدید از کارگاه‌های شیره‌پزی، مسابقه عکاسی، غرفه فروش سوغات و صنایع دستی، ایجاد بازارچه فروش شیره، نقاشی روی صورت کودکان و انتخاب شیره برتر و ... از برنامه‌های پیش‌‌بینی شده در مراسم آئین سنتی و ملی شیره‌‌پزی مانیزان است.

مانیزان؛ پایتخت شیره انگور ایران

مانیزان؛ یکی از خوش آب و هواترین روستاهای کشور

بخشدار مرکزی ملایر نیز به خبرنگار ایسنا گفت: روستای مانیزان از توابع بخش مرکزی شهرستان ملایر، با مختصات جغرافیایی 49 درجه طول شرقی و 34 درجه و 15 دقیقه عرض شمالی، در 23 کیلومتری جنوب شرقی شهر ملایر واقع شده است.

محمدرضا بشری با بیان اینکه این روستا از شمال به کوه تپه سیاه، از شمال شرقی به کوه سفید و از شرق و جنوب شرقی به کوه قراول خانه محدود می‌‏شود، افزود: این روستا یکی از خوش آب و هواترین روستاهای ملایر است به طوریکه در فصل تابستان چیزی کمتر مناطق شمالی کشور ندارد.

وی اظهار کرد: زمین‌های این روستا کاملاً پوشیده از پوشش گیاهی و سرسبز است و آئین سنتی شیره‌پزی هر ساله هماهنگی صداوسیما و مسئولان شهرستان و با همکاری اهالی این روستا برگزار می‌شود و در آن مردم در لباس‌های محلی مراسم شیره‌پزی را همراه با جشن و موزیک شاد اجرا می‌کنند.

مانیزان قابلیت ایجاد «خانه‌های بوم‌گردی» را دارد

یکی از روستائیان مانیزان در این رابطه به ایسنا گفت: شیره‌پزی در روستا، بعد از برداشت انگور و معمولا در پایان شهریورماه انجام می‌شود که علاوه بر تأمین مواد غذایی مورد نظر برای فروش، در تأمین مالی خانواده نیز موثر است.

علی‌احمد مؤمنی با بیان اینکه برای پخت شیره از انگور کشمشی استفاده می‌کنند، چون آب‌‌دارتر است، افزود: از آب انگور علاوه بر شیره‌پزی، شربت و شیرینی نیز درست می‌کنند.

وی اظهار کرد: علاوه بر ویژگی‌های منحصربفرد شیره انگور ملایر، به ابعاد مختلف فرهنگی و آئینی این مراسم پرداخته شده و به همین خاطر است که هر ساله و همزمان با شیره‌پزی، جشنواره‌ای شاد و مفرح توسط مردم و مسئولان برگزار می‌شود.

مؤمنی بیان کرد: در این جشنواره علاوه بر نمایش مراحل تهیه شیره انگور، عرضه محصولات با کیفیت مرتبط با انگور، نمایش و فروش هنرهای سنتی و صنایع دستی و جشن‌های مفرح زیادی برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه سال‌هاست این روستا به عنوان روستای هدف گردشگری معرفی شده است، افزود: انتظار داریم اعتبارات ویژه‌ای برای فراهم‌سازی امکانات رفاهی و اقامتی برای جذب گردشگران به این روستا اختصاص یابد.

وی با اشاره به اینکه مانیزان قابلیت ایجاد «خانه‌های بوم‌گردی» را دارد، اظهار کرد: با تحقق این امر به طور قطع جوانان روستایی مهاجرت نکرده و با اشتغالزایی و جذب مسافران و گردشگران، اقتصاد روستا هم متحول می‌شود.

گزارش از: مهناز روزبهانی، خبرنگار ایسنا، منطقه همدان


انتهای پیام


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

عکس نوشته و متن روز جهانی دوقلوها | 25 عکس نوشته و پیامک تبریک روز جهانی دوقلوها